Αντιμέτωπη με ένα παράξενο φαινόμενο βρίσκεται η οικονομία της Ευρώπης, η οποία μπορεί να γίνει αισθητή ρίχνοντας μια ματιά στις τιμές της μπύρας.

Ακόμα κι αν η Ευρωζώνη παρουσιάζει κάποια ενθαρρυντικά σημάδια για την οικονομία της, ο αποπληθωρισμός συνεχίζεται με τις τιμές να μειώνονται, κάτι που αποτελεί ένα σπάνιο φαινόμενο.

Η πτώση των τιμών ευθύνεται κυρίως από την βουτιά που καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου η οποία ξεκίνησε προς το τέλος του περασμένου έτους. Ωστόσο, το πετρέλαιο δεν είναι το μόνο σκουρόχρωμο υγρό του οποίου η τιμή πέφτει.

Το ίδιο συμβαίνει και με την τιμή της μπύρας. Οι τιμές της Heineken, της Carlsberg, και της ΑΒ Inbev, υποχωρούν. Πράγματι, οι γεωργικοί παραγωγοί των εταιρειών ζυθοποιίας είναι από τους πιο ευνοημένους από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου. Οι τιμές στις μπύρες θα αρχίσουν να ανεβαίνουν μόνο όταν αρχίσει να ανεβαίνει και η τιμή του πετρελαίου.

Και μπορεί η πτώση των τιμών στις μπύρες να χαροποιεί κάποιους ωστόσο, σύμφωνα με τον Taimur Baig της Deutsche Bank, αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό.

«Τις τελευταίες δεκαετίες, οι κεντρικές τράπεζες των βιομηχανικών χωρών έχουν συνδέσει την αξιοπιστία τους με τους στόχους του πληθωρισμού. Επίσης, με τις χρηματοπιστωτικές αγορές να είναι πολύ πιο ανοιχτές σήμερα σε σχέση με πριν από έναν αιώνα, το χρέος και η εκτόξευση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων έχουν γίνει σημαντικές κινητήριες δυνάμεις στις οικονομικές διακυμάνσεις.

Το κόστος του αποπληθωρισμού, ως εκ τούτου, είναι μεγαλύτερο από ποτέ.

Έτσι, οι τιμές στην Γερμανία αυξάνονται, με την χώρα να τραβιέται μακριά από την πληθωριστική τάση που επικρατεί. Την ίδια ώρα, η οικονομία της Γερμανίας αυξάνεται με μέτριο ρυθμό και η πλήρης απασχόληση αυξάνεται, κάτι που θα μπορούσε να απομακρύνει την αποπληθωριστική τάση. Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι οι τιμές στις μπύρες αποτελεί σημάδι για το πως θα εξελιχθούν τα πράγματα στη συνέχεια;