Τα πρώτα exit polls έχουν δει το φως της δημοσιότητας στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως φαίνεται, η ακροδεξιά καταγράφει συντριπτική νίκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το εθνικιστικό κόμμα της Λεπέν στη Γαλλία να προηγείται, όπως επίσης και στην Ισπανία για πρώτη φορά μετά από χρόνια, η ακροδεξιά εκλέγει βουλευτές.

Γαλλία

Προβάδισμα στο κόμμα της Μαρίν Λεπέν έναντι του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν δείχνουν τα exit polls στη Γαλλία.

Ο «Εθνικός Συναγερμός» προηγείται με 24,2% έναντι 22,4% για τον Εμμανουέλ Μακρόν.

Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι μετρήσεις το κόμμα της Λεπέν βγάζει 24 ευρωβουλευτές έναντι 23 για τον Μακρόν.

Τρίτο κόμμα εμφανίζονται οι Πράσινοι με 13%, με μικρή διαφορά από τους Ρεπουμπλικανούς.

Ουγγαρία

Το 56% των ψήφων – έναντι 51% στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση – συγκεντρώνει το κόμμα του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία.

Οι βασικοί του αντίπαλοι ακολουθούν από μεγάλη απόσταση, καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι συγκεντρώνουν 10% έκαστο, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Γιόμπικ συγκεντρώνει 9%.

Γερμανία

Ο συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών της Ανγκελα Μέρκελ είναι ο ξεκάθαρος νικητής των ευρωεκλογών στη Γερμανία με ποσοστό 28%, σύμφωνα με τα exit polls.

Οι Σοσιαλδημοκράτες, μικρότερος εταίρος του συνασπισμού της Μέρκελ, υποχωρεί στο 15,5%.

Βαρύ πλήγμα για το SPD αποτελεί και το γεγονός ότι έχασε έναντι του CDU/CSU στη Βρέμμη που αποτελεί ένα από τα παραδοσιακά του προπύργια, σύμφωνα με ένα από τα exit polls.

Πάντως, ο κυβερνητικός συνπασιμός σημείωνει απώλειες 7,3% από τις προηγούμενες ευρωεκλογές.

Μεγάλοι κερδισμένοι φαίνεται ότι θα είναι οι Πράσινοι, οι οποίοι συγκεντρώνουν 22% (+11,3 από το 2014). Η Αριστερά κερδίζει το 5,5% των ψήφων, με πτώση 1,9%, το ίδιο και οι Φιλελεύθεροι (FDP), οι οποίοι όμως ενισχύθηκαν κατά 2,1%, ενώ η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) συγκεντρώνει 10,5% (+3,4% από το 2014).
Η συμμετοχή των ψηφοφόρων έφθασε το 59% (48,1% το 2014).

Ισπανία

Οι σοσιαλιστές έχουν το προβάδισμα στις ευρωεκλογές στην Ισπανία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου GAD3 για την εφημερίδα ABC, που δόθηκε στη δημοσιότητα όταν έληξε η ψηφοφορία.

Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) κερδίζει 18 έδρες, από τις 14 που είχε το 2014, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Vox εκλέγει τους πρώτους ευρωβουλευτές του, καταλαμβάνοντας τέσσερις ως πέντε έδρες, σύμφωνα πάντα με τη δημοσκόπηση.

Αυστρία

Στο κόμμα του Αυστριακού καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς δίνουν το προβάδισμα οι δημοσκοπήσεις, με ποσοστό 34,5%, ενώ οι Σοσιαλδημοκράτες εμφανίζονται να συγκεντρώνουν ποσοστό 23,5%.

Το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας συγκεντρώνει 17,5%, ενώ το περιθώριο λάθους ορίζεται σε 2,5%

Κύπρος

Σύμφωνα με τα exit polls που ανακοινώθηκαν στη Κύπρο η κατανομή των εδρών παραμένει η ίδια μεταξύ των κομμάτων, αλλά παρατηρούνται διαφοροποιήσεις ως προς την διαφορά του πρώτου κόμματος από το δεύτερο.

Σύμφωνα με τα exit polls όλων των καναλιών ο ΔΗΣΥ κερδίζει δύο έδρες, επίσης δυο έδρες το ΑΚΕΛ, και από μία έδρα το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ.

Βέλγιο

Το ακροδεξιό κόμμα Vlaams Belang κατέγραψε ισχυρή άνοδο στη Φλάνδρα, στον ολλανδόφωνο βορρά του Βελγίου, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) παραμένει πρώτο στη Βαλλονία, σύμφωνα με μερικά αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα και τα οποία ανακοινώθηκαν αργά το απόγευμα.

