Καλύτερο συντονισμό των εθνικών προγραμμάτων ζήτησε από την ΕΕ η Προεδρία της Γαλλίας, προειδοποιώντας ότι το τεράστιο πακέτο των 200 δισ. ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στη Γερμανία απειλεί να αποδυναμώσει ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

«Είναι νόμιμο και φυσιολογικό τα κράτη – μέλη να αναζητούν λύσεις για να στηρίξουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις απέναντι στον πληθωρισμό και την εκτόξευση των τιμών της ενέργειας. Το κάνουμε κι εμείς», παραδέχεται το Μέγαρο των Ηλυσίων εν όψει της άτυπης ευρωπαϊκής Συνόδου Κτης Πράγας την Παρασκευή.

«Το ζήτημα που τίθεται αφορά στο τεράστιο μέγεθος αυτού του προγράμματος στήριξης, που μπορεί να αποδυναμώσει οικονομίες που διαθέτουν μικρότερο δημοσιονομικό χώρο από τον δικό μας», δήλωσε σύμβουλος του Προέδρου της Γαλλίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στους δημοσιογράφους.

«Τώρα πρέπει να βρούμε τον κατάλληλο μηχανισμό, ώστε αυτή η νόμιμη στήριξη να είναι συμβατή με τη λειτουργία των ολοκληρωμένων οικονομιών μας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η ίδια πηγή.

Επισήμανε δε ότι το θέμα είναι «ο καλύτερος συντονισμός των εθνικών προγραμμάτων που δεν έχουν κατά κανέναν τρόπο τις ίδιες διαστάσεις».

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία δέχεται βροχή κατηγοριών για το πρόγραμμα ύψους 200 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το Βερολίνο κατηγορείται ότι κάνει το δικό του παιχνίδι, την ώρα που από την πλευρά των Βρυξελλών και από ευρωπαϊκές πρωτεύουσες απευθύνονται εκκλήσεις για περισσότερη οικονομική αλληλεγγύη εντός του ευρωπαϊκού μπλοκ.

«Τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι δικαιολογημένα», επέμεινε χθες (4/10/2022) ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Από την πλευρά της, η Προεδρία της Γαλλίας αρνήθηκε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων με τον Καγκελάριο για το θέμα. «Δεν υπάρχει πρόβλημα με το Βερολίνο […] δεν υπάρχουν διαφορές για τα θέματα αυτά», διαβεβαίωσε η πηγή του Μεγάρου των Ηλυσίων. «Υπάρχει συλλογική συνείδηση και στις δύο όχθες του Ρήνου για τη διαχείριση των ενεργειακών θεμάτων, για την ανάγκη συντονισμού και αλληλεγγύης», συμπλήρωσε.

«Υπάρχει μάλλον σύγκλιση για να προχωρήσουμε μαζί και να ξαναδώσουμε ώθηση τόσο στη διμερή σχέση, όσο και στις γαλλογερμανικές θέσεις για τα ευρωπαϊκά θέματα», υπογράμμισε το Μέγαρο των Ηλυσίων.

«Μπορούμε να υπενθυμίσουμε και άλλα περιστατικά κατά τα οποία η Καγκελάριος (Άνγκελα Μέρκελ) είχε λάβει αποφάσεις λιγότερο ή περισσότερο συντονισμένες, κυρίως ως προς τα μεταναστευτικά θέματα», κατέληξε η πηγή.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και ο Καγκελάριος Ολαφ Σολτς, οι οποίοι δείπνησαν μαζί τη Δευτέρα στο Βερολίνο, θα ξανασυναντηθούν πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο της Πράγας.

Διαβάστε ακόμη

Ενεργειακή κρίση – Σύνοδος Κορυφής: Όλοι εναντίον της Γερμανίας στην Πράγα

Εγκρίθηκε η επιβολή πλαφόν στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου – Τι προβλέπεται για Ελλάδα, Μάλτα και Κύπρο

Spiegel: Σαμποτάζ με τη συμμετοχή κρατικών παραγόντων οι εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream