Μια συγκρατημένα αισιόδοξη οπτική για την Ευρώπη δίνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα El Pais, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Θεωρεί ότι η Ισπανία θα κάνει τις μεταρρυθμίσεις, ωστόσο εκφράζει και τις αμφιβολίες του, προειδοποιώντας ότι η κρίση θα παραμείνει, μέχρι η χώρα να καταφέρει να μειώσει τα ποσοστά ανεργίας.

Αναφορικά με την ελληνική περίπτωση, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι ναι μεν ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ότι έχει αναλάβει τις ευθύνες του, ωστόσο ο Ελληνας πρωθυπουργός θα πρέπει να εξηγήσει στους Ελληνες ότι θα χρειαστεί να παραβιάσει κάποιες από τις προεκλογικές υποσχέσεις του. Κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Podemos, λέει, αντιλαμβάνονται πλήρως την κατάσταση που επικρατεί, ωστόσο οι προτάσεις τους θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ολοκληρωτικό αδιέξοδο το ευρωπαϊκό project.

“Αυτού του είδους νέα κόμματα συνήθως βλέπουν τα πράγματα ρεαλιστικά και δείχνουν την οξύτητα των τεράστιων κοινωνικών αντιθέσεων στην Ευρώπη. Όμως, όταν αναλαμβάνουν την εξουσία είναι ανίκανα να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους και να εφαρμόσουν τα προγράμματά τους. Οι προτάσεις των κομμάτων αυτών δεν συνάδουν με τους κανόνες της Ε.Ε. επομένως μπλοκάρουν στο σύνολο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα” λέει χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς για το αν χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να δούμε απτά αποτελέσματα στην Ευρώπη, δεδομένου ότι έχουν περάσει 5 χρόνια από τη στιγμή που η Ελλάδα είναι σε πρόγραμμα διάσωσης και δεν φαίνεται ότι τα πράγματα είναι εύκολα για τον Τσίπρα, ο Γιούνκερ απαντά ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός έκανε ένα μεγάλο βήμα με το να αναλάβει την ευθύνη της διαπραγμάτευσης (σσ. με τις εκλογές). Αντιμετωπίζει όμως ένα πρόβλημα΅ντο να εξηγήσει (στους ψηφοφόρους του) ότι κάποιες από τις υποσχέσεις που έκανε προεκλογικά δεν θα πραγματοποιηθούν. “Ο Τσίπρας έχει το χάρισμα να κάνει σωστές ερωτήσεις, αλλά δεν έχει δώσει ποτέ απαντήσεις… Οι εκλογές δεν αλλάζουν τις συνθήκες και τις συμφωνίες. Είναι σίγουρο ότι μπορεί να γίνει άλλη προσέγγιση στην ελληνική κρίση. Μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία, ωστόσο, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν τον νομιμοποιεί να ανατρέψει τα πάντα.
O ίδιος πάντως αντιλαμβάνεται το ρόλο του ως διαμεσολαβητής μεταξύ της σκληρής, ορθόδοξης πολιτικής της Μέρκελ και της ιδεαλιστικής αλά… Μάρτιν Λούθερ Κινγκ (“I have a dream”) που ακολουθεί ο Τσίπρας, μέσω μιας πιο ρεαλιστικής, λιγότερο συναισθηματικής προσέγγισης σε μια περίοδο “γερμανικών καιρών”, όπως λέει η El Pais.

Σχολιάζοντας την ατμόσφαιρα που επικρατούσε στα προηγούμενα Eurogroup ο Γιούνκερ είπε ότι πολλές χώρες έχουν την εντύπωση ότι η Ελλάδα παραμένει ένα “βαρέλι χωρίς πάτο”.

