Την ιταλική πρωτεύουσα επισκέπτεται σήμερα το απόγευμα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να έχει δείπνο εργασίας με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε. Το μενού των συζητήσεων ίσως εκταθεί σε όλα τα μείζονα θέματα που ενδιαφέρουν την Ευρώπη, ωστόσο θα εστιαστεί σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες σε δυο από αυτά: Στη διαχείριση των προσφυγικών ροών και στην τύχη της πρότασης που έκανε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς για προώθηση της τραπεζικής ένωσης της Ευρώπης.

Νωρίτερα αυτή τη χρονιά η Ιταλία είχε υποβάλλει ένα δικό της σχέδιο διαχείρισης των προσφυγικών ροών, που είχε παρουσιάσει τον Ιούλιο ο υπουργός Εξωτερικών της προηγούμενης (πάλι υπό τον Κόντε, αλλά με τη συμμετοχή τότε του Ματέο Σαλβίνι) ιταλικής κυβέρνησης, Έντσο Μοαβέρο Μιλανέζι.

“Χρειαζόμαστε έναν δομημένο, σταθερό μηχανισμό”, είχε πει τότε ο Μιλανέζι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera. “Οι μετανάστες προσπαθούν να πάνε στην Ευρώπη, όχι ειδικά στην Ιταλία, τη Μάλτα ή την Ελλάδα”.

Ο Μιλανέζι δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ μιας νέας ευρωπαϊκής ναυτικής προσπάθειας για τον έλεγχο της μετανάστευσης μόνο εάν όλοι όσοι διασώζονται στη θάλασσα δεν μεταφέρονται όλοι στην Ιταλία. Πρόσθεσε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να διοργανώσει απευθείας πτήσεις από τις χώρες καταγωγής των μεταναστών που έχουν δικαίωμα ασύλου προς την Ευρώπη.

Ο Ιταλός τότε αναπληρωτής πρωθυπουργός Ματέο Σαλβίνι είχε πολλές φορές επικρίνει την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή δεν κατάφερε να βρει έναν τρόπο να ελέγξει τη ροή των μεταναστών που πλημμύρισαν την Ιταλία από τη Βόρεια Αφρική. Περισσότεροι από τους μισούς μετανάστες που εισήλθαν στην Ευρώπη τα τελευταία τρία χρόνια έχουν φθάσει στην Ιταλία.

Μετά την αλλαγή κυβέρνησης στην Ιταλία και την απομάκρυνση του ακραίου Σαλβίνι, η νέα κυβέρνηση στη Ρώμη προσπάθησε να συνεννοηθεί με ορισμένους από τους εταίρους της και να άρουν το αδιέξοδο στην μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι υπουργοί Εσωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Μάλτας συμφώνησαν μια κοινή πρόταση για τη μετεγκατάσταση των ανθρώπων που διασώζονται στη θάλασσα και τον τερματισμό της καταστροφής των σκαφών διάσωσης στη Μεσόγειο, ενώ οι διάφορες χώρες φιλονικούν για το ποιος πρέπει να βοηθήσει.

Οι προτάσεις υπογράφηκαν σε ειδική συνάντηση στην παράκτια πόλη Μπίργκου στη Μάλτα λίγο μετά την ανάληψη της ευθύνης διακυβέρνησης από τη νέα κυβέρνηση συνασπισμού της Ιταλίας που συμφώνησε να ανοίξει ένα από τα λιμάνια της σε ένα δεύτερο πλοίο μιας ΜΚΟ με 182 άτομα.

Παράλληλα, στα τέλη Οκτωβρίου η Ρώμη ανανέωσε τη διμερή μεταναστευτική συμφωνία της με τη Λιβύη, σύμφωνα με την οποία η αφρικανική χώρα σταματά τα σκάφη που μεταφέρουν μετανάστες και τα επαναπροωθεί στις λυβικές ακτές όπου, όμως, ανθρωπιστικές κινήσεις αναφέρουν ότι αυτοί υποφέρουν από βασανιστήρια και κακουχίες.

Το δεύτερο σοβαρό ζήτημα που θα συζητηθεί στο δείπνο Μέρκελ – Κόντε στη Ρώμη, ήταν η πρόταση που επανέφερε στο προσκήνιο ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς για την προώθηση της τραπεζικής ενοποίησης στην ευρωζώνη.

Η Ιταλία παραμένει αντίθετη με την επιβολή αυστηρότερων κανόνων σχετικά με την κατοχή κρατικού χρέους των τραπεζών, όπως δήλωσε προ ημερών ο Ρομπέρτο Γκουτελτιέρι στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες πριν από την τελευταία συνάντηση των υπουργών οικονομικών της ζώνης του ευρώ. “Δεν πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια ουσιαστική προϋπόθεση που οδηγεί στην ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης”.

Με αυτά ως δεδομένα, το σημερινό δείπνο Μέρκελ- Κόντε αποκτά ξεχωριστό ενδιαφέρον.