Τη δημιουργία ενός ισχυρού κοινού μετώπου από την Κομισιόν και τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης κατά της Ιταλίας, αναμένει ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, καθώς, όπως σημειώνει, τα πειθαρχικά μέτρα εναντίον της δικαιολογούνται από το ολοένα αυξανόμενο ιταλικό δημόσιο χρέος.

Την περασμένη εβδομάδα, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι το ιταλικό χρέος παραβιάζει τους κανόνες της ΕΕ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την εκκίνηση πειθαρχικής διαδικασίας, που μπορεί να πυροδοτήσει σύγκρουση με την ιταλική κυβέρνηση.

Όπως ανέφερε ο Μοσκοβισί στο περιθώριο του G20 που διεξάγεται στην Ιαπωνία, το κοινό μέτωπο με την ΕΕ σημαίνει ότι «τώρα λέμε στην Ιταλία ότι πρέπει να έχει στοιχεία, νούμερα και δείκτες που να δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι στόχοι για τη δημοσιονομική πολιτική και τα ελλείμματα που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο, θα εκπληρωθούν φέτος, ενώ επίσης πρέπει να λάβουμε σοβαρές διαβεβαίωσης για το 2020 ότι η δημοσιονομική πολιτική είναι υγιής».

Όπως είπε, τόσο ο ίδιος, όσο και πολλοί Ευρωπαίοι ΥΠΟΙΚ είχαν διμερείς συναντήσεις με τον Ιταλό ομόλογο τους, Τζιοβάνι Τρία, στη Φουκουκόα για να τονίσουν αυτό το σημείο.
«Ολοι ανησυχούν, κανείς δεν θέλει την εκκίνηση διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας, όλοι όμως θέλουν να γίνονται σεβαστοί οι κοινοί κανόνες», συμπλήρωσε.
Οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναφέρουν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να μειώνουν κάθε χρόνο το δημόσιο χρέος τους έως ότου φθάσουν στο ανώτατο όριο της ΕΕ, δηλαδή στο 60% του ΑΕΠ.

Ωστόσο, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας, το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ σε σχέση με το ΑΕΠ, μετά την Ελλάδα, αυξήθηκε από 131,4% του ΑΕΠ το 2017 σε 132,2% το 2018.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι θα φθάσει το 133,7% φέτος και το 135,2% το 2020. Οι προβλέψεις της Ρώμης αντίθετα κάνουν λόγο για 132,6% φέτος και μείωση στο 131,3% το 2020.
Εάν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης υποστηρίξουν την άποψη της Επιτροπής και η Ρώμη δεν προχωρήσει σε καμία διορθωτική ενέργεια, τότε οι υπουργοί της ΕΕ θα ξεκινήσουν τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ρώμης τον Ιούλιο.

Μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να καταλήξει σε πρόστιμα, αλλά αυτό θα απαιτούσε μήνες και θεωρείται ως πολιτικά απίθανο.