(Upd 15.00) Με 439 ψήφους υπέρ και 119 κατά, το γερμανικό κοινοβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, μετά από μία αρκετά θυελώδη διαδικασία, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξαν «πυρά» τόσο κατά του κ. Σόιμπλε όσο και κατά της κυρίας Μέρκελ.

Σύμφωνα με πληροφορίες 50 βουλευτές των CDU και CSU ψήφισαν κατά της παροχής τρίτου «πακέτου» στήριξης προς την Ελλάδα, ενώ οι «αντιρρησίες» ήταν 29 τον Φεβρουάριο, όταν είχε υπάρξει ψηφοφορία για την επέκταση του δεύτερου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας.

Μέρκελ: «Ψηφίστε ναι, διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώππης»

Με τη φράση «ψηφίστε ναι, διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης», η Γερμανίδα Καγκελάριος, Ανγκελα Μέρκελ, προέτρεψε τους Γερμανούς βουλευτές να εγκρίνουν τη συμφωνία μεταξύ πιστωτών – Ελλάδας.

«Το μόνο που μπορώ να σας πω είναι ότι δεν αποφασίσαμε μόνο για την Ελλάδα… αυτή είναι μία απόφαση υπέρ μίας ισχυρής Ευρώπης, και πολλά περισσότερα διακυβεύονται απ’ ότι μόνο η Ευρωζώνη. Θα ψηφίσουμε όχι μόνο για τον ελληνικό λαό αλλά και για το γερμανικό», είπε. 

Η Γερμανίδα Καγκελάριος, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ομιλία, επιτέθηκε κατά της ελληνικής κυβέρνησης για τους χειρισμούς της τους τελευταίους μήνες, λέγοντας ότι χάθηκε το πιο «πολύτιμο» νόμισμα της Ευρώπης, αυτό της εμπιστοσύνης.

«Παρά τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας πρέπει να πούμε ναι. Να σκεφτούμε όλες τι δυσκολίες που έρχονται… διακυβεύεται το μέλλον της Ευρώπης» ανέφερε χαρακτηριστικά η Καγκελάριος τονίζοντας πως αυτή η συμφωνία έχει περισσότερα θετικά παρά αρνητικά.

Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει πως υπάρχουν ερωτηματικά για το αν η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις.

«Πριν από ένα χρόνο συμφωνούσαμε ότι η Ελλάδα είχε δυνατότητες ανάπτυξης, αλλά τώρα δεν είναι αυτό κοινός τόπος. Στην Ελλάδα τα μέτρα λιτότητας δεν πέτυχαν όπως σε Ισπανία και άλλες χώρες. .Πολλά πηγαίνουν λάθος στην Ελλάδα. Αλλά το αποτέλεσμα την Συνόδου Κορυφής την Δευτέρα είναι δύσκολο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλα τα μέλη. Είναι μεγάλο το πόσο των περίπου 80 δισ. ευρώ. Αυτό είναι ένα δείγμα αλληλεγγύης. Φυσικά θα υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, στο συνταξιοδοτικό, στην διοίκηση. Όλα τα μέλη της Ευρωζώνης συμφώνησαν ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα χρέους και συμφωνήσαμε ότι η διαδικασία αυτή θα είναι ελεγχόμενη γιατί οι πράξεις είναι πιο σημαντικές από τα λόγια. Γιατί δεν μπορούμε να βασιζόμαστε μόνο σε υποσχέσεις.» ανέφερε χαρακτηριστικά η Άνγκελα Μέρκελ.

«Η Ελλάδα έχει υποσχεθεί κάποια πράγματα και πρέπει να τα εφαρμόσει. Το ελληνικό κοινοβούλιο ήδη ενέκρινε κάποια από αυτά. Και η ελληνική κυβέρνηση συμφώνησε σε όσα συμφωνήθηκαν την προηγούμενη Δευτέρα. Η ελληνική κυβέρνηση αποδέχτηκε ότι θέλει να συνεργαστεί τόσο με το ΔΝΤ όσο και με τις άλλες χώρες» πρόσθεσε η Καγκελάριος.

Αναφερόμενη στο δημοψήφισμα έκανε λόγο για ένα «συντριπτικό» αποτέλεσμα και παραδέχτηκε ότι τέθηκε από γερμανικής πλευράς η πρόταση για εθελοντικό Grexit, η οποία όμως, όπως είπε, δεν αποτελούσε την αφετηρία ή τη τη βάση των διαπραγματεύσεων.

«Αν παρατούσαμε την Ελλάδα στην τύχη της η συνέπεια θα ήταν χάος και βία για τον ελληνικό λαό. Αυτό θα ήταν το τέλος της ευθύνης μας απέναντι στην κοινωνία, τόνισε η Άνγκελα Μερκελ στην ομιλία της στο γερμανικό Κοινοβούλιο για το πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα.

«Κάθε χωρά έχει τις δικές της ευθύνες. Αλλά υπήρχε κοινή θέληση για να βρούμε ένα δρόμο από κοινού με την Ελλαδα για έξοδο από τη κρίση. Ο δρόμος αυτός που επιλέχτηκε για τους Έλληνες είναι πολύ δύσκολος αλλά επί 6 μήνες η ελληνική κυβέρνηση δεν αντιμετώπισε τις ευθύνες της» πρόσθεσε η κα Μέρκελ.

