Δεν έχουμε ακόμα λάβει ξεκάθαρο σχέδιο μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση, διαμήνυσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post.
Όπως είπε χαρακτηριστικά, «έχουμε ακόμα πολύ δρόμο να κάνουμε» στο θέμα της Ελλάδας καθώς «δεν είναι ακόμα τελείως ξεκάθαρα για συγκεκριμένα μεταρρυθμιστικά προγράμματα».
Παρόλα αυτά ο κ. Γιούνκερ δηλώνει ότι «κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση», ενώ επανέλαβε ότι δεν θα υπάρξει χρεοκοπία στην Ελλάδα κι ότι η χώρα μας είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης. Ωστόσο, έσπευσε να τονίσει ότι η Ελλάδα πρέπει σε αντάλλαγμα να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις και τη συμφωνία του Eurogroup.
Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει βιώσιμές και αξιόπιστες οικονομικά και δημοσιονομικά πολιτικές» υπογραμμίζοντας ότι «αν η κυβέρνηση θέλει να υλοποιήσει το προεκλογικό της πρόγραμμα τότε θα πρέπει να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση».
O Γιούνκερ κατηγορηματικά απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, παρά τη σημαντική καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, ενώ όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η ελληνική κυβέρνηση «μπορεί να λάβει μόνο αυτή τη χρονιά έως και τρία δισ. ευρώ», τα οποία όπως είπε «σε διαφορετική περίπτωση -και χωρίς ορθή υποβολή αίτησης- θα μπορούσαν να χαθούν».
Ο Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ εξήρε το έργο της Task Force που συστάθηκε πριν από περίπου ένα μήνα υπό τη διεύθυνση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις προκειμένου «να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση ώστε να εκμεταλλευθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο υπάρχοντες πόρους της ΕΕ».
Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφερόμενος στο επενδυτικό πρόγραμμα «Σχέδιο Γιούνκερ», τόνισε ότι με αυτό επιδιώκεται η προσέλκυση επενδύσεων συνολικού ύψους 315 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε με βάση το τρίπτυχο «δημοσιονομικής υπευθυνότητας, διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων» να καταστεί δυνατή η κάλυψη ενός επενδυτικού κενού εκατοντάδων δισ. ευρώ στην Ευρώπη, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης.

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.