Ένα βήμα πριν το γενικό lockdown βρίσκεται το Βέλγιο, γι’ ακόμη μια φορά, εάν δεν σταματήσει το αρνητικό ρεκόρ αύξησης των κρουσμάτων από COVID-19 και των εισαγωγών στα νοσοκομεία, δήλωσε Βέλγος λοιμωξιολόγος σε τοπική εφημερίδα.

«Θα πρέπει να λάβουμε πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν να είναι παρόμοια με αυτά που επιβλήθηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο», δήλωσε ο Ιβ Βαν Λαθέμ στη La Derniere Heure, συμπληρώνοντας πως μόνο ένα εμβόλιο ή αποτελεσματική θεραπεία θα αναχαίτισει την έξαρση της πανδημίας.

Καθώς οι λοιμώξεις αυξάνονται ξανά στην Ευρώπη, η Ιρλανδία επέβαλε νεό γενικευμένο lockdown, ενώ η Ουαλία πρόκειται να ξεκινήσει ένα «mini lockdown» δύο εβδομάδων την ερχόμενη Παρασκευή.

Σύμφωνα με το Reuters, o υπουργός Υγείας, Φρανκ Βαντενμπρούκε, δήλωσε την Κυριακή ότι η βελγική πρωτεύουσα και η νότια περιοχή της Βαλλονίας ήταν «κοντά σε τσουνάμι» εισαγωγών στα νοσοκομεία, με την υγειονομική κρίση να μοιάζει χειρότερη από οπουδήποτε αλλού στην Ευρώπη.

Η χώρα των 11 εκατομμυρίων ανθρώπων κατέγραψε τη Δευτέρα, εδομαδιαίο αριθμό νέων κρουσμάτων 7.876 έως τις 15 Οκτωβρίου, με μέσο όρο 252 εισαγωγές στa νοσοκομεία και 30 θανάτους, ενώ από τα τέλη Μαρτίου περισσότεροι από 600 άνθρωποι έχουν εισαχθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Η Μαδρίτη εξετάζει την επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας για κάποιες ώρες

Στο μεταξύ, οι περιφερειακές αρχές της Μαδρίτης εξετάζουν αν θα πρέπει να επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας κάποιες ώρες προκειμένου να περιορίσουν το δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού, σε μια από τις περιοχές της Ευρώπης όπου παρατηρείται μεγάλη άνοδος των κρουσμάτων, δήλωσε ο ανώτατος υγειονομικός αξιωματούχος της ισπανικής πρωτεύουσας.

«Απαγόρευση της κυκλοφορίας θα σημαίνει (…) ότι κάποιες ώρες δεν θα υπάρχει καθόλου κυκλοφορία, όπως έκανε η Γαλλία, για παράδειγμα», δήλωσε ο Ενρίκε Ρουίθ Εσκουντέρο μιλώντας στο ισπανικό πρακτορείο Europa Press.

Η Γαλλία επέβαλε την προηγούμενη εβδομάδα απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ ως τις 6 το πρωί στο Παρίσι.

Ο Ρουίθ Εσκουντέρο επεσήμανε ότι οι περιφερειακές αρχές της Μαδρίτης δεν έχουν δικαιοδοσία να επιβάλουν απαγόρευση κυκλοφορίας και γι αυτό θα πρέπει να το ζητήσουν από την κυβέρνηση.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ισπανίας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 9 Οκτωβρίου και για δύο εβδομάδες στη Μαδρίτη, επιβάλλοντας μερικό lockdown στην πρωτεύουσα, κάτι που σημαίνει ότι οι κάτοικοι μπορούν να βγαίνουν από τα σπίτια τους αλλά δεν επιτρέπεται να φεύγουν από τα όρια της πόλης.

Ιταλία: Απαγόρευση κυκλοφορίας και στη Λομβαρδία

Η Λομβαρδία, η πλούσια περιφέρεια του ιταλικού βορρά που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία της Covid-19, ετοιμάζεται να επιβάλει από μεθαύριο, Πέμπτη, το βράδυ νυκτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας για πρώτη φορά μετά το τέλος του lockdown στις αρχές Μαΐου, ώστε να περιορίσει τις μολύνσεις.


Η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 23:00 (τοπική ώρα, 24:00 ώρα Ελλάδας) έως τις 05:00 (τοπική ώρα, 06:00 ώρα Ελλάδας).

Στην Ιταλία καταγράφεται από την Παρασκευή μεγάλη αύξηση των νέων κρουσμάτων, με περισσότερους από 10.000 ασθενείς την ημέρα, και η Λομβαρδία είναι η περιφέρεια που πλήττεται περισσότερο, όπως είχε συμβεί και στην αρχή της πανδημίας, τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Η Λομβαρδία κατέγραψε χθες, Δευτέρα, 1.687 νέα κρούσματα από τα 9.338 που καταγράφηκαν σε όλη την Ιταλία. Από την αρχή της πανδημίας έχει καταγράψει 128.456 κρούσματα (ολόκληρη η Ιταλία έχει καταγράψει 423.578), από τα οποία 17.084 έχουν καταλήξει (σ’ ολόκληρη την Ιταλία έχουν καταγραφεί 36.616 θάνατοι), σύμφωνα με τους αριθμούς που έδωσε χθες, Δευτέρα, στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας.

Από τις 12 έως τις 19 Οκτωβρίου, ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύονται στη Λομβαρδία αυξήθηκε κατά 145% και ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται στην εντατική κατά 126%. Έτσι οι περιφερειακές αρχές ζήτησαν αυτή την απαγόρευση της κυκλοφορίας καθώς και το κλείσιμο το σαββατοκύριακο των καταστημάτων που δεν πωλούν τρόφιμα ή είδη πρώτης ανάγκης.

Από το Σάββατο η Λομβαρδία είχε επιβάλει πιο αυστηρά μέτρα, αποφασίζοντας μεταξύ άλλων το κλείσιμο όλων των μπαρ και των εστιατορίων από τα μεσάνυχτα και την αναστολή όλων των ερασιτεχνικών αθλητικών δραστηριοτήτων. Έκτοτε έχει ακολουθήσει το παράδειγμά της ολόκληρη η Ιταλία.