Επιβράδυνση της ανάπτυξης εμφάνισε η Γαλλία το δ’ τρίμηνο του 2015, εν μέσω των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι οι οποίες προκάλεσαν πλήγμα στον τουρισμό της χώρας και αποθάρρυναν τους καταναλωτές.
Το γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της Insee, σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις των αναλυτών του Bloomberg, έναντι όμως αύξησης 0,3% το προηγούμενο τρίμηνο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα νοικοκυριά περιόρισαν τις δαπάνες και την κατανάλωση ενώ εταιρείες, μεταξύ των οποίων η αεροπορική Air France-KLM Group και η ξενοδοχειακή Accor ανακοίνωσαν μειωμένη ζήτηση μετά τις επιθέσεις.
Η κατανάλωση των νοικοκυριών, που αντιστοιχεί περίπου στο 55% του γαλλικού ΑΕΠ, υποχώρησε κατά 0,4% το δ’ τρίμηνο, αλλά αντισταθμίστηκε από την αύξηση 0,4% στις κρατικές δαπάνες. Οι ιδιωτικές επενδύσεις επίσης αποτέλεσαν ένα θετικό στοιχείο καθώς αυξήθηκαν κατά 1,3%.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Γαλλία συνεχίζει να καταγράφει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη από το 2011, ωστόσο, το αδύναμο ΑΕΠ του τελευταίου τριμήνου δείχνει ότι η κυβέρνηση μάλλον δεν θα καταφέρει να πετύχει τον στόχο του 1,5% για το 2016.
«Οι επιθέσεις ήταν ένα μεγάλο σοκ, αλλά το θετικό είναι ότι αυτό θα είναι παροδικό» υποστηρίζει ο Francois Cabau, οικονομολόγος στην Barclays στο Λονδίνο.
Για το σύνολο του 2015 η ανάπτυξη ανήλθε στο +1,1%.

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.