“Τα δύο προγράμματα θα γίνουν τρία και ούτω καθ’ εξής. Και οι Έλληνες έχουν την ίδια αίσθηση. Αλλά τα πράγματα είχαν βελτιωθεί πριν τις εκλογές. Το έλλειμμα και η ανεργία είχαν μειωθεί. Φυσικά, είναι κατανοητό ότι ένας νέος 27 ετών που ανησυχεί επειδή δεν βρίσκει δουλειά, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ισπανία, δεν νοιάζεται για τα στατιστικά στοιχεία αλλά αυτά τα πράγματα δεν αλλάζουν τόσο γρήγορα ακόμα και με μεταρρυθμίσεις” πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο αυξανόμενο χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου, ο πρόεδρος της Κομισιόν τονίζει ότι “αυτό που είναι πιο λυπηρό τα τελευταία χρόνια της κρίσης είναι η αναβίωση των παλιών μνησικακιών που θεωρούσαμε ότι είχαν εκλείψει. Πολλές γερμανικές αναλύσεις για την Ελλάδα είναι απαράδεκτες και πολλές ελληνικές αντιδράσεις στις αποφάσεις της Γερμανίας είναι εξίσου απαράδεκτες” υποστηρίζει καταλήγοντας ότι ολόκληρη η ευρωπαϊκή ενοποίηση απειλείται.

– Ντάισελμπλουμ: Πολύ άσχημη η κατάσταση στην Ελλάδα

Επίσπευση των διαπραγματεύσεων και των μεταρρυθμίσεων απαιτεί ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τον χρόνο που τρέχει εις βάρος της χώρας μας.

Μιλώντας το βράδυ της Τρίτης 3 Μαρτίου στο ολλανδικό κανάλι RTZL, ο κ. Ντάισελμπλουμ άφησε αιχμές για την ελληνική κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κέρδισαν τις εκλογές με πολλές υποσχέσεις για τις οποίες δεν υπάρχουν χρήματα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται την προστατευτική ομπρέλα του προγράμματος, αλλά διευκρίνισε πως απομένουν πολλά να γίνουν ακόμη. «Μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει πολλά. Θα πρέπει να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις».

Παράλληλα διέψευσε τα σενάρια για τρίτο πακέτο στήριξης ύψους 30 – 50 δισ. ευρώ. “Αυτό που έχουμε πει είναι ότι το πρόγραμμα θα πρέπει να ολοκληρωθεί με καλή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ευρωζώνης και πως εάν η Ελλάδα χρειαστεί περισσότερη βοήθεια, είμαστε έτοιμοι να το εξετάσουμε. Δεν το έχουμε συζητήσει ειδικότερα και σίγουρα δεν αναγνωρίζω τα νούμερα”, τόνισε.

Σόιμπλε: Η χρηματοδότηση της Ελλάδας συνδέεται με τις μεταρρυθμίσεις

– Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας δεν αποτελούν λόγο για να χαλαρώσουν οι δανειστές τους όρους, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα, Stuttgarter Zeitung, προσθέτοντας ότι η χρηματοδότηση συνδέεται με τη συμμόρφωσή της χώρας με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο για ένα νέο πακέτο χρηματοδότησης προς την Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός τόνισε ότι, όπως είπε στην Bundestag, δεν δίνονται νέα χρήματα στην Ελλάδα αλλά παρατείνεται το υπάρχον πρόγραμμα για τέσσερις μήνες.

“Πριν υπάρξει η χρηματοδότηση θα πρέπει να ελέγξουμε εάν η Αθήνα έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Μόνο τότε θα λάβει την δόση που υπολείπεται” είπε χαρακτηριστικά.

“Πόσο καιρό θα παρει για να γίνουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις, αυτό εξαρτάται από την Αθήνα. Το μήνυμά μας ήταν και είναι το ίδιο. Εάν η Ελλάδα έχει πιεστικές χρηματοδοτικές ανάγκες θα πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της. Όσο αυτό δεν γίνεται δεν πρόκειται να υπάρξουν χρήματα” πρόσθεσε.

“Μπορεί να δοθεί μέσα στον Μάρτιο μια πρώτη δόση; Αυτό εξαρτάται από την Ελλάδα” τόνισε.
Παράλληλα, σχολιάζοντας τη δήλωση του Γ. Βαρουφάκη περί ασάφειας της συμφωνίας, ο Β. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι “η συμφωνία στο Eurogroup ήταν ξεκάθαρη”.

“Εάν ο Έλληνας υπουργός νομίζει ότι η συμφωνία δεν ήταν ξεκάθαρη, τότε το λέει αν και ξέρει ότι δεν είναι αλήθεια. Η συμφωνία ήταν ξεκάθαρη”.