Η Ρωσία, πέραν των προβλημάτων στο μέτωπο της Ουκρανίας αλλά και στο μέτωπο των δυτικών κυρώσεων, έχει να αντιμετωπίσει ακόμη μια σημαντική πρόκληση. Αυτή της νομισματικής πολιτικής. Η κεντρική τράπεζα, άλλωστε, καλείται να διαχειριστεί μια διπλή «μάχη»: την αντιμετώπιση του καλπάζοντος πληθωρισμού και τη στήριξη της εγχώριας οικονομίας. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο πληθωρισμός άγγιξε το 16,7% τον Μάρτιο. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα έσπευσε να μειώσει κατά 300 μονάδες βάσης (από το 20% στο 17%) το βασικό επιτόκιο, σε μια προσπάθεια άμβλυνσης των οικονομικών επιπτώσεων των δυτικών κυρώσεων. 

Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.  

Την προηγούμενη Δευτέρα, το «αφεντικό» της νομισματικής πολιτικής, Ελβίρα Ναμπιούλινα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια ακόμη ταχύτερη μείωση των επιτοκίων. Κι αυτό, παρά τον επίμονα υψηλό πληθωρισμό. 

Στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά το ξέσπασμα του πολέμου, η κεντρική τράπεζα υπερδιπλασίασε το επιτόκιο από το 9,5% στο 20%, καθώς το ρούβλι κατακρημνίστηκε σε ιστορικό χαμηλό και οι τιμές εκτοξεύθηκαν στα ύψη. Τον Μάρτιο, δε, ο  πληθωρισμός καθορίστηκε στο 16,7% σε ετήσιο επίπεδο και στο 7,61% σε μηνιαίο επίπεδο, το υψηλότερο επίπεδο από την οικονομική κρίση του 1998-1999.  

Όμως, η κεντρική τράπεζα… αδιαφόρησε, δίνοντας προτεραιότητα στην στήριξη της οικονομίας και όχι στην αντιμετώπιση του κύματος ανατιμήσεων, καθώς εκτιμά ότι οι επιπτώσεις των κυρώσεων έχουν μεγαλύτερη επίδραση στην οικονομία σε σχέση με την άνοδο των τιμών. Κι γι’ αυτό επέλεξε να μειώσει τα επιτόκια. 

Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι το ρωσικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 11% το 2022, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τοποθετεί τον πήχη της ύφεσης στο 8,5%. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Ρώσος πρόεδρος προανήγγειλε την αύξηση των κρατικών δαπανών, με στόχο την τόνωση της ρευστότητας και τη στήριξη της οικονομίας.  

Σε πρόσφατο σημείωμά της, η Goldman Sachs υποστήριξε ότι οι υπάρχουσες τάσεις στη ρωσική οικονομία θα συνεχιστούν, αν και τα εβδομαδιαία δεδομένα προμηνύουν μια οριακή επιβράδυνση του πληθωρισμού, η οποία αναμένεται να επιβεβαιωθεί στα στοιχεία της επόμενης εβδομάδας. 

Η Μόσχα, πέραν όλων των παραπάνω, έχει να διαχειριστεί και ακόμη μία πρόκληση. Τον κίνδυνο της χρεοκοπίας, σε περίπτωση μη πληρωμής των ομολόγων στο συμφωνηθέν νόμισμα, δηλαδή σε δολάρια. Το «πάγωμα» των αποθεμάτων σε ξένο συνάλλαγμα αλλά και οι ευρύτερες οικονομικές κυρώσεις δεν επιτρέπουν στο Κρεμλίνο να πληρώσει σε δολάρια, παρά μόνο σε ρούβλια, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος της τεχνητής χρεοκοπίας -η πρώτη μετά από έναν αιώνα- να μοιάζει αναπόφευκτος.   

Διαβάστε επίσης:

Τράπεζες: Διαχειρίσιμο το νέο κύμα «κόκκινων» δανείων

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Σενάριο για νέα παράταση

Επίδομα βενζίνης: Ξεκινούν την Τρίτη οι αιτήσεις με βάση τον ΑΦΜ – Αναλυτικές οδηγίες (vid)