Τη μεσή οδό φαίνεται ότι επέλεξε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τσάρλς Μισέλ, καθώς σύμφωνα με το επίσημο έγγραφο της πρότασης που κατέθεσε και δημοσιοποίησε το Politico, προτείνει από τα 750 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης , τα 390 δισ. ευρώ να δοθούν ως επιχορηγήσεις και τα 360 δισ. ευρώ με τη μορφή δανείων.

Αντιθέτως αναφορικά με τον μακροπρόθεσμο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για το διάστημα 2021/27 η πρόταση παραμένει ως έχει δηλαδή στο 1,074 τρισ. ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με το επίσημο έγγραφο του προέδρους του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην πρόταση προβλέπεται να δοθούν χρήματα για την περιφερειακή ανάπτυξη ορισμένων χωρών. Πιο συγκεκριμένα στην Τσεχία προτείνεται να δοθεί 1 δισ. ευρώ, στη Γερμανία 500 εκατ. ευρώ, 300 εκατ. ευρώ στη Σλοβενία, 200 εκατ. ευρώ στο Βέλγιο και 1200 εκατ. ευρώ στην Κύπρο.

Νωρίτερα εισερχόμενος στο κτίριο του Συμβουλίου, με δηλώσεις του ανακοίνωσε ότι θα στείλει τις νέες προτάσεις του στους ηγέτες.

«Αυτές οι προτάσεις είναι ο καρπός της συλλογικής εργασίας με όλους τους ηγέτες και με τις ομάδες. Γνωρίζω ότι τα τελευταία βήματα είναι πάντα τα πιο δύσκολα, αλλά είμαι βέβαιος, νομίζω ότι ακόμα κι αν [είναι] δύσκολο, ακόμα κι αν θα πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε, νομίζω – και είμαι πεπεισμένος – ότι μια συμφωνία είναι δυνατή».

Σύμφωνα με τους Financial Times το νέο κείμενο του Μισέλ περιλαμβάνει την πρόταση να διαμορφωθούν οι επιχορηγήσεις στα 390 δισ. ευρώ και ενώ και ο ίδιος αναφέρεται σε δύσκολες διαπραγματεύσεις, πολλοί προβλέπουν άλλη μια μακρά νύχτα.

Στο μεταξύ όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το Politico, μία ομάδα Ευρωπαίων ηγετών καταβάλει ύστατες προσπάθεις ώστε να επιτευχεί ένας συμβιβασμός. Πέραν της Γερμανίδας καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ και Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, στην ομάδα αυτή περιλαμβάνονται και Ευρωπαίοι ηγέτες όπως ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και ο ομόλογός του της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ομπάν, οι οποίοι μέχρι πρότινος αντιτίθονταν στις προτάσεις για την χορήγηση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.