Θετικό πρόσημο για την Ελλάδα έχει η υλοποίηση των προαπαιτούμενων που συνδέονται με την 12η έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας .

Ωστόσο, παρά τις θετικές εξελίξεις που σημειώνει η Κομισιόν, κυρίως στην ολοκλήρωση του κτηματολογίου και στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ ζητεί από την Αθήνα την επιτάχυνση σε μια σειρά ζητημάτων, όπως την εφαρμογή του νέου πτωχευτικού κώδικα, το νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση ακινήτων φυσικών προσώπων που πτωχεύουν, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, το χρονοδιάγραμμα για την απονομή εκκρεμών συντάξεων και την εκδίκαση των 30.000 εκκρεμών υποθέσεων του παλιού νόμου Κατσέλη.

Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί εισηγούνται θετικά στο Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης των 644 εκατ, ευρώ προς την χώρα μας από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων (ANFA’s/SNP’s). Στην εν λόγω έκθεση συμπεριλαμβάνεται και αυτή για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους , που εκπονήθηκε από τον ESM και την ΕΕ. Η έκθεση θα καταλήγει για άλλη μια φορά στο συμπέρασμα, ότι το ελληνικό χρέος παραμένει βιώσιμο παρόλο, που λόγω της διαχείρισης της κρίσης της πανδημίας, ξεπέρασε το 200% του ΑΕΠ το 2020.

Η έκθεση για την 12η αξιολόγηση θα συζητηθεί στο Eurogroup της 6ης Δεκεμβρίου και σε περίπτωση που τα κοινοβούλια των κρατών – μελών που απαιτείται να ψηφίσουν την εν λόγω πρόταση κινηθούν ταχέως, τότε η Ελλάδα μπορεί να λάβει τη δόση πριν το τέλος του έτους.

Στην 12η έκθεση αξιολόγησης διαπιστώνεται ότι «η χώρα έχει προχωρήσει περαιτέρω προς την επίτευξη των συμφωνημένων δεσμεύσεων, παρά τις καθυστερήσεις που σημειώθηκαν σε ορισμένους τομείς και που συνδέονται εν μέρει με τις δύσκολες συνθήκες που προκαλούνται από την πανδημία COVID-19 και από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έλαβαν χώρα τον Αύγουστο του 2021».

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, ήτοι του κύκλου συντονισμού της οικονομικής, δημοσιονομικής, εργασιακής και κοινωνικής πολιτικής εντός της ΕΕ, θα προτείνει, βάσει των προσχεδίων των εθνικών προϋπολογισμών που κατέθεσαν τα κράτη – μέλη, μια ευέλικτη δημοσιονομική πολιτική για την αντιμετώπιση νέων κινδύνων πανδημίας. Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης θα δώσουν προτεραιότητα στις δημόσιες δαπάνες και το επόμενο έτος, καθώς προσπαθούν να ενισχύσουν την ανάκαμψη από την πανδημία Covid-19 εν μέσω αυξανόμενων τιμών και προκλήσεων της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ο δημοσιονομικός προσανατολισμός της ευρωζώνης προβλέπεται να παραμείνει επεκτατικός μέχρι το τέλος του 2022, όπως προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο ζητεί από συγκεκριμένες χώρες, όπως η Ελλάδα, το επόμενο έτος να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στη δημοσιονομική προσαρμογή, χωρίς ωστόσο να αποσύρουν άμεσα τα μέτρα στήριξης της οικονομίας, ώστε η μετάβαση να είναι όσο το δυνατόν πιο ομαλή.

Όπως αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής «δεδομένου του επιπέδου του δημόσιου χρέους της Ελλάδας και των υψηλών προκλήσεων βιωσιμότητας μεσοπρόθεσμα πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19, κατά τη λήψη υποστηρικτικών δημοσιονομικών μέτρων, είναι σημαντικό να διατηρηθεί η συνετή δημοσιονομική πολιτική προκειμένου να διασφαλιστούν βιώσιμα δημόσια οικονομικά μεσοπρόθεσμα»

Παράλληλα η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι «τα περισσότερα από τα έκτακτα μέτρα στήριξης θα ξεκινήσουν να καταργούνται σταδιακά το 2021 και αυτά που περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2022 στοχεύουν στην τόνωση της συνολικής ζήτησης και απασχόλησης, που θα στηρίξουν μια βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη».

Αναφορικά με την ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, η Επιτροπή θεωρεί ότι παρόλο που είναι εξαιρετικά υψηλό  οι κίνδυνοι παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητοι σε σύγκριση με την 11η έκθεση, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή. “Στο βασικό σενάριο, το χρέος θα μειωθεί από 203% του ΑΕΠ το 2021 σε περίπου 54% του ΑΕΠ το 2060, ενώ οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν κάτω από το 15% του ΑΕΠ μακροπρόθεσμα. Στο σενάριο υψηλότερου κινδύνου το χρέος θα μειωθεί στο 90% του ΑΕΠ έως το 2060 και οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες κυμαίνονται γύρω στο 18% του ΑΕΠ.

Η Έκθεση του Μηχανισμού Επαγρύπνησης (ΕΜΕ) το μέτρο ελέγχου για τον εντοπισμό πιθανών μακροοικονομικών ανισορροπιών, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι απαιτούνται εμπεριστατωμένες επισκοπήσεις για 12 κράτη μέλη: την Κροατία, την Κύπρο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, την Ισπανία και τη Σουηδία. Τα εν λόγω κράτη μέλη υποβλήθηκαν σε εμπεριστατωμένη επισκόπηση κατά τον προηγούμενο ετήσιο κύκλο εποπτείας της διαδικασίας μακροοικονομικών ανισορροπιών και θεωρήθηκε ότι αντιμετώπιζαν ανισορροπίες (Κροατία, Γαλλία, Γερμανία, Ιρλανδία, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ισπανία και Σουηδία) ή υπερβολικές ανισορροπίες (Κύπρος, Ελλάδα και Ιταλία). Οι νέες εμπεριστατωμένες επισκοπήσεις θα αξιολογούν τον τρόπο με τον οποίο έχουν εξελιχθεί οι εν λόγω ανισορροπίες, αναλύοντας τη σοβαρότητα, την εξέλιξή τους και την πολιτική ανταπόκριση εκ μέρους των κρατών μελών, με σκοπό την επικαιροποίηση των υφιστάμενων αξιολογήσεων και την εκτίμηση των πιθανών εναπομενουσών αναγκών πολιτικής.

Ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων Πάολο Τζεντιλόνι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, αναφέρθηκε στην Ελλάδα λέγοντας ότι “η  ελληνική οικονομία ανακάμπτει ισχυρά με 7,15 αυτόν τον χρόνο και η ανάπτυξη συνδέεται με μείωση του ελλείμματος σε σχέση με το ΑΕΠ. Πρέπει να συνδυάσουμε συνετές πολιτικές και ανάπτυξη και αυτή είναι μια ισορροπία που δεν είναι εύκολο να βρεθεί” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμα

Aλλάζει η φορολοταρία: Kληρώσεις για €50.000 κάθε μήνα – Εως και €100.000 τα Χριστούγεννα

Κόκκινος συναγερμός για τις τιμές στο ρεύμα

Προειδοποίηση Μόμπιους για ντόμινο από τη νομισματική κρίση στην Τουρκία – Ποιες χώρες κινδυνεύουν