Σε 11 συλλήψεις για νοθευμένο ελαιόλαδο προχώρησε η αστυνομία στην Ισπανία και την Ιταλία, ενώ επιπλέον κατέσχεσε τουλάχιστον πέντε τόνους που το κύκλωμα θα έριχνε στην αγορά. Ακόμη, οι Αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση 91.000 ευρώ σε μετρητά, τέσσερα οχήματα, ενώ μπλόκαραν τραπεζικούς λογαριασμούς.

Όπως αναφέρει ο Guardian, την έρευνα διεξήγαγε η αστυνομία της Ισπανίας σε συνεργασία με τη Europol και τους καραμπινιέρους της Ιταλίας, πραγματοποιώντας εφόδους και στις δύο χώρες, καθώς και έρευνες σε συνεταιρισμούς σε τρεις επαρχίες της Ισπανίας.

Τις υποψίες για τη δράση του κυκλώματος κίνησαν στους Ισπανούς αστυνομικούς οι παρατυπίες που εντόπισαν κατά την επιθεώρηση φορτηγού που μετέφερε ελαιόλαδο, αποκαλύπτοντας έτσι μια διπλή επιχείρηση στην Ισπανία και την Ιταλία, που είχε ως στόχο τη διανομή νοθευμένου ελαιολάδου στην παγκόσμια αγορά.

Εταιρεία στην Ισπανία αγόραζε ελαιόλαδο χαμηλότερης ποιότητας και προχωρούσε στη νόθευσή του, παρουσιάζοντάς το σαν παρθένο ή έξτρα παρθένο, έχοντας παραποιήσει τα σχετικά έγγραφα. Σύμφωνα με τον Guardian, παρόμοια δράση είχε και εταιρεία στην Ιταλία. Οι υψηλές τιμές, η μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου και η αυξανόμενη ζήτηση σχηματίζουν τις κατάλληλες συνθήκες για τέτοιου είδους απάτες, αναφέρει η Europol.

Οι τιμές του ελαιολάδου έχουν αυξηθεί σε όλη την Ευρώπη, καθώς η ξηρασία και άλλες δυσμενείς καιρικές συνθήκες επηρεάζουν τη συγκομιδή για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Η Ισπανία, η οποία καλύπτει το μισό ελαιόλαδο της παγκόσμιας παραγωγής, αναμένεται να παράγει φέτος 765.000 τόνους, δηλαδή πάνω από τους 664.00 που παρήχθησαν κατά την περυσινή κακή συγκομιδή, αλλά πολύ λιγότερους από τους περίπου 1,3 εκατ. τόνους που παρήχθησαν τα προηγούμενα χρόνια.

Διαβάστε ακόμη

Ρεύμα: «Πόλεμος» πράσινων τιμολογίων και παρέμβαση της ΡΑΑΕΥ – Ικανοποίηση ΥΠΕΝ για το τιμολόγιο της ΔΕΗ

Ζαββός: Στόχος της HDB η δημιουργία Ταμείου Μικροχρηματοδότησης για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα (pics)

Γερμανία: Υποβρύχια… κηπουρική για τη διάσωση της θαλάσσιας βλάστησης (vid)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