Με ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων στην Τουρκία για τις προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) συνέρχεται στις 14:30 ώρα Ελλάδος στις Βρυξέλλες, η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ. 

Τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα αναμένεται να θέσουν την επιτακτική ανάγκη η λεκτική καταδίκη κατά της Τουρκίας να πάρει πλέον τη μορφή πρακτικών μέτρων.

Την Τρίτη οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών, έστειλαν μήνυμα στην Άγκυρα για αυτοσυγκράτηση και σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, ενώ αποφάσισαν να «παγώσουν» τις εργασίες για την Τελωνειακή Ένωση.

Για πρώτη φορά το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, που συνεδρίασε την Τρίτη, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων. Στο κείμενο συμπερασμάτων που υιοθετήθηκε από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σημειώνεται ότι η ΕΕ θα παρακολουθεί με προσοχή τις εξελίξεις και είναι έτοιμη να αντιδράσει καταλλήλως και σε απόλυτη αλληλεγγύη με την Κύπρο.

«Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης μπορεί να βασίζεται στην αλληλεγγύη των ευρωπαίων εταίρων», δήλωσε χθες ευρωπαίος αξιωματούχος με αφορμή την σημερινή συζήτηση για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο διάδοχος του Γιούνκερ

Την ίδια ώρα, μεγάλο «αγκάθι» στις συζητήσεις αποτελεί η εξεύρεση του προσώπου που θα διαδεχθεί την 1η Νοεμβρίου τον σημερινό πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Κι αυτό γιατί πρέπει να συμφωνήσουν σχετικά με την επιλογή του προσώπου τόσο οι 27 ηγέτες όσο και η Ευρωβουλή.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια συναίνεση να δοθεί η θέση σε έναν εκπρόσωπο της μεγαλύτερης πολιτικής οικογένειας, η οποία αναδείχθηκε στις τελευταίες εκλογές και είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Ωστόσο ο υποψήφιός της Μάνφρεντ Βέμπερ δεν συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία, ούτε μεταξύ των ηγετών, αλλά ούτε και στην Ευρωβουλή. Το πρόβλημα βέβαια θα μπορούσε να επιλυθεί εάν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα προτείνει άλλον υποψήφιο. Μεταξύ των εναλλακτικών ονομάτων που συζητούνται είναι και αυτό του επικεφαλής της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, του Γάλλου Μισέλ Μπαρνιέ, που προέρχεται από τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο, ενώ έχει διατελέσει δύο φορές επίτροπος και πολλές φορές υπουργός στη χώρα του.

Για τη θέση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο νέος πρόεδρος, που θα διαδεχθεί τον σημερινό Ντόναλντ Τουσκ την 1η Δεκεμβρίου, θα προέρχεται μάλλον από την πολιτική οικογένεια των φιλελευθέρων: Ένα όνομα που ακούγεται τον τελευταίο καιρό πολύ είναι του σημερινού υπηρεσιακού πρωθυπουργού, του Βέλγου Σαρλ Μισέλ, κάτι που ο ίδιος δεν επιβεβαιώνει, ούτε διαψεύδει. Αναφορικά με τη θέση του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, που θα διαδεχθεί την 1η Νοεμβρίου τη Φεντερίκα Μογκερίνι, τον πρώτο λόγο φαίνεται ότι έχει η πολιτική οικογένεια των σοσιαλιστών. Τέλος, για τη θέση του προέδρου της νέας Ευρωβουλής, που θα εκλεγεί από τους ευρωβουλευτές στις 2 Ιουλίου, υπάρχουν σε εξέλιξη συζητήσεις, ώστε να μοιραστούν την προεδρία η προερχόμενη από την ομάδα των Πρασίνων Γερμανίδα Σκα Κέλερ και ο φιλελεύθερος ευρωβουλευτής και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου Γκι Φέρχοφσταντ. Μια ακόμη ευρωπαϊκή θέση είναι αυτή του προέδρου της ΕΚΤ, που θα διαδεχθεί το Μάριο Ντράγκι την 1η Δεκεμβρίου, ωστόσο την απόφαση αυτή θα την λάβουν οι ηγέτες της Ευρωζώνης.