Ευρώπη

Κόντε: Θα μειώσουμε το χρέος με ανάπτυξη και επενδύσεις

  • newsroom


Ο Conte ζήτησε επανειλημμένα μια πιο επιεική ερμηνεία των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ

Η Ιταλία θέλει να μειώσει το μεγάλο δημόσιο χρέος της με την τόνωση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, δήλωσε ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte μετά από συνάντηση στις Βρυξέλλες με την ορισθέντα πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.

“Ο στόχος μας είναι να μειώσουμε το χρέος”, δήλωσε στους δημοσιογράφους. “Αλλά θέλουμε να το κάνουμε μέσω της οικονομικής ανάπτυξης και των επενδύσεων”, είπε, προσθέτοντας ότι η Ιταλία θα χρειαστεί “κάποιο χρόνο” για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους και να επενδύσει στην πράσινη οικονομία και την ψηφιοποίηση.

Ο Conte, κατά την πρώτη επίσκεψή του στις Βρυξέλλες, αφού έγινε επικεφαλής τη κυβέρνησης συνασπισμού του Κινήματος Πέντε Αστέρων και του Δημοκρατικού Κόμματος, ζήτησε επανειλημμένα μια πιο επιεική ερμηνεία των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ. Οι προηγούμενες ιταλικές κυβερνήσεις έχουν υποβάλλει ξανά αυτό το αίτημα, οδηγώντας σε παρατεταμένες διαμάχες με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΕ: “Είχαν μια καλή ανταλλαγή (απόψεων) για τη νέα πολιτική κατάσταση στην Ιταλία, αλλά και για τη μετανάστευση και την οικονομία”.