O φονικός σεισμός στην Τουρκία έφερε στο φως τη διαφθορά του καθεστώτος Ερντογάν, τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, όπως αναφέρει το γαλλικό περιοδικό Le Point, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι οι τουρκικές Αρχές απαγόρευσαν σε ειδικό απεσταλμένο του την πρόσβαση στη χώρα.

Σε ένα εξαιρετικά επικριτικό άρθρο για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το περιοδικό υπογραμμίζει ότι ο καταστροφικός σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου 2023 θα μετρήσει στην προεκλογική εκστρατεία.

«Στην Τουρκία, κάθε κτίριο που κατέρρευσε -και υπάρχουν χιλιάδες από αυτά- μαρτυρά την έλλειψη σεβασμού των αντισεισμικών προτύπων, καθώς οι μεγάλοι κατασκευαστές ένιωσαν προστατευμένοι από τους μαφιόζικους δεσμούς τους με την εξουσία», αναφέρει το περιοδικό.

Τονίζει δε πως το γεγονός ότι ορισμένοι εξ αυτών χρησιμεύουν σήμερα ως αποδιοπομπαίοι τράγοι για έναν Πρόεδρο σε απόγνωση, δεν πρέπει να μας κάνει να ξεχάσουμε τα προνόμια που έλαβαν ως αντάλλαγμα για τα ποσά που κατέβαλαν στο AKP του Ερντογάν και στην οικογένειά του.

«Δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε με αυταπάτες: Ο Ερντογάν θα κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρηθεί στην εξουσία. Ήδη η αντιπολίτευση φοβάται ότι η καταστροφή θα του προσφέρει το επιθυμητό πρόσχημα για την αναβολή των εκλογών. Ο τρόπος με τον οποίο διέκοψε το δίκτυο Twitter δύο ημέρες μετά τον σεισμό για να αποσιωπήσει τους επικριτές, δείχνει την έλλειψη ενδοιασμών που τον χαρακτηρίζει», επισημαίνεται ακόμη στο άρθρο.

Στη συνέχεια, αναφέρονται τα εξής: «Από τις αρχές του αιώνα, ο ίδιος και το κόμμα του έχουν κερδίσει έξι γενικές εκλογές, μία προεδρική αναμέτρηση και τρία δημοψηφίσματα. Επέζησε από μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, την οποία χρησιμοποίησε ως πρόσχημα για να φυλακίσει δεκάδες χιλιάδες αντιπάλους -ή υποτιθέμενους αντιπάλους- και να φέρει το δικαστικό σώμα στα μέτρα του.

Στη διεθνή σκηνή, η συμπεριφορά του δεν είναι λιγότερο αδιάντροπη. Υποδαυλίζει τις διαφορές με την Ελλάδα, την Κύπρο, ακόμη και με την Αρμενία, για να διεγείρει το εθνικιστικό αίσθημα στην Τουρκία. Εργαλειοποιεί την ουκρανική σύγκρουση και μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για να καταστεί απαραίτητος για τον Πούτιν. Χρησιμοποιεί τη σχεδόν απόλυτη εξουσία του για να αποτρέψει την κριτική και να χαλιναγωγήσει τα μέσα ενημέρωσης», αναφέρει το περιοδικό Le Point.

Διαβάστε ακόμη

Τσαβούσογλου: Ανοίξαμε νέα σελίδα με την Ελλάδα μετά τον σεισμό

Νεπάλ: Μια μυστικιστική εμπειρία ζωής στο Ορεινό Βασίλειο του Εβερεστ

Μανχάταν: Πόσα δισ. δολ. κοστίζει κάθε χρόνο η εξ αποστάσεως εργασία