Εγκρίθηκε σήμερα από το Ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο (Bundestag) και το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο (Bundesrat) της Γερμανίας ο νέος νόμος για το «επίδομα του πολίτη», με τις τροποποιήσεις στις οποίες υποχρεώθηκε ο κυβερνητικός συνασπισμός, μετά την απόρριψη της αρχικής ρύθμισης από το Bundesrat.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, η οποία θα αντικαταστήσει το σύστημα «Hartz-IV», από την 1.1.2023 ένας μακροχρόνια άνεργος θα λαμβάνει 502 ευρώ μηνιαίως, από 449 που εισπράττει σήμερα.

Επιπλέον, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο εξής θα δίδεται μεγαλύτερη προτεραιότητα στην κατάρτιση και την περαιτέρω εκπαίδευση των ανέργων, προκειμένου να αυξηθούν οι πιθανότητες απασχόλησης.

Οι αντιρρήσεις της αντιπολίτευσης στην αρχική ρύθμιση είχαν να κάνουν με τον έλεγχο που πρέπει να ασκείται στους δικαιούχους και με τις «ποινές» που πρέπει να τους επιβάλλονται σε περίπτωση που αρνούνται ευκαιρία απασχόλησης ή μετεκπαίδευση.

Συνεπώς, παραμένει η πρόβλεψη ότι αν κάποιος δεν αναλάβει μια θέση που θεωρείται κατάλληλη, το επίδομα μπορεί να μειωθεί κατά 10%, ενώ εάν αυτό επαναληφθεί, η μείωση φτάνει το 20% -κάτι που η κυβέρνηση ήθελε να καταργήσει. Η υψηλότερη περικοπή φτάνει το 30% -μέχρι τώρα υπήρχε η δυνατότητα ακόμη και ακύρωσης του επιδόματος, κάτι που ωστόσο κρίθηκε αντισυνταγματικό.

Η νέα νομοθεσία προβλέπει ακόμη κίνητρα για κάθε επιπλέον εκπαίδευση του ενδιαφερόμενου, με αύξηση του επιδόματος κατά 150 ευρώ. Σε περίπτωση που κάποιος αναζητά μερική απασχόληση με μηνιαίες αποδοχές 520-1.000 ευρώ, μπορεί να διατηρήσει πλέον το 30% του επιδόματος, αντί για το 20% που ίσχυε με το σύστημα «Hartz-IV».

Τα άτομα έως 25 ετών δικαιούνται επίδομα 520 ευρώ για τρεις μήνες μεταξύ της αποχώρησης από το σχολείο και της έναρξης της εκπαίδευσης ή της ομοσπονδιακής εθελοντικής εργασίας τους.

Σε ό,τι αφορά τα περιουσιακά στοιχεία που μπορεί να έχει στην κατοχή του ο δικαιούχος, αυτά φτάνουν τις 40.000 ευρώ σε μετρητά, ποσό που αυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Αυτό ισχύει όμως για έναν χρόνο -μετά θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα, προκειμένου κάποιος να δικαιούται και πάλι το επίδομα.

Ακόμη, ο δικαιούχος μπορεί να συνεχίσει να διαμένει σε κατοικία που υπερβαίνει το επιτρεπτό όριο έως και για έναν χρόνο από την έναρξη της καταβολής των επιδομάτων.

Διαβάστε ακόμη

Αττική Οδός: Διόδια στα 2,5 ευρώ προβλέπει η νέα σύμβαση παραχώρησης

Ευάγγελος Αγγελίδης: «Το σχέδιο επέκτασης της Profile στο εξωτερικό και τα μεγάλα έργα στην Ελλάδα»

Συμφωνία Thrivest – Μ. Σάλλα για το 11,25% της Παγκρήτιας