Εκτός από τις ευρωεκλογές, οι Βέλγοι ψήφιζαν σήμερα για να εκλέξουν τους βουλευτές τους σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Τα τελευταία εκλογικά τμήματα έκλεισαν γύρω στις 16.00 τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδος).

Το Vlaams Belang, αντίπαλο κόμμα των Φλαμανδών εθνικιστών N-VA και σύμμαχος του Εθνικού Συναγερμού (της γαλλικής άκρας δεξιάς) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ξεπερνά το 18% στη Φλάνδρα, σύμφωνα με αποτελέσματα που αφορούν σχεδόν το 15% των εκλογικών τμημάτων αυτής της περιφέρειας.

Το ποσοστό είναι σαφώς πάνω από το 5,9% που είχε καταγράψει τον Μάιο του 2014 και επίσης πάνω από το 14,8% που έδειχνε η τελευταία μεγάλη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε πριν από τις εκλογές στα μέσα Μαΐου.

Φινλανδία

Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται στη Φινλανδία η τρίτη σε κοινοβουλευτική δύναμη κεντροδεξιά του Κόμματος Εθνικής Συμμαχίας, με 20,9%, με δεύτερους τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες (πρώτη δύναμη στο κοινοβούλιο), που λαμβάνουν 16,7%, με βάση την πρώτη εκτίμηση του αποτελέσματος την οποία ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας.

Τρίτη δύναμη αναδεικνύονται οι Πράσινοι, με 14,4%, ενώ τέταρτη το κεντρώο Κόμμα του Κέντρου, με 13,7%.

Το δεύτερο σε κοινοβουλευτική δύναμη, εθνικιστικό δεξιό Κόμμα των Φινλανδών, έρχεται πέμπτο, με 13,1%.

Η Αριστερή Συμμαχία λαμβάνει 7,4%, το Κόμμα του Σουηδικού Λαού 5,3% και οι Χριστιανοδημοκράτες 5,3%.

Ολλανδία

Στην Ολλανδία το Εργατικό Κόμμα (PvdA) συγκέντρωσε το 18,1%, το Κόμμα για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία (VVD) 15%, CDA 12,3%, το ακροδεξιό Φόρουμ για τη Δημοκρατία 11%, οι Πράσινοι 10,5%.

Η χώρα διαθέτει 26 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Βάσει των αποτελεσμάτων το ΕΣΚ συγκεντρώνει 5 έδρες, οι Πράσινοι 3, το ALDE 6, το ΕΛΚ 4, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές 5, η Ομάδα των Πρασίνων/ Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία 3, η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά 1 και η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF) 1.

Μάλτα

Βάσει των εκτιμήσεων στη Μάλτα το κυβερνών Εργατικό Κόμμα συγκεντρώνει το 55% και το Εθνικιστικό Κόμμα 37%.

Οι έξι έδρες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μοιράζονται 4 στο ΕΣΚ και 2 στο ΕΛΚ.

Ιρλανδία

Στην Ιρλανδία το Fine Gael συγκέντρωσε το 29% των ψήφων, το Fianna Fail, το κόμμα των Πράσινων και οι Ανεξάρτητοι από 15%, ενώ το Sinn Fein 13%.

Οι έντεκα έδρες της χώρας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατανέμονται ως εξής: 4 στο ΕΛΚ, 1 στο ALDE, 2 στους Πράσινους και 4 στην Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά.

Βουλγαρία

Το κυβερνών κόμμα GERB του συντηρητικού πρωθυπουργού της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ αναμένεται ότι θα κερδίσει τις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη χώρα, με ποσοστό 30,5-32,7%, σύμφωνα με τα exit polls δύο ανεξάρτητων ινστιτούτων δημοσκοπήσεων.

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται οι Σοσιαλιστές (23,2-25,4%), ενώ το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF) της τουρκικής μειονότητας εκτιμάται ότι θα αποσπάσει ποσοστό 12,8-13,6%.

Κροατία

Σύμφωνα με τα exit polls, στην Κροατία η Κροατική Δημοκρατική Ένωση της προέδρου Κολίντα Γκραμπάρ- Κιτάροβιτς συγκεντρώνει το 23,43%, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα 18,38% και το κόμμα του ανεξάρτητου δικαστή Μίσλαβ Κολάκουσιτς 8,2%, όπως αναφέρει στον ιστότοπό του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Οι συνολικά 11 έδρες της χώρας κατανέμονται ως εξής: 3 στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (ΕΣΚ), μία στη Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE), 4 στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), μία στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές και δύο σε άλλες πολιτικές ομάδες.