Χρησιμοποιώντας τη φράση Pacta sunt servanda – οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, η Καγκελάριος υπογράμμισε ότι το ευρώ είναι πάνω από κόμματα και σύνορα, τονίζοντας ότι δεν μπορούμε να πούμε ότι οι τοπικές εκλογές θα αποφασίζουν ότι δεν ισχύουν οι συνθήκες.

«Η νέα κυβέρνηση συνάντησε 18 άλλες, όλες δημοκρατικά εκλεγμένες. Και μπορεί να είχα αντίθετες απόψεις, είχαν όμως κοινό στόχο. Προσπαθήσαμε η Ελλάδα να μείνει μέρος της Ευρωζώνης γιατί το ευρώ είναι το σύμβολο της ΕΕ, δεν είναι ένα νόμισμα, η Ευρώπη είναι μια κοινότητα δικαίου, γι΄ αυτό το ευρώ βρίσκεται πάνω από τα κόμματα.»

Η Καγκελάριος είπε ότι η Ελλάδα μονομερώς διέκοψε τις συζητήσεις, και αυτό επέφερε πρόβλημα στο δεύτερο πρόγραμμα και ως αποτέλεσμα αφαιρέθηκε η βάση περαιτέρω βοήθειας.

«Στις 23 Φεβουαρίου η Ευρωζώνη παρέτεινε το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Η Ελλάδα όμως διέκοψε τις συζητήσεις μονομερώς. Αυτό δημιούργησε πρόβλημα στο δεύτερο βοηθητικό πρόγραμμα και έτσι αφαιρέθηκε η βάση για να υπάρξει περαιτέρω βοήθεια» είπε χαρακτηριστικά.

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει  τον υπουργό Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, προκαλώντας το παρατεταμένο χειροκρότημα των βουλευτών του κόμματός της. Η γερμανίδα καγκελάριος είπε στους βουλευτές πως αυτή η συμφωνία έχει περισσότερα θετικά απ’ ό,τι αρνητικά, καλώντας τους να την υπερψηφίσουν.

 

Γκίζι: «Μάλλον ο Σόιμπλε έγινε Καγκελάριος» 

Απ’ την πλευρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επικεφαλής του αριστερού κόμματος Die Linke Γκρεγκόρ Γκίζι επιτέθηκε κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά της Καγκελαρίου για τεράστια λάθη. «Κα Μέρκελ φαίνεστε ως μία ισχυρή γυναίκα, αλλά εσχάτως φαίνεται πως Καγκελάριος είναι ο κ. Σόιμπλε προωθώντας σκανδαλώδεις ιδέες για ένα Grexit», ειπε απευθυνόμενος στην Καγκελάριο ο ηγέτης της γερμανικής αριστεράς.

«Η Γερμανία αυτή τη στιγμή χρειάζεται περισσότερο από την Ελλάδα το ευρώ», είπε ο κ. Γκίζι υπενθυμίζοντας στους βουλευτές ότι η Γερμανία έχει επωφεληθεί πολύ απ’ το ευρώ, κάνοντας πιο ανταγωνιστικές τις εξαγωγές της.

Μάλιστα ο κ. Γκίζι είπε εν μέσω επιδοκιμασιών και αποδοκιμασιών πως: «η Γερμανία κατάφερε να κυριαρχήσει στην Ευρώπη χωρίς να πέσει ούτε ένας πυροβολισμός»

 

Γκάμπριελ: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να υπάρχουν πεινασμένα παιδιά και γέροντες»

Μιλώντας με τη σειρά του στο γερμανικό κοινοβούλιο, ο Αρχικαγκελάριος Σίγκμαρ Γκάμπριελ σχολίασε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό που το Grexit δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Όταν επενδύουμε στην Ευρώπη, επιστρέφουμε ένα τμήμα από όσα έχουμε κερδίσει από την ενοποίηση» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε: «η Ελλάδα παλεύει τώρα για αυτοσεβασμό και αξιοπιστία και για αυτόν τον αγώνα πρέπει να έχουμε σεβασμό – σε αυτόν είμαστε εταίροι και όχι αντίπαλοι».

Οι όροι είναι σκληροί, αλλά δεν θα ήταν τόσο σκληροί αν η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ και πρόσθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να είναι αξιόπιστη και να μην είναι μονίμως αυτός που δέχεται ελεημοσύνη.

Παράλληλα, επέκρινε τα δύο προηγούμενα προγράμματα διάσωσης για την Ελλάδα λέγοντας πως δεν βοήθησαν την χώρα να βγει από την κρίση τονίζοντας πως δεν αρκεί να δίνονται χρήματα στην Ελλάδα αλλά θα πρέπει να γίνουν βαθιές μεταρρυθμίσεις.

«Η Ευρώπη και η Γερμανία πρέπει να αποδεχθούν την κατηγορία ότι παρακολουθούσαν το παλιό σύστημα για πάρα πολύ καιρό. Δεν επιτρέπεται να μην το δούμε αυτό», δήλωσε.

Επίσης, ανέφερε ότι «το ΔΝΤ στην ανάλυσή του αναφέρει ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα χρειάζεται επενδύσεις και ανάπτυξη και εμείς ως (SPD) συμφωνούμε σε αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ο Γερμανός Αρχικαγκελάριος πρόσθεσε πως ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης για την Ελλάδα είναι αναγκαίο λέγοντας: «Οι Έλληνες είναι φίλοι μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να υπάρχουν πεινασμένα παιδιά, να ζητιανεύουν οι συνταξιούχοι, να υπάρχουν συσσίτια».

Τέλος, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που κατέβαλαν από κοινού η Γερμανία και η Γαλλία και επαίνεσε την ‘Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.