Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την απόφαση των κρατών-μελών να εγκρίνουν περαιτέρω στοχευμένες κυρώσεις σε άτομα και οργανισμούς οι οποίοι εμπλέκονται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, στον ήδη υπάρχοντα κατάλογο -τη «μαύρη λίστα» κοινώς- της ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει περίπου 700 περιπτώσεις, προστίθενται πλέον άλλα 160 πρόσωπα. Ανάμεσα σε αυτά, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, συγκαταλέγονται 14 μέλη της ζάπλουτης ρωσικής ελίτ, δηλαδή των λεγόμενων «ολιγαρχών».

Η διευρυμένη πλέον «μαύρη λίστα» περιλαμβάνει 862 άτομα και 53 οργανισμούς. Η τελευταία προσθήκη αφορά σε 146 μέλη του Ρωσικού Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, τα οποία επικύρωσαν και νομιμοποίησαν την ψευδο-συνθήκη «Φιλίας, Συνεργασίας και Αμοιβαίας Βοήθειας, ανάμεσα στη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ», όπως και την αντίστοιχη του Λουχάνσκ.

Σε ό,τι αφορά στους 14 ολιγάρχες, η ανακοίνωση της ΕΕ αναφέρει ότι πρόκειται για επιχειρηματίες περιωπής, οι οποίοι είναι αναμεμιγμένοι στους κύριους τομείς της οικονομίας και διασφαλίζουν σημαντικές πηγές εσόδων προς τη Ρωσία.

Οι 14 αυτοί άνθρωποι έχουν αναπτύξει επιχειρηματική δραστηριότητα στους τομείς της μεταλλουργίας, της γεωργίας, της φαρμακευτικής, των επικοινωνιών και της ψηφιακής τεχνολογίας. Εκτός των ίδιων, στη «μαύρη λίστα» συμπεριλαμβάνονται και τα μέλη της οικογενείας τους.

Διαβάστε περισσότερα στο Protothema.gr