Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατήγγειλε το Σάββατο από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών την «πρωτοφανή» και «γκροτέσκα» ρωσοφοβία της Δύσης.

«Η ρωσοφοβία από επισήμους στη Δύση είναι άνευ προηγουμένου, η κλίμακα της είναι γκροτέσκ», είπε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κατηγορώντας επίσης τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι θεωρούν τον εαυτό τους «σχεδόν ως απεσταλμένο του Θεού στη Γη».

«Δεν διστάζουν να δηλώσουν την πρόθεσή τους όχι μόνο να επιφέρουν στρατιωτική ήττα στη χώρα μας, αλλά και να καταστρέψουν τη Ρωσία», πρόσθεσε, μιλώντας ειρωνικά για τις καταδίκες των εν εξελίξει «δημοψηφισμάτων» προσάρτησης σε περιοχές της Ουκρανίας που τελούν υπό ρωσικό έλεγχο, εξαπολύοντας απευθείας επίσημα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Με το να κηρύσσεται νικητής στον Ψυχρό Πόλεμο, η Ουάσινγκτον έχει οριστεί σχεδόν ως απεσταλμένος του Θεού στη Γη, χωρίς κανένα καθήκον, αλλά με το ιερό δικαίωμα να ενεργεί ατιμώρητα οπουδήποτε και οποτεδήποτε», τόνισε ο Λαβρόφ, κρίνοντας ότι οι Αμερικανοί «(προσπαθούν) να κάνουν όλο τον κόσμο αυλικούς τους».
Υπερασπίστηκε επίσης τα «δημοψηφίσματα» για την προσάρτηση, μιλώντας για ανθρώπους που ανακτούν «τη γη όπου έζησαν οι πρόγονοί τους για εκατοντάδες χρόνια».

Και «τώρα η Δύση έγινε έξαλλη», είπε ειρωνικά.

Παράλληλα κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι «παίζει με την φωτιά» αναφορικά με την Ταϊβάν. «Και εκτός αυτού, υπόσχονται στρατιωτική βοήθεια στην Ταϊβάν», τόνισε ο Λαβρόφ.

«Θα πρέπει να διαβάζετε τον Πούτιν πιο συχνά και προσεκτικά»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δέχθηκε βροχή από ερωτήσεις για το τι θα ακολουθήσει στον πόλεμο της Ουκρανίας στη Νέα Υόρκη.

«Θα πρέπει να διαβάζετε τον Πούτιν πιο συχνά και προσεκτικά», απάντησε ο Λαβρόφ παραπέμποντας τον δημοσιογράφο, που ρώτησε για το τέλος του παιχνιδιού της Μόσχας στη σύγκρουση, στις ομιλίες του Πούτιν. Τα δημόσια σχόλια του Ρώσου προέδρου, ωστόσο, δεν έχουν θέσει σαφείς στόχους για την εκστρατεία στην Ουκρανία.

Ο Λαβρόφ είπε ακόμα ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί με τη Δύση, αλλά δεν θα αναλάβει την πρωτοβουλία. «Είναι πάντα καλύτερο να μιλάς παρά να μην μιλάς», είπε. «Αλλά στην κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, η Ρωσία απλά δεν πρόκειται να κάνει τα πρώτα βήματα».

Παράλληλα, κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους για χρόνια «εγωισμού» και υπερασπίστηκε τη γραμμή της Μόσχας. Όταν ρωτήθηκε εάν η Κίνα πιέζει το Κρεμλίνο να τερματίσει σύντομα τον πόλεμο, ο Λαβρόφ αρχικά διαφώνησε με την επιλογή των λέξεων του δημοσιογράφου και έπειτα είπε: «Πείτε στους αναγνώστες σας ότι απέφυγα την ερώτηση».

Διαβάστε ακόμα:

Πώς αυτή η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία κερδίζει εκατομμύρια από το φυσικό αέριο

Η Ιταλία στις κάλπες: Η μετεωρική άνοδος της ακροδεξιάς Μελόνι και οι φόβοι της Ευρώπης

Γκόρντον Ράμσεϊ: Από ποδοσφαιριστής… κορυφαίος σεφ – Τα αστέρια Μισελέν και η περιουσία του