Η πρόταση της Ρώμης για έκδοση ομολόγων μικρής ονομαστικής αξίας για την αποπληρωμή των χρεών της θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για την ιταλική οικονομία, δήλωσε ένας αναλυτής στο CNBC.

Η ιταλική κυβέρνηση εξετάζει μια πρόταση που θα προβλέπει την έκδοση τίτλων του Δημοσίου – τα αποκαλούμενα mini-BOTs (βραχυπρόθεσμα γραμμάτια δημοσίου) – που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τους δικαιούχους για να πληρώσουν φόρους ή να αγοράσουν αγαθά ή υπηρεσίες από κρατικές εταιρείες.

Οι υποστηρικτές της ιδέας, συμπεριλαμβανομένης της Lega του Σαλβίνι, πιστεύουν ότι οι βραχυπρόθεσμοι τίτλοι θα βοηθήσουν την κυβέρνηση να μειώσει τους εκκρεμούς λογαριασμούς της. Από την άλλη πλευρά, οι επικριτές υποστηρίζουν ότι θα οδηγήσει σε υψηλότερο δημόσιο χρέος σε μια χώρα που έχει ήδη το δεύτερο μεγαλύτερο χρέους στη ζώνη του ευρώ.

Ορισμένοι traders έχουν αναφέρει ανησυχία για αυτά τα μίνι-BOTs ως λόγος για άνοδο των αποδόσεων των ιταλικών ομολόγων, σύμφωνα με το Reuters.

Η συζήτηση για τα mini-BOTs επανέφερε επίσης φόβους για τη δέσμευση της Ιταλίας στο ενιαίο νόμισμα. Πριν από τις γενικές εκλογές το 2018, αμφότερα τα κόμματα συνασπισμού – το αριστερό Κίνημα Πέντε Αστέρων και η δεξιά Lega, έσπειραν αμφιβολίες για την ένταξη της χώρας στη ζώνη του ευρώ.

Έκτοτε, αμφότερα τα κόμματα έχουν μειώσει τον ευρωσκεπτικισμό τους, αλλά ένα από τα κύρια οικονομικά μυαλά της Lega, ο Claudio Borghi, είναι ακόμη ανοιχτά εχθρικός στην ιδέα του κοινού νομίσματος.

Ο Mario Draghi, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), έχει μιλήσει άμεσα για την πρόταση αυτή. Σε συνέντευξη τύπου νωρίτερα αυτό το μήνα ανέφερε ότι τα mini-BOTs “είναι είτε χρήματα και στη συνέχεια είναι παράνομα” είτε είναι χρέος: “Και τότε το απόθεμα του χρέους αυξάνεται. Θα σταματήσω εδώ”, είπε, υπαινισσόμενος τον μεγάλο σωρό χρέους της Ιταλίας.

Παράλληλα, η Christine Lagarde, διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δεν φαίνεται να συμφωνεί με την ιδέα. Όπως ανέφερε στο CNBC την Πέμπτη: “Σε αυτό το παράξενο χρηματοπιστωτικό μέσο που αναπτύχθηκε στην Ιταλία, πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλοί καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης της πληρωμής καθυστερούμενων οφειλών. Δεν απαιτεί τη δημιουργία τέτοιων οργάνων. Τα ιταλικά ομόλογα θα μπορούσαν κάλλιστα να κάνουν αυτή την δουλειά… γιατί να φτιάξουμε κάτι άλλο; “