Με ένα κύμα επικρίσεων βρίσκεται αντιμέτωπη η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν μόλις δέκα ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, για την τάση της να προσφεύγει συχνά, κυρίως από το 2018 και μετά, στις υπηρεσίες γραφείων συμβούλων, ιδίως του αμερικανικού McKinsey.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το συγκεκριμένο γραφείο συμβούλων φέρεται να εισέπραξε τα τελευταία χρόνια από το γαλλικό Δημόσιο αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Η υπόθεση McKinsey εισήλθε ορμητικά στο προσκήνιο της επικαιρότητας με αφορμή σχετική έκθεση της γαλλικής Γερουσίας που είδε το φως της δημοσιότητας στις 17 Μαρτίου και η οποία αποκάλυπτε μεταξύ άλλων πως η αμερικανική εταιρεία συμβούλων, με συνολικό κύκλο εργασιών στη χώρα 330 εκατ. ευρώ μόνο για το 2020, δεν φορολογείται στη Γαλλία.

Χθες (30.3.2022) οι υπουργοί Προϋπολογισμού και Αναμόρφωσης του Δημοσίου, Ολιβιέ Ντιουσόπ και Αμελί Ντε Μονσαλέν, ανέφεραν πως σε ό,τι αφορά τη φορολογική πτυχή του ζητήματος γίνεται ήδη έρευνα από τις αρμόδιες αρχές.

Εκ παραλλήλου διαβεβαίωσαν πως τα ποσά που δαπανήθηκαν για τις εταιρείες συμβούλων είναι μικρά σε σχέση με τις μισθολογικές δαπάνες του γαλλικού δημοσίου, αλλά και ότι ο ρόλος τους ήταν αποκλειστικά συμβουλευτικός, αφού τις τελικές αποφάσεις τις έλαβε η πολιτική ηγεσία.

Επίσης, ανέφεραν ότι η προσφυγή σε εταιρείες συμβούλων ήταν αυξημένη τα τελευταία δύο χρόνια λόγω των έκτακτων περιστάσεων της υγειονομικής κρίσης.

Ωστόσο, τα παραπάνω δεν φαίνεται να έπεισαν την αντιπολίτευση, η οποία ήδη κάνει λόγο για «McKinseyGate» επικεντρώνοντας την κριτική της σε δύο τομείς. Ο πρώτος είναι ότι οι συμβουλές της αμερικανικής εταιρείας αφορούσαν ένα ευρύτατο φάσμα κρατικών δραστηριοτήτων: Από την άμυνα ως την υγεία και από την κοινωνική πολιτική ως τις κρατικές επιδοτήσεις.

Ο δεύτερος είναι ότι πολλά στελέχη της εταιρείας που εργάστηκαν «εθελοντικά» το 2017 για την εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν στην Προεδρία, στη συνέχεια παραιτήθηκαν και μεταπήδησαν σε σημαντικά κρατικά πόστα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον ίδιο τον Εμανουέλ Μακρόν, εκείνος έχει δηλώσει ότι αν υπάρχουν υποψίες σκανδάλων θα πρέπει να ερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη, με τους συνεργάτες του να λένε πως όλες οι συμβάσεις έγιναν με απόλυτο σεβασμό προς τη νομοθεσία περί κρατικών προμηθειών.

Διαβάστε ακόμη

Unicredit: Ανάπτυξη 4,3% φέτος για την Ελλάδα αλλά υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας

Τι κοινό έχουν Ρονάλντο, Ναδάλ, Γκασόλ, Φερνάντεζ – Η αλυσίδα TATEL και οι μπίζνες σε όλο τον κόσμο (pics)

ΓΣΕΕ: Σε περιορισμό δαπανών για βασικά είδη διατροφής έχει οδηγηθεί το 59% των εργαζομένων