Πάνω από 1,4 δισ. ευρώ έχει εισπράξει ήδη η εφορία στην Ισπανία από την έκτακτη φορολόγηση σε τράπεζες και εταιρείες ενέργειας, όπως ανακοίνωσε μετά το πέρας του υπουργικού συμβουλίου η αρμόδια υπουργός Μαρία Χεσούς Μοντέρο.

Από αυτό το ποσό, τα 637 εκατ. κατατέθηκαν από τις τράπεζες, ενώ τα 817 εκατ. από τις εταιρείες ενέργειας, οι οποίες είδαν τα έσοδά τους να εκτοξεύονται από την ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Όπως διευκρίνισε η υπουργός Οικονομικών, στο τέλος του έτους τα έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν ακόμα και τις προβλέψεις που είχε κάνει η κυβέρνηση.

«Τα αναμενόμενα έσοδα είναι 1,7 δισ. από τον ενεργειακό φόρο και 1,3 δισ. από τον τραπεζικό φόρο (το 2023), 3 δισ. ευρώ ετησίως συνολικά», είπε σύμφωνα με την ΕΡΤ. Η έκτακτη φορολόγηση θα ισχύσει και το 2024.

«Οι κύριες ενεργειακές εταιρείες είχαν αύξηση 43% στα κέρδη τους , σχεδόν 12 δισ. ευρώ κέρδη και σε κάποιες περιπτώσεις τα στοιχεία αυτά είναι μόνο μέχρι τον Σεπτέμβριο», εξήγησε η Μαρία Χεσούς Μοντέρο, υποστηρίζοντας ότι με το κλείσιμο του 2022 το ποσοστό αυτό θα είναι ακόμα μεγαλύτερο.

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, σε ό,τι αφορά τις μεγάλες τράπεζες, η υπουργός δήλωσε ότι αυτές απέκτησαν «πάνω από 20,5 δισ. κέρδη το 2022», αναφέροντας ότι «ο τζίρος τους έχει αυξηθεί κατά 25%» -δείχνοντας απευθείας τους δύο μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους, την Banco Santander και την BBVA, αλλά χωρίς να κάνει αναφορά στα ονόματά τους.

Η Μαρία Χεσούς Μοντέρο υπενθύμισε ακόμη ότι «οι πολίτες επιφορτίστηκαν με τη διάσωση εκατομμυρίων δολαρίων» στις τράπεζες και τώρα εναπόκειται σε αυτές να βοηθήσουν την κοινωνία.

Ακόμη, δεν δίστασε να επικρίνει τις Αυτονομίες που επιδοτούν τον φόρο Κληρονομιάς και έχουν καταργήσει φορολογία των πλουσίων, δηλαδή στη Μαδρίτη και την Ανδαλουσία, όπου κυβερνά το Λαϊκό Κόμμα. «Όταν κάποιες Αυτόνομες Κοινότητες καταργούν φόρους στους πλούσιους, υπερασπίζονται μόνο το 0,1% των πολιτών τους», τόνισε η υπουργός.

Σημειώνεται ότι τόσο οι τράπεζες, όσο και εταιρείες ενέργειας στην Ισπανία έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, αντιδρώντας στην έκτακτη διετή εισφορά που τους έχει επιβάλει η κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμη

Ποσοστό 12,81% κατέχει το «μπλοκ» Ηλιόπουλου στη MIG

Ηλεκτρική ενέργεια: Πτώση 13% στη ζήτηση το δ’ τρίμηνο 2022 – Η Ελλάδα γίνεται εξαγωγέας φυσικού αερίου

Οι ερειπωμένες αγροικίες που μεταμορφώθηκαν σε ένα ονειρεμένο αυτοσχέδιο χωριό – Υπέροχα σπίτια μέσα στη Φύση όπου ο χρόνος κυλά αργά