Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί οι Γάλλοι στις τοπικές εκλογές, που φαίνεται ότι θα δώσουν άλλο ένα στίγμα της ακροδεξιάς στροφής της χώρας. Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν φαίνεται ότι θα θριαμβεύσει στο κρίσιμο κρας τεστ για την οικονομική πολιτική της αριστερής κυβέρνησης του Φρανσουά Ολάντ επιβεβαιώνοντας παράλληλα τις αναλύσεις ότι πλέον η Λε Πεν έχει καταφέρει να φτιάξει μία συγκροτημένη και ισχυρή βάση μέσα στη γαλλική κοινωνία.

Οι δημοσκοπήσεις εμφανίζουν ξανά  το Εθνικό Μέτωπο (FN) στην πρώτη θέση για τον α’ γύρο, με δεύτερους τους υποψηφίους της κεντροδεξιάς και σε απόσταση τους κυβερνώντες Σοσιαλιστές.

Η τελευταία δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Γαλλικό Ινστιτούτο Κοινής Γνώμης (Ifop) έδειξε ότι το 30% των ψηφοφόρων σκοπεύουν να ψηφίσουν το κόμμα της Μαρίν Λεπέν στον α’ γύρο, έναντι ενός αθροιστικού 29% για το κεντρώο UDI και το συντηρητικό UMP και 19% για το κυβερνών σοσιαλιστικό κόμμα.

Όσο κι αν ο δεύτερος γύρος αναμένεται να περιορίσει σημαντικά την επικράτηση υποψηφίων του FN, επανάληψη του «σεισμού» των ευρωεκλογών θα ήταν ηχηρότατη. 

Οι Σοσιαλιστές έχουν προσπαθήσει να συσπειρώσουν την εκλογική τους βάση, την ώρα που ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς προειδοποιεί για τον «κίνδυνο Λεπέν», την οποία, όπως είχε πει χαρακτηριστικά, βλέπει «προ των πυλών της εξουσίας».

Για το «νούμερο δύο» της γαλλικής ηγεσίας, η κάλπη έχει ιδιαίτερη σημασία: Είναι η δεύτερη εκλογική μάχη από την ανάληψη της πρωθυπουργίας, μετά τον όλεθρο των ευρωεκλογών. Υπολογίζεται ότι οι Σοσιαλιστές κινδυνεύουν να χάσουν μέχρι και το ένα τρίτο από τις «καρέκλες» που ελέγχουν σε περιφερειακό επίπεδο.

Στην κεντροδεξιά, ο Νικολά Σαρκοζί πρέπει να καταφέρει να συγκρατήσει τη διαρροή ψηφοφόρων προς το FN. Παράλληλα, στον δεύτερο γύρο θα δοκιμαστεί και η προσωπική εσωκομματική του γραμμή για την στάση απέναντι στη Λεπέν.

Επισήμως, η γραμμή του κόμματος ήταν μέχρι πρότινος (μετά την κάλπη στην Ντουμπς), πως όπου η επιλογή γίνεται μεταξύ Σοσιαλιστή και υποψηφίου του FN, η κεντροδεξιά δεν στηρίζει κανέναν από τους δύο. Η γραμμή εκείνη είχε αμφισβητηθεί και στο εσωτερικό του UMP και μένει να φανεί τι έκταση θα πάρουν αποκλίσεις στη γραμμή του λεγόμενου «δημοκρατικού μετώπου» (δηλαδή αναγκαστικής στήριξης σοσιαλιστών υποψηφίων).

“Το FN θα μπορούσε να κερδίσει έναν αριθμό διαμερισμάτων”, αναφέρει στο CNBC ο Antonio Barroso, ανώτερος αναλυτής της Teneo Holdings.

“Αυτό δεν αλλάζει πολλά, σημαίνει ωστόσο ότι το FN αργά, αλλά σταθερά καταφέρνει να πάρει μεγαλύτερη δύναμη και πόρους που είναι σημαντικοί για την εδραίωση της θέσης του στα μάτια των εκλεκτόρων”.

Οι εκλογές που διεξάγονται σημαίνουν ότι ενώ το FN που έχει προβάλει στην προεκλογική του καμπάνια μια σκληρή αντιμεταναστευτική στάση θα κερδίσει πολλές ψήφους στον πρώτο γύρο, στον δεύτερο γύρο αρκετοί ψηφοφόροι θα στραφούν σε όποιο κόμμα θα μπορέσει να το κρατήσει μακριά από την εξουσία.

Αυτή τη στιγμή το FN έχει μόλις δύο έδρες από τις συνολικά 101 σε όλη τη χώρα και αναμένεται να κερδίσει μόνο μερικές ακόμα στις επερχόμενες εκλογές, αναφέρει ο Barroso. Σε κάθε περίπτωση όμως, ακόμα κι αυτό θα αποτελέσει πρόοδο από τις τελευταίες εκλογές και θα ισχυροποιήσει την αρχηγό του κόμματος Μαρίν Λεπέν, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2017.

“Η ανοδική τάση του FN στις τοπικές εκλογές, θα είναι σίγουρα ένα μεγάλο πλήγμα για τον πρόεδρο Ολάντ και το Σοσιαλιστικό Κόμμα”, αναφέρει η Jessica Hinds, οικονομολόγος στην Capital Economics.

Η δημοτικότητα του FN έχει ανέβει από τότε που η Μαρίν διαδέχθηκε τον πατέρα της, Ζαν Μαρί Λεπέν, το 2011. Η Μαρίν προσπάθησε να απομακρύνει το κόμμα της από το ρατσιστικό, αντισημιτικό ίματζ και να στραφεί περισσότερο στην αυξανόμενη απογοήτευση που ισχύει σε όλη την Ευρώπη για την πολιτική και τους πολιτικούς, αλλά και από την ανησυχία που επικρατεί για την επιβράδυνση της γαλλικής οικονομίας.

“Η οικονομική κρίση έχει μεταλλαχθεί σε πολιτική κρίση στην Ευρώπη”, αναφέρει ο Barroso.

“Στη Γαλλία, οι ψηφοφόροι είναι απογοητευμένοι με την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και υπάρχει μαζική δυσαρέσκεια για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κι αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη και κυρίως σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, η Μεγάλη Βρετανία”.

Την ίδια ώρα, η δημοτικότητα του Ολάντ είναι σε χαμηλά επίπεδα και, σύμφωνα με τον Barroso, αναμένεται να χάσει 30 με 40 έδρες, παρά τη μικρή άνοδο που παρουσίασε μετά τα τραγικά γεγονότα στο “Charlie Hebdo”. Παρά τη διαφαινόμενη μεγάλη ήττα του Ολάντ δεν αναμένεται ότι θα υπαναχωρήσει από το πρόγραμμά του για τις μεταρρυθμίσεις, κυρίως λόγω των τελευταίων οικονομικών στοιχείων που ήταν καλύτερα των προσδοκιών, κάτι που τον βοήθησε να επικυρώσει τρόπον τινά τις πολιτικές επιλογές του.

Συγκεκριμένα, η οικονομία παρουσίασε ανάπτυξη μόλις 0,4% το 2014, κάτω από τον ευρωπαϊκό Μ.Ο., αλλά σύμφωνα με το ΔΝΤ φέτος θα κινηθεί στο 0,9% και τυ 2016 στο 1,3%.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα χτύπησε υψηλό 42 μηνών τον Φεβρουάριο και η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έφτασε σε υψηλά έτους, σύμφωνα με τη Markit.