Ευρώπη

Κομισιόν: Νέα εγκεκριμένα φάρμακα για τον κορωνοϊό προ των πυλών

  • newsroom


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να επενδύσει σε κλινικές δοκιμές και έρευνα για την επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης φαρμάκων

Να επιταχυνθεί η διαδικασία έγκρισης πειραματικών φαρμάκων κατά του κορωνοϊού από την ΕΕ επιδιώκει η Κομισιόν, με στόχο τουλάχιστον τρία νέα εγκεκριμένα φάρμακα να έχουν κυκλοφορήσει μέχρι τον Οκτώβριο.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα (6/5/2021) η Κομισιόν, η οποία αναφέρει επίσης ότι θα συγκροτήσει χαρτοφυλάκιο από δέκα πιθανά φάρμακα κατά του κορωνοϊού και ότι θα ταυτοποιήσει τα πέντε πλέον υποσχόμενα μέχρι τον Ιούνιο, με την ελπίδα να κινήσει τις διαδικασίες κοινής προμήθειας για λογαριασμό των κυβερνήσεων της ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν διευκρινίζει ποια φάρμακα είναι πιθανόν να επιλέξει για να προχωρήσει σε συνομιλίες για την προμήθειά τους, αλλά πρόσφατα ευρωπαϊκά έγγραφα δείχνουν ότι η Κομισιόν βρίσκεται ήδη σε συνομιλίες με φαρμακευτικές εταιρείες παρασκευής μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Το μοναδικό φάρμακο που έχει εγκριθεί στην ΕΕ και έχει αγοραστεί για κοινή χρήση, είναι το remdesivir της Gilead, για το οποίο ο ΠΟΥ έχει αποφανθεί ότι δεν είναι αποτελεσματικό απέναντι στις σοβαρές μορφές της νόσου.

«Χρειαζόμαστε μια γερή ώθηση στις θεραπείες για να περιορίσουμε την ανάγκη νοσηλείας, να επιταχύνουμε τον χρόνο ανάρρωσης και να περιορίσουμε την θνητότητα», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, προσθέτοντας ότι τα νέα φάρμακα θα πρέπει να βοηθήσουν επίσης στην αντιμετώπιση της «μακράς Covid».

Ο EMA έχει εκδώσει γνωμοδοτήσεις για 57 αναπτυσσόμενα φάρμακα κατά του κορωνοϊού, στα οποία περιλαμβάνονται φάρμακα μικρού μοριακού βάρους και μονοκλωνικά αντισώματα, αντιιικά και ανοσορυθμιστές. Τρία φάρμακα βρίσκονται σε διαδικασία συνεχούς αξιολόγησης των δεδομένων μόλις αυτά γίνονται διαθέσιμα, ανάμεσά τους τα αντισώματα bamlanivimab και etesevimab της Eli Lilly.

Για να αυξήσει την πρόσβαση σε φάρμακα, η Ευρωπαϊκή Ενωση επιδιώκει να επενδύσει για την αύξηση της παραγωγής, ενώ σχεδιάζει επίσης να διευκολύνει συμπράξεις μεταξύ φαρμακευτικών εταιρειών για την ταχεία αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Διαβάστε ακόμη

Εφοριακοί με μαγιό παριστάνοντας τους τουρίστες ετοιμάζουν απόβαση στα ελληνικά νησιά

Changpeng Zhao: Ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Binance πούλησε το σπίτι του για να επενδύσει σε Bitcoin!

Γιάννα Τζίκα (ΚΟΝΒΑ): Η ΤΡΑΤΑ της νέας εποχής

 

Απόρρητο Απόρρητο