Εν μέσω δύο θερμών πολέμων στην Ουκρανία και τη Γάζα ξεκινά σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες η θερμή φάση της προεκλογικής εκστρατείας για τις εκλογές ανάδειξης νέων ευρωβουλευτών τον ερχόμενο Ιούνιο.

Κύριο χαρακτηριστικό είναι o φόβος για άνοδο των ακροδεξιών κομμάτων που αναμένεται να ανατρέψει και τον συσχετισμό δυνάμεων στην Ευρωβουλή με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται. Στη Γαλλία ο πρόεδρος Μακρόν προσέφυγε στη δοκιμασμένη συνταγή για να περιγράψει το όραμά του για την Ευρώπη, από την aula της Σορβόννης.

Στην ίδια θέση ήταν και πριν από 7 χρόνια, άφθαρτος πολιτικά, λίγους μόνο μήνες στο προεδρικό αξίωμα και την Άνγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία. Σήμερα στη θέση της βρίσκεται ο Όλαφ Σολτς και οι γερμανογαλλικές σχέσεις που θεωρούνται ατμομηχανή της ενωμένης Ευρώπης έχουν στραπατσαριστεί.

Κίνδυνος να μείνει η Ευρώπη πίσω

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Μακρόν εγκαινίασε το πρωί τη θερμή φάση της προεκλογικής εκστρατείας στέλνοντας μηνύματα προς τους Γάλλους και Ευρωπαίους να συνειδητοποιήσουν ότι η Ευρώπη είναι «θνησιγενής» και σε «κατάσταση περικύκλωσης».

«Εξαρτάται αποκλειστικά από τις επιλογές μας, αλλά αυτές οι επιλογές πρέπει να γίνουν τώρα διότι κατά την επόμενη δεκαετία, […] υπάρχει τεράστιος κίνδυνος να αποδυναμωθούμε ή ακόμη και να υποβιβαστούμε», τόνισε απευθυνόμενος σε 500 προσκεκλημένους, μεταξύ των οποίων οι πρέσβεις των 26 άλλων κρατών – μελών της ΕΕ, φοιτητές, ερευνητές και σύσσωμη την κυβέρνηση.

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για μια Ευρώπη «σε κατάσταση περικύκλωσης» απέναντι στις μεγάλες περιφερειακές δυνάμεις και εξέφρασε την άποψη ότι οι αξίες της ευρωπαϊκής «φιλελεύθερης δημοκρατίας» «επικρίνονται όλο και περισσότερο» και «αμφισβητούνται». Κάνοντας ειδική αναφορά στις έννοιες «κυριαρχία και σύνορα», τόνισε: «Δεν υπάρχει κυριαρχία χωρίς την προστασία και την αναγνώριση των εξωτερικών συνόρων».

«Ο κίνδυνος είναι η Ευρώπη να μείνει πίσω και ήδη έχουμε αρχίσει να το βλέπουμε αυτό παρά τις προσπάθειές μας», προειδοποίησε ζητώντας μια «ισχυρή Ευρώπη» που απαιτεί σεβασμό, διασφαλίζει την ασφάλειά της και ανακτά «τη στρατηγική της αυτονομία». Μέσα σε ένα γεωπολιτικό πλαίσιο που έχει οξυνθεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Μακρόν κάλεσε την ΕΕ να ενισχύσει ακόμη περισσότερο την άμυνά της στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ αναφέροντας ως παράδειγμα το ενδεχόμενο η ΕΕ να αποκτήσει αντιπυραυλική ασπίδα.

Κάνοντας ένα γρήγορο απολογισμό κάποιων επιτυχιών του παρελθόντος, ο Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε ότι «παρά τον τωρινό άνευ προηγουμένου συνδυασμό κρίσεων, η Ευρώπη σπάνια έχει προχωρήσει τόσο πολύ σε δύο τουλάχιστον τομείς, την ενότητα και την κυριαρχία.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW