Τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελληνικές τράπεζες, την τύχη των οποίων συνέδεσε ευθέως με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής, κρούει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Βίτορ Κονστάντσιο.

Σε ομιλία του νωρίτερα σήμερα στη Λιθουανία ο κ. Κονστάντσιο δήλωσε ευθέως πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα κρίνει μια πιθανή συμφωνία με την Ελλάδα και πάντως θα επηρεάσει τις αποφάσεις της ΕΚΤ αναφορικά με την περαιτέρω χορήγηση ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες.

Συγκεκριμένα δήλωσε χαρακτηριστικά: “Δεν μπορούμε να πάρουμε απόφαση για τον ELA για τις ελληνικές τράπεζες πριν από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος” για να συμπληρώσει πως “είναι δύσκολη η επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας – δανειστών μετά από ένα ενδεχόμενο «Όχι» στο δημοψήφισμα”. “Θα είναι πολύ πιο εύκολο να συμφωνήσουμε να βοηθήσουμε οικονομικά την Ελλάδα, αν στο δημοψήφισμα επικρατήσει το «Ναι», μια αρνητική ψήφος κάνει ακόμα πιο δύσκολη την επίτευξη συμφωνίας”.

Παράλληλα, ανέφερε ότι η αντίδραση των αγορών στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι σε κάθε περίπτωση σημαντική, ωστόσο, τόνισε ότι η ΕΚΤ και το Ευρωσύστημα διαθέτουν τα κατάλληλα μέσα για να αμβλύνουν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις στις Ευρωζώνη.

Γενικότερα ως προς την πολιτική της ΕΚΤ ο κ. Κονστάντσιο διευκρίνισε ότι τα επιτόκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα παραμείνουν χαμηλά για παρατεταμένη περίοδο και ο ισολογισμός θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος για πληθωρισμό κοντά στο 2%.

Δήλωσε επίσης ότι η νομισματική πολιτική δεν μπορεί να αποτελέσει το βασικό εργαλείο για τη διαχείριση των χρηματοοικονομικών αγορών. Στην κατεύθυνση αυτή χρειάζονται εποπτικές και ρυθμιστικές πολιτικές που είναι γνωστές ως εργαλεία μακρο-προληπτικής εποπτείας, πρόσθεσε.