Η αστυνομία στην Ιταλία προχώρησε στη σύλληψη εννέα ατόμων που κατηγορούνται ότι συγκέντρωσαν περίπου 7 εκατ. ευρώ σε διάστημα άνω των δύο ετών για λογαριασμό της Χαμάς.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, τα χρήματα εμφανίζονταν ως ανθρωπιστική βοήθεια για Παλαιστίνιους αμάχους, ωστόσο κατέληγαν στην ένοπλη οργάνωση μέσω ενός «σύνθετου συστήματος χρηματοδότησης».
Παράλληλα με τις συλλήψεις, οι Αρχές ανακοίνωσαν ότι προχώρησαν σε κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων άνω των 8 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της έρευνας.
Έρευνα από αντιτρομοκρατική και οικονομική αστυνομία
Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο κοινής επιχείρησης της ιταλικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και της οικονομικής αστυνομίας. Οι ύποπτοι, σύμφωνα με τις Αρχές, «κατηγορούνται συγκεκριμένα για πράξεις χρηματοδότησης που φέρονται να συνέβαλαν σε τρομοκρατικές δραστηριότητες».
Η έρευνα ξεκίνησε μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ. Οι ερευνητές ανέλυσαν «σειρά αναφορών για ύποπτες χρηματοοικονομικές συναλλαγές» που συνδέονταν με ορισμένους από τους συλληφθέντες πριν από την επίθεση.
Το δίκτυο με έδρα τη Γένοβα
Οι έρευνες αποκάλυψαν ένα «πολύπλοκο» δίκτυο συγκέντρωσης χρημάτων με έδρα τη Γένοβα και παραρτήματα στο Μιλάνο.
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, οι ύποπτοι συγκέντρωναν δωρεές που υποτίθεται ότι προορίζονταν για τον άμαχο πληθυσμό της Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο, προέκυψε ότι πάνω από το 71% των χρημάτων διοχετεύθηκε στα ταμεία της Χαμάς, για τη χρηματοδότηση της στρατιωτικής της πτέρυγας και για τη στήριξη οικογενειών βομβιστών αυτοκτονίας ή ατόμων που κρατούνται για τρομοκρατία.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, Ματέο Πιαντεντόζι, δήλωσε ότι ο πιο γνωστός από τους συλληφθέντες είναι ο Μοχάμεντ Χανούν, πρόεδρος της Παλαιστινιακής Ένωσης στην Ιταλία.
Ο ίδιος ο Χανούν έχει στο παρελθόν χαρακτηρίσει τις κατηγορίες ότι χρηματοδοτεί τη Χαμάς ως «ψέμα».
Σε ανάρτησή του, ο Πιαντεντόζι ευχαρίστησε τις αστυνομικές δυνάμεις για το έργο τους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι «το τεκμήριο της αθωότητας πρέπει πάντα να αναγνωρίζεται σε αυτό το στάδιο».
Διαβάστε ακόμη
Το σκληρό πόκερ των ελληνικών τερματικών LNG
Job hopping: Από «κόκκινη σημαία» σε στρατηγική ζωής για τους νέους εργαζόμενους
Διεθνές «σαφάρι» της ΑΑΔΕ με AI και ανταλλαγή πληροφοριών με το εξωτερικό
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.