Η καλοκαιρινή τουριστική σεζόν έχει ξεκινήσει για τα καλά στη νότια Ευρώπη και στην Πορτογαλία καταγράφουν νέα ρεκόρ αφίξεων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (INE), τον Μάιο ο αριθμός επισκεπτών στην χώρα έφτασε στα 1,8 εκατομμύρια (από 1,6 εκατομμύρια το 2022), υψηλότερα και από τα επίπεδα του 2019, ενισχυμένος κυρίως από τις αφίξεις τουριστών από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όπως ανέδειξε μελέτη της ένωσης τουριστικών ενοικιάσεων ALEP, από τους 10 τουρίστες που επισκέπτονται την Πορτογαλία οι 4 μένουν σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης (τύπου Airbnb).

Το γεγονός αυτό – σε συνδυασμό με το πρόγραμμα χορήγησης Xρυσής Βίζας- έχει πυροδοτήσει μία πρωτόγνωρη κρίση στέγασης στην χώρα.

Οι αφίξεις επισκεπτών από το εξωτερικό στην Πορτογαλία «εκτοξεύτηκαν» κατά 29% το πρώτο πεντάμηνο του 2023, πηγή: ΙΝΕ

Για να την αντιμετωπίσει, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας προχώρησε σε δύο δραστικά μέτρα:

κατάργηση του προγράμματος της Χρυσής Βίζας

περιορισμό των χορηγήσεων νέων αδειών για καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Οι «ζώνες» του Airbnb

H συνοικία Santa Maria Maior είναι μία από τις πιο γραφικές της Λισαβόνας. Με στενά πλακόστρωτα μονοπάτια, μπουγάδες κρεμασμένες από τα παράθυρα και το φως του ήλιου να φωτίζει τα σοκάκια, προσφέρει μια παραδοσιακή εικόνα της ζωής στη Λισαβόνα. Υπάρχει, μόνο, ένα πρόβλημα: της λείπουν οι ντόπιοι κάτοικοι.

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις καταλαμβάνουν περισσότερο από το 60% του συνόλου των κατοικιών στη συνοικία  Santa Maria Maior , όπως δήλωσε στο Bloomberg ο πρόεδρος της ενορίας Miguel Coelho.

Στη συνοικία Santa Maria Maior της Λισαβόνας πάνω από το 60% των ακινήτων μισθώνονται από τουρίστες

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, δήλωσε ότι ανησυχεί μήπως οι πόλεις της Πορτογαλίας μετατραπούν σε «ένα είδος Ντίσνεϋλαντ».

Για το λόγο αυτό, εδώ και μερικούς μήνες έχει μπει «κόφτης» στον αριθμό των νέων αδειών που χορηγούνται για βραχυχρόνιες μισθώσεις, σε πλατφόρμες όπως της Airbnb.

Όπως σημειώνει η ισπανική εφημερίδα El Pais, τα νέα μέτρα θα παγώσουν τις περίπου 110.000 επίσημα καταγεγραμμένες “τουριστικές κατοικίες” στην Πορτογαλία. Εξαιρέσεις προβλέπονται μόνο για τις αγροτικές περιοχές που είναι αραιοκατοικημένες.

«Έχουμε δύο ζώνες στην πόλη: τις βιώσιμες περιοχές όπου μπορούν να υπάρξουν νέες άδειες βραχυχρόνιας μίσθωσης και αυτές που ονομάζουμε “περιορισμένες περιοχές”, δηλαδή περιοχές με μεγάλη στεγαστική πίεση, όπου κανείς δεν δικαιούται να λάβει νέα άδεια» εξηγεί στο euronews ο Ρικάρντο Βαλέντε, δημοτικός σύμβουλος στην πόλη του Πόρτο.

Οι άδειες που κατέχουν οι υφιστάμενοι ιδιοκτήτες βραχυχρόνιων μισθώσεων θα επανεξεταστούν το 2030.

Μέτρα σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις

Στις αρχές Ιουνίου, η Φλωρεντία μπήκε στον κατάλογο των πόλεων που λαμβάνουν μέτρα για τον περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Το σχέδιο «Σώστε τα ιστορικά κέντρα» του δημάρχου Ντάριο Ναρντέλα, προβλέπει ότι απαγορεύεται η χορήγηση νέων αδειών για προσωρινά καταλύματα στο ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας. Το σχέδιο προβλέπει επίσης φοροαπαλλαγές για την ενίσχυση της μόνιμης κατοικίας στο ιστορικό κέντρο.

Η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο, το οποίο, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα απαιτεί κάθε κατοικία που ενοικιάζεται σε τουρίστες να διαθέτει εθνικό κωδικό αναγνώρισης, ώστε να διευκολύνεται η παρακολούθηση και η ρύθμιση των μισθώσεων. Όσοι δεν συμμορφώνονται θα κινδυνεύουν με πρόστιμο έως και 5.000 ευρώ.

Στο Παρίσι, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που επιθυμούν να νοικιάσουν την κύρια κατοικία τους σε μια πλατφόρμα όπως η Airbnb πρέπει να εγγραφούν στο τοπικό δημαρχείο και μπορούν να την νοικιάζουν έως 120 ημέρες το χρόνο. Για τις δεύτερες κατοικίες ή για ενοικίαση άνω των 120 ημερών, πρέπει να μετατρέψουν το ακίνητο σε επιπλωμένο τουριστικό κατάλυμα. Ο δήμος διαθέτει ειδική μονάδα για να κυνηγάει τις παράνομες ενοικιάσεις και να επιβάλλει πρόστιμα στους παραβάτες.

Στο Βερολίνο η πλήρης απαγόρευση της Airbnb έχει αρθεί, όμως παραμένουν αυστηροί κανόνες και όριο διανυκτερεύσεων έως 90 ημέρες τον χρόνο. Αυτή η απαγόρευση έχει πλέον αρθεί, αλλά οι αυστηροί κανόνες – που επιβάλλονται με βαριά πρόστιμα – παραμένουν.
Στο Μόναχο, οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις ολόκληρων σπιτιών περιορίζονται σε οκτώ εβδομάδες ετησίως, μετά από τις οποίες πρέπει να ληφθεί ειδική άδεια.

Στο Άμστερνταμ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων μπορούν να νοικιάζουν τα ακίνητά τους έως 30 διανυκτερεύσεις ετησίως, χωρίς ειδική άδεια.

Το 2021, η Βαρκελώνη έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που απαγόρευσε τη βραχυχρόνια μίσθωση ιδιωτικών δωματίων και επιτρέπει την καταχώρηση ακινήτω σε πλατφόρμες μόνο μετά την απόκτηση ειδικής άδειας.

Στο Λονδίνο, οι οικοδεσπότες της Airbnb επιτρέπεται να νοικιάζουν το ακίνητό τους μόνο έως 90 διανυκτερεύσεις ετησίως χωρίς να υποβάλουν αίτηση για αλλαγή χρήσης.

Διαβάστε ακόμη

Τα σημεία – κλειδιά της αποεπένδυσης του Δημοσίου από τις τράπεζες

Lamda Development: Εσοδα 3,3 δισ. ευρώ από την πρώτη φάση της επένδυσης έως το 2026

Μυτιληναίος: Εμπιστοσύνη στην εταιρεία και την ελληνική οικονομία δείχνει η επιτυχημένη ομολογιακή έκδοση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