Ευρώπη

Η κυβέρνηση της Ρώμης κλυδωνίζεται και πάλι

  • newsroom


Παραιτήσεις, αποσχίσεις, καυγάδες - Ο Ιταλός πρωθυπουργός για άλλη μια φορά ανησυχεί για τη βιωσιμότητα του κυβερνητικού συνασπισμού που ηγείται

Σε μια τρίωρη συνέντευξη τύπου ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε κατηγόρησε τον δεξιό ηγέτη της αντιπολίτευσης Ματέο Σαλβίνι για «ύπουλη» πολιτική συμπεριφορά και έκανε έκκληση για ενότητα από τον κομματικό συνασπισμό που υποστηρίζει τη δική του κυβέρνηση.

«Η πολιτική δεν χρειάζεται συγκρούσεις. Οι συγκρούσεις και η επισήμανση των διαφορών δεν μας βοηθούν», είπε ο Κόντε για τις συχνές διαμάχες μεταξύ του κινήματος των 5 αστέρων, του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) και των μικρότερων κεντρώων και αριστερών κομμάτων.

Ο Κόντε έσπευσε να καλύψει το κενό του παραιτηθέντος χθες υπουργού Παιδείας Λορέντζο Φιοραμόντι των 5 αστέρων: Η παραίτηση ήρθε ως διαμαρτυρία στην ανεπαρκή χρηματοδότηση της παιδείας. Ως απάντηση ο Κόντε «διπλασίασε» αν όχι τους πόρους, το υπουργείο: σε υπουργείο Σχολείων και Υπουργείο Πανεπιστημίων και Έρευνας.

Ωστόσο η πολιτικές ζυμώσεις που απειλούν τη σταθερότητα της νέας κυβέρνησης συνεχίζονται. Τρεις βουλευτές των 5 αστέρων θα ενταχθούν αυτό το μήνα στη Λέγκα του Σαλβίνι, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για άλλους βουλευτές ότι είναι έτοιμοι προς αποχώρηση προς μια νέα κοινοβουλευτική ομάδα με επικεφαλής τον παραιτηθέντα υπουργό παιδείας. Ωστόσο λένε πως θα στηρίξουν την κυβέρνηση Κόντε.

Ο Κόντε είπε πως θα συναντηθεί με τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού τον Ιανουάριο για να καθορίσει τις προτεραιότητες για το 2020, υποσχόμενος την αναμόρφωση της κρατικής γραφειοκρατίας. Ωστόσο οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σημαντική φθορά στους κυβερνητικούς εταίρους, ανανεώνοντας τη δυναμική της Λέγκας του Σαλβίνι καθώς απομένει λιγότερος από ένας μήνας από τις κρίσιμες περιφερειακές εκλογές στην Εμίλια Ρομάνια στις 26 Ιανουαρίου.