Μετά την προσφυγή περίπου δέκα μέσων ενημέρωσης της Γαλλίας, δικαστήριο του Παρισιού διέταξε σήμερα την πλατφόρμα X (πρώην Twitter) να παράσχει σε αυτά τα ΜΜΕ μια σειρά δεδομένων εμπορικού χαρακτήρα, που θα επιτρέπουν στα ΜΜΕ να αξιολογούν τα έσοδα που αποκομίζει το μέσο κοινωνικής δικτύωσης από το περιεχόμενό τους που κοινοποιεί στην πλατφόρμα του.

Η διαμάχη μεταξύ του X και αυτών των ΜΜΕ, στα οποία περιλαμβάνονται οι εφημερίδες Le Monde, Le Figaro και το Γαλλικό Πρακτορείο, αφορά στο συγγενικό δικαίωμα που σχετίζεται με τα πνευματικά δικαιώματα.

Το συγγενικό δικαίωμα επιτρέπει στις εφημερίδες, τα περιοδικά ή τα ειδησεογραφικά πρακτορεία να λαμβάνουν αμοιβή όταν το περιεχόμενό τους επαναχρησιμοποιείται από διαδικτυακές πλατφόρμες.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το δικαστήριο διέταξε το Χ να κοινοποιήσει μέσα σε δύο μήνες στα μέσα ενημέρωσης που έκαναν την προσφυγή, τον αριθμό των προβολών (views) και το ποσοστό των «κλικ στις δημοσιεύσεις τους, τον μέσο αριθμό retweets, αναφορών, απαντήσεων, like, κοινοποιήσεων, καθώς και «τα διαφημιστικά έσοδα που αποκομίζει στη Γαλλία το X» από αυτές τις δημοσιεύσεις.

Απαιτείται επίσης περιγραφή της λειτουργίας των αλγορίθμων του Χ που οδηγεί στην προβολή των δημοσιεύσεων. Αυτά τα δεδομένα, τα οποία πρέπει να παραμείνουν εμπιστευτικά μεταξύ των μερών, είναι απαραίτητα για μια «διαφανή αξιολόγηση» των αμοιβών, που τα ΜΜΕ θεωρούν ότι οφείλουν να λάβουν βάσει συγγενικού δικαιώματος.

Τα ΜΜΕ θα πρέπει να προσφύγουν στο δικαστήριο για να διεκδικήσουν αυτήν την πληρωμή, επί της οποίας δεν έχει αποφανθεί ο αρμόδιος επί των ασφαλιστικών μέτρων δικαστής.

Το περασμένο καλοκαίρι, οι όμιλοι Le Monde (Le Monde, Télérama, Courrier International, Le Huffington Post, Malesherbes Publications και L’Obs), Le Figaro και Les Échos-Le Parisien υπέβαλαν αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων κατά της X και της γαλλικής θυγατρικής της, λόγω της άρνησής τους να διαπραγματευτούν. Το ίδιο έπραξε και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στη συνέχεια, ακολούθησε μια διαμεσολάβηση απέτυχε, ενώ η ακρόαση έγινε στο δικαστήριο στις 4 Μαρτίου.

Διαβάστε ακόμη

ΕΚΤ: Οι μισθοί απειλούν στο παρά 5′ τις αποφάσεις για μείωση επιτοκίων (γράφημα)

Ναυτιλία: Κυριαρχούν οι Έλληνες εφοπλιστές σε ναυπηγήσεις και αγορές πλοίων το 2024

Protergia: Αλλάζει πρόσωπο και ταυτότητα ο μεγάλος πάροχος της αγοράς

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