Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

(Upd) Το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έδωσε σκληρή απάντηση στις εικασίες ότι ίσως η Φρανκφούρτη θα μπορούσε να χαλαρώσει τη στάση της απέναντι στη χώρα μας και να βοηθήσει σε μια πιο εύκολη συμφωνία με τους δανειστές.

Για το αν μπορεί η ΕΚΤ να αποδεχτεί ελληνικούς τίτλους ως ενέχυρα, μίλησε στην κάμερα του CNBC, το μέλος της ΕΚΤ, Εβαλντ Νοβότνι. Υπογραμμίζοντας ότι η ΕΚΤ πρέπει να τηρήσει ξεκάθαρους κανόνες σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, ξεκαθάρισε: “Για μας είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε ορισμένους όρους που πρέπει να τηρηθούν. Ο ένας είναι… το αν μπορούμε να αποδεχθούμε για παράδειγμα ελληνικούς τίτλους, ελληνικά ομόλογα, ως ενέχυρα. Η απάντηση, για την ώρα, είναι όχι”.

“Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι. Δεν έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε κάποια, ας πούμε, χρηματοδότηση εκτός των κανόνων μας. Γνωρίζω πως υπάρχουν ιδέες ότι μπορεί να δώσουμε κάποιου είδους ενδιάμεση χρηματοδότηση. Δεν βλέπω νομική δυνατότητα για κάτι τέτοιο”, δήλωσε.

 Η ΕΚΤ δεν αναμειγνύεται στο “ψυχολογικό παιχνίδι” που εκτυλίσσεται μεταξύ των δυο πλευρών (Ελλάδας και δανειστών), αλλά παρακολουθεί στενά τις συνομιλίες ανέφερε επίσης το μέλος της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας.

“Στο τέλος της ημέρας, είναι οι πολιτικές αποφάσεις που θα κάνουν τη διαφορά, κυρίως για εμάς στην ΕΚΤ…. Διεπόμαστε από ξεκάθαρους κανόνες σχετικά με το πώς αντιδρούμε σε κάποιες καταστάσεις και η βασική παράμετρος που πρέπει να κοιτάξουμε είναι το πώς εξελίσσονται οι συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών”.

Σε ό,τι αφορά ένα σχέδιο Β εάν αποτύχει η συμφωνία, απάντησε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητηθεί κάτι τέτοιο και επισήμανε ότι η επίτευξη συμφωνίας προ υποθέτει την συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

“Πρέπει αν είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί με το QE”

Γενικότερα για την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη, ο Νοβότνι είπε ότι, δυστυχώς, ότι βρίσκεται σε χειρότερη θέση από τις ΗΠΑ. «Είμαστε σε μια ανοδική τροχιά, όχι όμως τόσο όσο οι ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μια ανησυχία για το μακροπρόθεσμο αντίκτυπο του QE, είναι ότι θα μειώσει την αξία των αποταμιεύσεων και των συντάξεων, λόγω της υποτίμησης περιουσιακών στοιχείων όπως είναι τα ομόλογα, που αποτελούν σημείο – κλειδί τέτοιων assets. Την ίδια στιγμή, τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια σημαίνουν ότι οι αποδόσεις των καταθέσεων έχουν μειωθεί.

Ο Νοβότνι προειδοποίησε ότι ” αυτό το περιβάλλον των πολύ χαμηλών επιτοκίων δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη ισορροπία”.