Την έρευνα για την κατηγορία του βιασμού εις βάρος του Τζούλιαν Ασάνζ αποφάσισαν να ανοίξουν ξανά οι Σουηδοί εισαγγελείς, όπως ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ο ιδρυτής του Wikileaks, ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες του βιασμού, απέφευγε την έκδοσή του στη Σουηδία επί επτά χρόνια, έχοντας λάβει άσυλο από τον Ισημερινό, στην πρεσβεία του οποίου διέμενε από το 2012.

Ωστόσο οι εξελίξεις του περασμένου μήνα, με την άρση του ασύλου και τη βίαιη απομάκρυνση του Ασάνζ από την πρεσβεία, άλλαξαν δραματικά τα δεδομένα για τον 47χρονο.

Μετά την άρση ασύλου του ο ιδρυτής του Wikileaks συνελήφθη από τις βρετανικές αρχές, οι οποίες στη συνέχεια τον καταδίκασαν σε ποινή φυλάκισης 50 εβδομάδων, επειδή είχε παραβιάσει τους όρους της εγγύησής του.

Προς το παρόν ο Ασάνζ κρατείται στην φυλακή Μπέλμαρς του Λονδίνου.

Υπενθυμίζεται ότι οι σουηδικές Αρχές είχαν κλείσει την υπόθεση του βιασμού πριν από δύο χρόνια, καθώς – όπως εξηγούσαν – ήταν αδύνατο να συνεχίσουν την έρευνα και τις διαδικασίες όσο ο Ασάνζ βρισκόταν στην πρεσβεία του Ισημερινού, στη βρετανική πρωτεύουσα. Η έρευνα ωστόσο για εκείνες τις κατηγορίες ανοίγει ξανά έπειτα από αίτημα του φερόμενου θύματος.

Η νέα αυτή εξέλιξη αναμένεται να περιπλέξει το αίτημα έκδοσης του Ασάνζ στις ΗΠΑ, για τον ρόλο που διαδραμάτισε στη δημοσιοποίηση χιλιάδων στρατιωτικών και διπλωματικών εγγράφων, το 2010. Ο γεννημένος στην Αυστραλία ιδρυτής των wikileaks, κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές για ηλεκτρονική συνομωσία με σκοπό την αποκάλυψη αμερικανικών απόρρητων υποθέσεων.

Η Βρετανία ίσως χρειαστεί σύντομα να αποφασίσει σε ποια χώρα θα δώσει προτεραιότητα, αφού και η Σουηδία αναμένεται να υποβάλλει αίτημα για την έκδοση του 47χρονου.

Το ερώτημα είναι ποιο από τα εντάλματα εναντίον του Ασάνζ θα υπερισχύσει. Το αίτημα έκδοσης των ΗΠΑ ή της Σουηδίας;

Η απάντηση των Wikileaks

Η επανέναρξη της έρευνας των σουηδικών αρχών δίνει στον ιδρυτή μας την ευκαιρία να καθαρίσει το όνομά του αναφέρει σε ανακοίνωσή του τα WikiLeaks.
«Από τη μέρα που συνελήφθη ο Ασάνζ στις 11 Απριλίου 2019, έχει ασκηθεί μεγάλη πολιτική πίεση στη Σουηδία να ξανανοίξει την υπόθεση, αλλά πάντα υπήρχε πίεση γύρω από αυτή την υπόθεση», αναφέρει η Kristinn Hrafnsson, δ/ντρια σύνταξης των WikiLeaks σε ανακοίνωσή της. «Τώρα θα του δοθεί η ευκαιρία να καθαρίσει το όνομά του», συμπληρώνει η ίδια.