Αστειότητα χαρακτήρισε η κυβέρνηση της Ισπανίας την πρόταση της Κομισιόν για το προσωρινό πλαφόν στο φυσικό αέριο, κατηγορώντας την σήμερα ότι «κοροϊδεύει τον κόσμο» και διαβεβαιώνοντάς την ότι η Μαδρίτη θα αντιταχθεί σθεναρά.

«Ζητήσαμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επεξεργαστεί μια πρόταση και την τελευταία στιγμή μάς παρουσιάζει αυτήν την πρόταση, η οποία δεν είναι πρόταση», είπε στους δημοσιογράφους η υπουργός Οικολογικής Μετάβασης, Τερέσα Ριμπέρα, χαρακτηρίζοντας αστειότητα τον μηχανισμό που επιθυμούν οι Βρυξέλλες.

«Αυτό που θα προκαλέσει η πρόταση αυτή είναι το αντίθετο από το ζητούμενο. Θα προκαλέσει σημαντική αύξηση της τιμής, θα θέσει σε κίνδυνο όλες τις πολιτικές χαλιναγώγησης του πληθωρισμού», συνέχισε η υπουργός, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Κομισιόν πρότεινε την Τρίτη έναν προσωρινό μηχανισμό, με τον οποίο θα τίθεται ανώτατο όριο στην τιμή χονδρικής του φυσικού αερίου υπό πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, ώστε να πειστούν οι χώρες – μέλη που αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη αυτό το μέτρο.

«Ξέρω ότι υπάρχει αγανάκτηση στις περισσότερες χώρες – μέλη» για την πρόταση αυτή, είπε η Ριμπέρα, τονίζοντας ότι στην αυριανή σύνοδο των υπουργών Ενέργειας η Μαδρίτη θα αντιταχθεί σθεναρά σε αυτόν τον μηχανισμό.

«Η Κομισιόν θα ακούσει πολύ σκληρά πράγματα εκ μέρους της μεγάλης πλειονότητας των υπουργών», πρόσθεσε, καλώντας τις Βρυξέλλες «να υποβάλουν μια σοβαρή πρόταση. Σε διαφορετική περίπτωση, απλώς θα πάψουμε να στηρίζουμε τις προτάσεις της Κομισιόν σε άλλα θέματα που μπορεί να είναι σημαντικά για αυτήν», προειδοποίησε.

Ο μηχανισμός που προτείνουν οι Βρυξέλλες ορίζει ότι θα τίθεται πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου εφόσον ξεπερνά για δύο συνεχόμενες εβδομάδες τα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτό συνέβη φέτος μόνο μία φορά, στα τέλη Αυγούστου, όταν η τιμή έφτασε για ένα μικρό χρονικό διάστημα τα 350 ευρώ, την περίοδο που οι «27» προσπαθούσαν να γεμίσουν τις αποθήκες τους ενόψει του χειμώνα. Σήμερα η τιμή κυμαίνεται γύρω στα 120 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Εκπρόσωπος της Κομισιόν που ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο παραδέχτηκε ότι με βάση τις προϋποθέσεις που θέτει ο μηχανισμός, δεν θα είχε τεθεί σε ισχύ τον Αύγουστο, καθώς το ανώτατο όριο των 275 ευρώ δεν ξεπεράστηκε για δύο συνεχόμενες εβδομάδες.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας προς τράπεζες: «Αυξήστε τώρα τα επιτόκια καταθέσεων»

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «H Τουρκία να επιστρέψει τους S-400 στη Ρωσία»

ΟΟΣΑ: Ανοικτό το ενδεχόμενο για διακοπές στην παροχή ενέργειας στην Ευρώπη τα επόμενα 2 χρόνια