Ξεκινούν σήμερα οι επίσημες διαδικασίες για το Brexit – Η Τερέζα Μέι ενεργοποιεί το Άρθρο 50 με επιστολή προς τον Ντ. Τουσκ, 44 χρόνια μετά την είσοδο της Βρετανίας στο ευρωπαϊκό μπλοκ – Από αύριο ΕΕ και Βρετανία αντιμέτωπες με σημαντικές προκλήσεις: Η Ευρώπη χάνει ένα ισχυρό οικονομικά και πολιτικά μέλος της, την ώρα που μελετά ένα ευρωπαϊκό μέλλον «πολλών ταχυτήτων»

Τις επίσημες διαδικασίες για την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε σήμερα η Τερέζα Μέι, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην ευρωπαϊκή ιστορία και οδηγώντας τη χώρα σε «αχαρτογράφητα νερά».

Εννέα μήνες μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και 44 χρόνια μετά την είσοδο της χώρας στο ευρωπαϊκό μπλοκ, η πρωθυπουργός με επιστολή της προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, επικαλείται το Άρθρο 50 για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. Η επιστολή, που υπογράφηκε χθες από την κα Μέι (κεντρ. φωτ.) βρίσκεται ήδη στα χέρια του κ. Τουσκ. 

Τις επόμενες 48 ώρες ο Ντόναλντ Τουσκ θα ενημερώσει τα 27 κράτη μέλη για τις κατευθυντήριες γραμμές της διαπραγμάτευσης, οι οποίες θα συζητηθούν επίσημα στη Σύνοδο Κορυφής στις 29 Απριλίου.

«Βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο της βρετανικής ιστορίας καθώς ξεκινάμε επίσημα τις διαπραγματεύσεις που θα μας οδηγήσουν σε μια νέου είδους συνεργασίας με την Ευρώπη» δήλωσε τη Δευτέρα η Τερέζα Μέι.

Η 60χρονη πρωθυπουργός, που αρχικά αντιτασσόταν στην ιδέα του Brexit, έχει προθεσμία δύο ετών για να διαπραγματευτεί με την Ε.Ε. πριν οριστικοποιηθεί το «διαζύγιο» τον Μάρτιο του 2019.

Αναμφίβολα η Μέι έχει αναλάβει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στην ιστορία της βρετανικής πολιτικής: να κρατήσει ενωμένη τη Μεγάλη Βρετανία, εν μέσω των επίμονων αιτημάτων της Σκωτίας για ανεξαρτησία και καθώς θα διαπραγματεύεται με την Ε.Ε. τη νέα τους σχέση σε θέματα όπως το εμπόριο, τα χρηματοοικονομικά και την ασφάλεια.

Στις προτεραιότητες της Μέι βρίσκεται ο περιορισμός της μετανάστευσης από την Ε.Ε., οι διμερείς εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες, η αποχώρηση της Βρετανίας από τη δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόσβαση στην ενιαία αγορά της Ε.Ε. Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι ηγέτες διατείνονται ότι δεν θέλουν να «τιμωρήσουν» το Λονδίνο με σκληρούς όρους, όμως, με την συνεχή άνοδο των εθνικιστικών κινημάτων και κομμάτων στην Ε.Ε. δεν έχουν το περιθώριο να είναι γενναιόδωροι και να ρισκάρουν την αποχώρηση κι άλλων κρατών μελών.

Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα είναι καθοριστικό για την πορεία της βρετανικής οικονομίας, της πέμπτης μεγαλύτερης παγκοσμίως αλλά και για το status του Λονδίνου ως ένα από τα μεγαλύτερα χρηματοοικονομικά κέντρα στον κόσμο.

Το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα διαμορφώσει το μέλλον της βρετανικής οικονομίας ύψους 2,6 τρισ. δολαρίων (της πέμπτης μεγαλύτερης στον κόσμο) και θα καθορίσει το εάν το Λονδίνο θα μπορέσει να κρατήσει τη θέση του ως ένα από τα δυο κορυφαία χρηματοοικονομικά κέντρα στον κόσμο.

Για την ΕΕ, από την άλλη πλευρά, που στροβιλίζεται εδώ και χρόνια στη δίνη της οικονομικής κρίσης και του μεταναστευτικού, η απώλεια της Βρετανίας συνιστά σφοδρό πλήγμα στην 60χρονη προσπάθειά της να ισχυροποιήσει την ευρωπαϊκή ενότητα. Οι ηγέτες της ξεκαθαρίζουν ότι δεν επιθυμούν να «τιμωρήσουν» τη Βρετανία, ωστόσο με την άνοδο των εθνικιστικών και αντι-ευρωπαϊκών κομμάτων σε όλη την ήπειρο, δεν έχει πλέον την πολυτέλεια να παρέχει στο Λονδίνο γενναιόδωρους όρους εξόδου, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «σήμα» και για άλλα κράτη – μέλη  που σκέφτονται να «αυτομολήσουν».

Διχασμένος ο βρετανικός Τύπος

Μοναδικό θέμα, στο σύνολο σχεδόν του βρετανικού Τύπου, είναι σήμερα το Brexit.

Οι βρετανικές εφημερίδες αποτυπώνουν την ιστορική στιγμή για την Μεγάλη Βρετανία, καθώς η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπόγραψε την επίσημη επιστολή που θα παραδοθεί σε λίγες ώρες στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ώστε να ξεκινήσουν έτσι οι μακρόχρονες διαδικασίες για να ολοκληρωθεί η απόφαση.

Αναλόγως με την στάση και τις καταβολές του, ο βρετανικός Τύπος είναι αναμενόμενα διχασμένος για το γεγονός, όμως όλες οι εφημερίδες συμφωνούν πως πρόκειται για μια ιστορική στιγμή για την χώρα και την Ευρώπη.

Telegraph: «Ενωμένοι πίσω από το Brexit, λέει η Μέι»

tele1

Metro: «Η Μέι μας διαγράφει»

metro1

Financial Times: «Η Μέι υπογράφει ιστορική επιστολή για Brexit και ανοίγει τον δρόμο για συμβιβασμό»

fin1

Guardian: «Σήμερα, η Βρετανία κάνει βήμα στο άγνωστο»

gua1

Mirror: «Αγαπητή ΕΕ, είναι ώρα να φύγουμε»

mirr

Daily Mail: «Ελευθερία»!

dai

Express: «Αγαπητή ΕΕ, σας αφήνουμε»

exp

Sun: «Ντόβερ και έξω»

dov

Times: «Τα μάτια της Ιστορίας παρακολουθούν»

timee