Σίγουρος ότι τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση για να ενισχύσει τον τραπεζικό κλάδο της Ιταλίας, θα αποδώσουν, εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Πιέρ Κάρλο Πάντοαν. Η αισιοδοξία του, όπως είπε, πηγάζει από τις προβλέψεις για μείωση του χρέους, αλλά και από τα μέτρα απομείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων που έχουν πλήξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Ο ιταλικός τραπεζικός τομέας πλήττεται από το βουνό των κόκκινων δανείων που ανέρχονται σε πάνω από 300 δισ. ευρώ, σε ένα κλίμα παρατεταμένης ύφεσης. Ωστόσο, προσφάτως ο οίκος S&P αναβάθμισε τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη της Ιταλίας στο 1,5% για το 2017, ενώ παράλληλα αναβάθμισε και την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Όπως είπε ο Πάντοαν μιλώντας στο CNBC, «αναμένουμε ότι το χρέος θα μειωθεί ραγδαία στο εγγύς μέλλον» χάρη στην αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ.

Ερωτηθείς για το αν η ιταλική κυβέρνηση βρίσκεται στο σωστό δρόμο για τη μείωση των κόκκινων δανείων, απάντησε ότι το καθαρό απόθεσμα σε NPL έχει μειωθεί κατά 25% το 2017, χάρη σε έναν μηχανισμό που έχει αρχίσει να κερδίζει δυναμική, εννοώντας τη δευτερογενή αγορά για τα NPL.

Το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ενέτεινε η βαθιά και πολυετής ύφεση που ήταν διψήφια από το 2008 έως το 2014 και η οποία έπληξε σοβαρά τους τραπεζικούς ισολογισμούς και την ποιότητα των δανείων, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ιταλίας. Παρά τις βελτιωμένες προβλέψεις για την ανάπτυξη, πάντως, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η Ιταλία δεν θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα πριν την παρέλευση μιας δεκαετίας.

Όπως είπε ο Πάντον, «αυτό που μας απασχολεί είναι να ξεφορτωθούμε με την κατάλληλη ταχύτητα τις νέες ροές NPL αλλά και τα υπάρχοντα κόκκινα δάνεια».

«Το πρόβλημα δεν είναι κατά πόσον πρέπει να προχωρήσουμε σε διαφορετικές κατευθύνσεις – όλοι θέλουμε να προχωρήσουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Το θέμα είναι η ταχύτητα (στην απαλλαγλη από τα NPL) όπως προτείνεται από τον SSM (ενιαίο εποπτικό μηχανισμό)».  Ο SSM υπενθυμίζεται ότι είναι ο μηχανισμός που παρέχει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εποπτικό ρόλο για την παρακολούθηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας των τραπεζών.

Αναλυτές έχουν εκφράσει την ανησυχία τους για το προφίλ του χρέους της ευρωπεριφέρειας -ιδιαίτερα του ιταλικού χρέους- κυρίως μόλις η ΕΚΤ ξεκινήσει να απομακρύνεται από την αγορά, καθώς το τελευταίο διάστημα η ΕΚΤ αγοράζει περίπου το 50%  των ιταλικών ομολόγων μακράς διάρκειας τα πολυετή κρατικά ομόλογα της Ιταλίας.