Το δημοτικό συμβούλιο της Μαριούπολης στην Ουκρανία ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει σήμερα στις 12:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) νέα επιχείρηση για την απομάκρυνση των αμάχων από την πόλη.

Για τον σκοπό αυτό θα υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός από τις 10:00 ως τις 21:00, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή κατάπαυση πυρός παραβιάστηκε και  απέτυχε η προσπάθεια διαφυγής των αμάχων.

Είχε επιχειρηθεί να στηθεί ανθρωπιστικός διάδρομος και ανακοινώθηκε κατάπαυση πυρός, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επετεύχθη καθώς οι βομβαρδισμοί συνεχίζονταν. «Ο συνεχιζόμενος βομβαρδισμός καθιστά αδύνατο το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για την ασφαλή απομάκρυνση αμάχων και την παράδοση φαρμάκων και τροφίμων», ανέφερε ανακοίνωση του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Συγκεκριμένα ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης είπε ότι οι άνθρωποι συνεχίζουν να βομβαρδίζονται καθώς προσπαθούν να φύγουν από την πόλη. Ο αντιδήμαρχος Σεργκέι Ορλόφ δήλωσε στο BBC News: «Στην αρχή οι δικοί μας είπαν ότι οι βομβαρδισμοί σταμάτησαν για λίγο, αλλά μετά συνεχίζονται και συνεχίζουν να χρησιμοποιούν σκληρό πυροβολικό και ρουκέτες για να βομβαρδίσουν τη Μαριούπολη. Ο κόσμος είναι πολύ φοβισμένος».

Η ουκρανική κυβέρνηση είχε πει αρχικά ότι το σχέδιο ήταν να απομακρυνθούν περίπου 200.000 άνθρωποι από τη Μαριούπολη και 15.000 από τη Βολνοβάκα, και ο Ερυθρός Σταυρός ήταν ο εγγυητής της κατάπαυσης του πυρός η οποία θα διαρκούσε έως τις 16:00 ώρα Ελλάδος.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι κανείς δεν χρησιμοποίησε δύο ανθρωπιστικούς διαδρόμους που δημιουργήθηκαν κοντά στις πόλεις Μαριούπολη και Βολνοβάκα της Ουκρανίας σήμερα και κατηγόρησε τους Ουκρανούς «εθνικιστές» ότι εμπόδισαν αμάχους να φύγουν, μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Το ουκρανικό ΥΠΕΞ είπε επίσης, ότι οι ρωσικοί ισχυρισμοί ότι η Ουκρανία παραβίαζε τις απομακρύνσεις αμάχων «είναι ψευδείς και αποτελούν παραπληροφόρηση για να δικαιολογήσουν τις εγκληματικές ενέργειες του ρωσικού στρατού».

Η κατάληψη της Μαριούπολης, μιας πόλης περίπου 450.000 κατοίκων που βρίσκεται στην Θάλασσα του Αζόφ, θα αποτελέσει σημείο καμπής στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Θα επιτρέψει τη διασταύρωση μεταξύ των ρωσικών δυνάμεων που προέρχονται από την προσαρτημένη Κριμαία, που έχουν ήδη καταλάβει τα βασικά λιμάνια του Μπερντιάνσκ και της Χερσώνας, και των αυτονομιστών και των ρωσικών στρατευμάτων στο Ντονμπάς.

Η Ρωσία κατέστρεψε την αεροπορική βάση Σταροκοστιαντίνιβ

Την ίδια ώρα, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έπληξε και κατέστρεψε την αεροπορική, στρατιωτική βάση Σταροκοστιαντίνιβ στην Ουκρανία χρησιμοποιώντας μεγάλου βεληνεκούς και υψηλής ακρίβειας όπλα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Οι ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας εξακολουθούν να πλήττουν τις στρατιωτικές υποδομές της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ιγκόρ Κονασένκοφ.

«Το πρωί της 6ης Μαρτίου εξαπολύθηκαν πλήγματα με υψηλής ακρίβειας και μεγάλου βεληνεκούς όπλα. Η ουκρανική αεροπορική βάση κοντά στο Σταροκοστιαντίνιβ τέθηκε εκτός λειτουργίας», πρόσθεσε.

Ο Κονασένκοφ σημείωσε ότι ένα ουκρανικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-300 καταστράφηκε από ρωσικές ρουκέτες, ενώ πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει καταρρίψει 10 ουκρανικά αεροσκάφη και ελικόπτερα τις προηγούμενες 24 ώρες.

ΠΟΥ: Ιατρικές υποδομές έχουν γίνει στόχος επιθέσεων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επιβεβαιώσει «αρκετές» επιθέσεις εναντίον υποδομών υγείας στην Ουκρανία και ερευνά άλλες, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.

Από τις επιθέσεις αυτές προκλήθηκαν πολλοί θάνατοι και τραυματισμοί, πρόσθεσε ο Τέντρος σε ανάρτησή του στο Twitter.

«Οι επιθέσεις εναντίον υποδομών υγείας ή εργαζομένων παραβιάζουν την ιατρική ουδετερότητα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» κατήγγειλε ο ίδιος.

Στη σύντομη ανάρτησή του ο Τέντρος δεν αναφέρθηκε ευθέως στη Ρωσία.

Κίεβο: Εχουν σκοτωθεί πάνω από 11.000 Ρώσοι στρατιώτες

Στο μεταξύ το γενικό επιτελείο στρατού της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 11.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί στη χώρα από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου.

Χθες Σάββατο η ίδια πηγή είχε αναφέρει ότι περισσότεροι από 10.000 Ρώσοι στρατιώτες έχουν σκοτωθεί.

Ωστόσο το ουκρανικό γενικό επιτελείο στρατού δεν έχει ανακοινώσει τα θύματα από την ουκρανική πλευρά.

Λιγοστεύουν οι ελπίδες για ειρήνη με το βλέμμα στον 3ο γύρο συνομιλιών

Τα δεδομένα μέρα με την ημέρα χειροτερεύουν, καθώς ο Πούτιν διαμηνύει ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν, με την ανθρωπιστική κρίση από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία να μην έχει τέλος.

Όπως δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αλεξέι Κουλέμπα, η πόλη Μποροντιάνκα, η οποία βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου, καταστράφηκε ολοσχερώς και καταλήφθηκε από τους Ρώσους. Γεγονός που σημαίνει ότι ο κλοιός γύρω από το Κίεβο στενεύει.

Η Σούμι και η Λεμπεντίν, στη βορειοανατολική Ουκρανία, συνεχίζουν να υφίστανται ρωσικές επιθέσεις, ανακοίνωσε ο Ντμίτρο Σιβίτσκι, επικεφαλής των αρχών στην περιφέρεια Σούμι, μέσω Telegram. Ρωσικά αεροσκάφη κατέστρεψαν αποθήκη με τρόφιμα και υλικά κατασκευών, καθώς κι έναν χώρο στάθμευσης χθες Σάββατο, ενώ εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρισμό και εγγυάται τη θέρμανση κατοικιών καταστράφηκε προχθές Παρασκευή, ανέφερε.

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να κυριεύσουν το Κίεβο, το Χάρκοβο και άλλες περιοχές-κλειδιά στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου. Δεν υπάρχει πλέον θέρμανση στην Οχτίρκα, ανάμεσα στη Σούμι και στη Λεμπεντίν, ενώ σε μέρος της περιοχής έχουν επίσης διακοπεί η ύδρευση και η ηλεκτροδότηση. «Τι μπορώ να πω, η ίδια η Οχτίρκα έχει εν μέρει χαθεί», έγραψε ο κ. Σιβίτσκι. Οι αρχές λένε ότι εβδομήντα ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν εκεί την Τρίτη.

Διπλωματικός μαραθώνιος

Την ίδια ώρα εξελίσσονται μεν διπλωματικές πρωτοβουλίες, όπως η παρέμβαση της Κίνας, που ζήτησε απευθείας συνομιλίες Μόσχας και Κιέβου, ή η κινητικότητα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Πούτιν και με δυτικούς ηγέτες, αλλά η Δύση πιέζεται ασφυκτικά να ενισχύσει τη στρατιωτική συνδρομή της προς την Ουκρανία.

Ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο οποίος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με  τα αμερικανικά ΜΜΕ, στο τραπέζι βρίσκεται το ενδεχόμενο να δοθούν στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη ανατολικού τύπου από την Πολωνία. Πρόκειται για παλαιού τύπου Μιγκ, τα οποία διαθέτει η Πολωνία και είναι πιθανό να τα στείλει στη γειτονική Ουκρανία για την ενίσχυσή της άμυνάς της.

«Στο πλαίσιο του διαρκούς διαλόγου, είχα νέα συνδιάλεξη με τον @POTUS (σ.σ. τον πρόεδρο των ΗΠΑ). Η ημερήσια διάταξη περιλάμβανε ζητήματα ασφαλείας, την οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία και τη συνέχιση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας», ανέφερε ο κ. Ζελένσκι μέσω Twitter.

Καραβάνι προσφύγων

Εν τω μεταξύ, χιλιάδες Ουκρανοί πρόσφυγες συνεχίζουν να εγκαταλείπουν την πατρίδα τους αναζητώντας ασφάλεια στις γειτονικές χώρες.

Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια Ουκρανοί έχουν περάσει τα σύνορα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου σε αυτό που τα Ηνωμένα Έθνη αποκαλούν τώρα την ταχύτερα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση της Ευρώπης από το τέλος του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου. Ο αριθμός αναμένεται να φτάσει το 1,5 εκατομμύριο αργότερα σήμερα. Πολλοί εξ αυτών  πάνε ακόμη και με τα πόδια στα σύνορα με τη Ρουμανία.

«Πρόκειται για την ταχύτερα εξελισσόμενη προσφυγική κρίση που έχουμε δει στην Ευρώπη από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», δήλωσε ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι.

Στερεύει η αισιοδοξία για τις νέες διαπραγματεύσεις

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρχει αισιοδοξία ότι οι νέες διαπραγματεύσεις της Δευτέρας θα σημειώσουν σημαντική πρόοδο. Το Κρεμλίνο απαιτεί ουσιαστικά ολοκληρωτική παράδοση της Ουκρανίας, με την αποδοχή, όπως λέει ο Πούτιν, ενός καθεστώτος για τη χώρα, «ουδέτερου και μη πυρηνικού» και φυσικά με αποστρατιωτικοποίησή της. Ενδεικτικές των διαθέσεων της Μόσχας είναι και οι προειδοποιήσεις του Πούτιν ότι η Ουκρανία μπορεί να σταματήσει να έχει υπόσταση ως κράτος.

Διαβάστε ακόμη:

Σταϊκούρας: Τις επόμενες εβδομάδες το έκτακτο επίδομα για τη στήριξη των ευάλωτων

Το εμπάργκο Visa και Mastercard στη Ρωσία και ο εναλλακτικός «Κόσμος» του Πούτιν

Κρίση στο φυσικό αέριο: Ευρώπη και Ελλάδα θωρακίζονται για την επάρκεια – Ξεπέρασε τα €212 την Παρασκευή