Ευρώπη

Με 0,2% έτρεξε η ανάπτυξη στη Γερμανία στο πρώτο τρίμηνο

  • newsroom


Η ιδιωτική κατανάλωση και η μεταποίηση τον Μάρτιο δέχθηκαν πλήγμα, καθώς τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα επιδεινώθηκαν και οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν

Ανάπτυξη της τάξης του 0,2% κατέγραψε η γερμανική οικονομία κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, παρά τον αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Η ιδιωτική κατανάλωση και η μεταποιητική δραστηριότητα τον Μάρτιο δέχθηκαν πλήγμα, καθώς τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα επιδεινώθηκαν και οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν.

Σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση για την περίοδο που ανακοινώθηκε σήμερα από τη Destatis, το γερμανικό ΑΕΠ σημείωσε άνοδο κατά 0,2% σε προσαρμοσμένη βάση, από το προηγούμενο τρίμηνο.

Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις

Τα στοιχεία είναι αμετάβλητα από την πρώτη εκτίμηση και αντίστοιχα των εκτιμήσεων των οικονομολόγων.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία, η γερμανική οικονομία άρχισε το 2022 με μικρή ανάπτυξη, αναφέρει ο πρόεδρος της Destatis, Γκέοργκ Τιλ.

Πώς διαμορφώθηκε το ΑΕΠ

Το ΑΕΠ στο τρίμηνο διαμορφώθηκε χαμηλότερα 0,9% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2019, ένα τρίμηνο δηλαδή πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας.

Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ έτρεξε με ρυθμό 3,8% σε προσαρμοσμένη βάση, έναντι της πρώτης εκτίμησης για 3,7%.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών παρέμειναν σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ και οι δαπάνες της κυβέρνησης αυξήθηκαν οριακά 0,1% στο τρίμηνο.

Το διεθνές εμπόριο μειώθηκε στην αρχή του έτους. Οι εξαγωγές στο α΄ τρίμηνο μειώθηκαν 2,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, εξαιτίας των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 0,9% καθώς αυξήθηκαν σημαντικά οι εισαγωγές υπηρεσιών.

Διαβάστε ακόμα:

«Υπερέσοδα» και στα καύσιμα ψάχνει το ΥΠΟΙΚ για να βρει… επίδομα αντλίας

Με καθαρό και όχι μεικτό εισόδημα το επίδομα ρεύματος

Οι Έλληνες εφοπλιστές έδωσαν $2,1 δισ. το 2022 για αγορά 114 πλοίων