“Η Γερμανία πρέπει όχι μόνο να προετοιμαστεί για μελλοντικές πανδημίες, αλλά και για μεγάλες καταστροφές και πιθανές στρατιωτικές συγκρούσεις”, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, σε συνέντευξη στο φύλλο της εφημερίδας Neue Osnabrücker Zeitung εκφράζοντας φόβους για επέκταση του πολέμου και εκτός ουκρανικής επικράτειας μετά από δύο χρόνια εχθροπραξιών.

“Χρειαζόμαστε επίσης μια στροφή (Zeitwende) και στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης ειδικά καθώς η Γερμανία θα μπορούσε να γίνει κόμβος για την περίθαλψη τραυματιών από άλλες χώρες σε περίπτωση που ενεργοποιηθεί η ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής του ΝΑΤΟ”, υποστήριξε ο Λάουτερμπαχ, παραπέμποντας στα όσα έκανε η κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον Όλαφ Σολτς για να αντιμετωπίσει την πανδημία και να εξοπλίσει καλύτερα τις δομές του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης για μεγάλες κρίσεις.

“Δεν κινδυνολογώ”

“Μετά την εγκληματική ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, αυτή η πρόκληση έχει δυστυχώς γίνει πιο σημαντική”, είπε. “Εκεί έχουμε νομοθετικό κενό, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε για να είμαστε προετοιμασμένοι για μια καταστροφή ή ακόμη και για μια περίπτωση που θα πρέπει να συνδράμουμε ένα άλλο κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ (σύμφωνα με το άρθρο 5) όσο απίθανο κι αν είναι αυτό”. Ο Λάουτερμπαχ έδωσε και το περίγραμμα του νόμου που θα πρέπει να έτοιμο μέχρι το καλοκαίρι ως εξής: “Σε περίπτωση κρίσης κάθε γιατρός, κάθε νοσοκομείο, κάθε υγειονομική αρχή πρέπει να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει. Χρειαζόμαστε σαφείς αρμοδιότητες, για παράδειγμα για την κατανομή ενός μεγάλου αριθμού τραυματιών στα νοσοκομεία της Γερμανίας. Οι δίαυλοι επικοινωνίας και οι επιλογές για μεταφορές ασθενών σε ολόκληρη τη Γερμανία πρέπει επίσης να είναι σαφείς. Και οι κανονισμοί σχετικά με τη δημιουργία αποθεμάτων δεν φαίνεται να είναι επαρκείς. Αλλά και η ανάπτυξη και κατανομή του ιατρικού προσωπικού πρέπει να αποσαφηνιστεί. Και όλα αυτά πρέπει να εφαρμοστούν στην πράξη“.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW