«Εξακολουθούμε να περιμένουμε τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ να παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2019 και σε κάθε περίπτωση για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο για να διασφαλιστεί η συνεχής σταθερή σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο μας μεσοπρόθεσμα», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, ξεκινώντας τη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ΕΚΤ επιβεβαίωσε επίσημα τον τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) για την αγορά κρατικών ομολόγων, ενώ διατήρησε τα βασικά επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Θα συνεχιστεί η στήριξη

Ο Μάριο Ντράγκι επεσήμανε ωστόσο ότι ακόμη απαιτείται στήριξη από έκτακτα μέτρα ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του πληθωρισμού.

«Σημαντική ώθηση της νομισματικής πολιτικής εξακολουθεί να απαιτείται για να υποστηριχθεί η περαιτέρω ανάπτυξη των εγχώριων πιέσεων στις τιμές και η γενική εξέλιξη του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα», σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα του, ανάλογα με την περίπτωση, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να προχωρεί με σταθερό τρόπο προς τον στόχο μας».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ διευκρίνισε ότι τα μακροπρόθεσμα δάνεια, τα ονομαζόμενα TLTROs, συζητιούνται ως εναλλακτικό μέτρο για το QE, ωστόσο δεν έχει καθοριστεί κάποιο μέτρο αντικατάστασης ακόμη. «Η νομισματική πολιτική μας θα παραμείνει “accommodative” (βοηθητική)», τόνισε ωστόσο ο κ. Ντράγκι. 

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι αν και δεν έχουν καθοριστεί συγκεκριμένα εργαλεία στήριξης, η γενική πρόθεση της τράπεζας είναι να διατηρήσει τη ρευστότητα στα καλύτερα δυνατά επίπεδα.

Οι προβλέψεις της ΕΚΤ

Η ανάπτυξη της ευρωζώνης προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,9% το 2018 (από 2%) και στο 1,7% το 2019, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, παρουσιάζοντας τις εκτιμήσεις της τράπεζας για την ευρωζώνη.

Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 1,8% το 2018 και στο 1,6% το 2019.

Οι κίνδυνοι γύρω από τις προοπτικές ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ μπορούν να εκτιμηθούν ως ισορροπημένοι, ανέφερε ο κ. Ντράγκι, αλλά πρόσθεσε ότι η ισορροπία των κινδύνων αυτών είναι εύθραυστη, εξαιτίας της εμμονής αβεβαιοτήτων που σχετίζονται με τους γεωπολιτικούς παράγοντες, την απειλή προστατευτισμού, τις ευπάθειες στις αναδυόμενες αγορές και τη μεταβλητότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών.

hedhed.PNG

 Το QE

«Σε μερικές περιόδους της τελευταίας τετραετίας το QE ήταν ο μοναδικός οδηγός ανάπτυξης στην Ευρωζώνη», ανέφερε ο κ. Ντράγκι.

Το QE μείωσε σημαντικά το ρίσκο των κεφαλαίων ειδικά στον τραπεζικό τομέα, ενώ από τη στιγμή που η δημοσιονομική πολιτική στην Ευρωζώνη ήταν περιοριστική, η οικονομία στηρίχτηκε σημαντικά στο QE, πρόσθεσε.

Οι αγορές “διαβάζουν” τις προοπτικές μιας οικονομίας – Με το QE οι προοπτικές της ευρωζώνης δεν ήταν τόσο αρνητικές και γι αυτό οι αγορές αντέδρασαν καλά, επεσήμανε ο κ. Ντράγκι.

Η ευρωζώνη εξακολουθεί να έχει κενά

Η δομή της Ευρωζώνης δεν έχει ολοκληρωθεί, υπάρχουν κενά και αυτό φαίνεται στην ανοιμοιογενή ανάκαμψη, ανέφερε ο κ. Ντράγκι. Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα στην τραπεζική ένωση και στην ένωση των κεφαλαιαγορών.

Καλωσορίζουμε τα βήματα που έγιναν στο eurogroup για τη βελτίωση της νομισματικής πολιτικής, ωστόσο είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα, κατέληξε ο πρόεδρος.