Ταμείο για την αποζημίωση των θυμάτων του ναζισμού στην Ιταλία δημιούργησε με ειδικό διάταγμα η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι,

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στη σχετική απόφαση αναφέρεται ότι «στο υπουργείο Οικονομικών δημιουργείται ειδικό ταμείο για την κάλυψη των ζημιών που υπέστησαν πολίτες κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο».

Στο ταμείο θα έχουν πρόσβαση θύματα εγκλημάτων πολέμου και κατά της ανθρωπότητας, που διεπράχθησαν στην επικράτεια της Ιταλίας, από τις δυνάμεις του Γ’ Ράιχ, στη χρονική περίοδο από την 1η Σεπτεμβρίου 1939 μέχρι τις 8 Μαΐου 1945.

Στόχος είναι «να τύχει εγγύησης η συνέχεια της εφαρμογής της συμφωνίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας με την Ιταλική Δημοκρατία, η οποία ετέθη σε ισχύ με διάταγμα του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας στις 14 Απριλίου του 1962.

Την αποζημίωση θα δικαιούνται να λάβουν οι πολίτες που προσέφυγαν στην ιταλική Δικαιοσύνη και έχουν στα χέρια τους δικαστική απόφαση του Αρείου Πάγου της Ιταλίας.

Το σχετικό διάταγμα ισχύει από τις 2 Μαΐου και μέσα στους επόμενους έξι μήνες, τα ιταλικά υπουργεία Οικονομικών, Εξωτερικών και Δικαιοσύνης θα πρέπει να ορίσουν λεπτομερώς τις διαδικασίες και  τα κριτήρια, για να μπορούν να γίνουν οι αιτήσεις αποζημίωσης. Μένει να εξακριβωθεί αν οι αποζημιώσεις αυτές θα καταβληθούν μόνον σε επιζώντες ή και στους απογόνους των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας.

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, για το 2023 το συγκεκριμένο ταμείο θα χρηματοδοτηθεί με 20 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της χώρας και με 11,8 εκατ. ευρώ για κάθε έτος, από το 2024 μέχρι το 2026.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Προς έγκριση το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας – Τι περιλαμβάνει, ποιες οι ενστάσεις

Deutsche Bank: Θετική για τις ελληνικές τράπεζες παρά τις αντιξοότητες – Ποιες είναι οι προοπτικές

Πειραιώς: Τι σημαίνει η άνοδος των επιτοκίων για τα ελληνικά ομόλογα;