Ο τρόπος αλλά και ο χρόνος για την σταδιακή άρση των μέτρων που έχουν παγώσει την παγκόσμια οικονομία αποτελεί τον πιο δύσκολο γρίφο που καλούνται να λύσουν οι κυβερνώντες ανά τον κόσμο την ώρα που η πανδημία του νέου κορωνοϊού μετρά χιλιάδες νεκρούς.

Αν και η κάθε χώρα φαίνεται να κάνει διαφορετικό σχεδιασμό με βάση την κατάσταση, τον αριθμό των κρουσμάτων και πάνω από όλα τις εισηγήσεις των ειδικών, ο κοινός παρανομαστής είναι η ανάγκη άρσης του lockdown ώστε να μετριαστεί η ύφεση.

Ισπανία: Την αρχή έκανε η Ισπανία με χαλάρωση των μέτρων και την επιστροφή των εργαζομένων  σε βιομηχανίες και κατασκευαστικές εταιρίες στις δουλειές τους.

Καθώς η Ισπανία εισέρχεται στον δεύτερο μήνα του lockdown, μερικές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τηλεργασία, ανάμεσα στις οποίες αυτές των οικοδομών και των κατασκευών, μπόρεσαν σήμερα να επαναλειτουργήσουν, προκαλώντας επικρίσεις από μερικούς περιφερειακούς ηγέτες οι οποίοι εκφράζουν φόβους για αναζωπύρωση της Covid-19. Ωστόσο για την πλειονότητα του πληθυσμού εξακολουθούν να ισχύουν τα μέτρα περιορισμού στο σπίτι, ενώ καταστήματα, μπαρ και δημόσιοι χώροι θα παραμείνουν κλειστοί τουλάχιστον μέχρι τις 26 Απριλίου.

Ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε-Μαρλάσκα δήλωσε στον ραδιοσταθμό Cadena Ser ότι η ισπανική αστυνομία άρχισε να μοιράζει εκατομμύρια μάσκες νωρίς το πρωί σε περιφέρειες που η σημερινή ημέρα δεν είναι δημόσια αργία. “Η υγεία των εργατών πρέπει να είναι εγγυημένη. Αν πληγεί έστω και στο ελάχιστο, η δραστηριότητα δεν μπορεί να ξαναρχίσει”, δήλωσε.

Ο ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, δήλώσε την Κυριακή ότι η απόφαση να επανέλθουν σε λειτουργία ορισμένοι κλάδοι πάρθηκε μετά από διαβούλευση με ειδικούς. «Οποιαδήποτε περαιτέρω χαλάρωση του lockdown θα εξαρτηθεί από τη μάχη κατά του κορωνοϊού» δήλωσε.

«Είμαστε μακριά από τη νίκη αυτή τη στιγμή, όταν δηλάδη θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα, αλλά έχουμε κάνει τα πρώτα αποφασιστικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση» είπε.

Ωστόσο, ο Σάντσεθ έχει δεχτεί δριμύα κριτική σχετικά με αυτή την απόφαση από μερικούς τοπικούς κυβερνήτες, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει αναζωπύρωση της εξάπλωσης με τέτοιους είδους μέτρα.

Ιταλία: Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε ανακοίνωσε ότι η χώρα του παρατείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας και την διακοπή της παραγωγικής δραστηριότητας μέχρι τις 3 Μαΐου. Σε τηλεοπτικό μήνυμά του, ζήτησε από τους πολίτες να σεβαστούν τα όσα προβλέπουν τα περιοριστικά μέτρα.

Μόνη εξαίρεση, είναι τα βιβλιοπωλεία, τα καταστήματα χαρτικών και τα καταστήματα που πωλούν είδη για παιδιά, τα οποία μπορούν να ξανανοίξουν. Θα ξαναρχίσει, παράλληλα, και ο αναγκαίος καθαρισμός των δασών. «Όλα θα εξαρτηθούν από την συμπεριφορά των πολιτών. Όλοι μας ανυπομονούμε να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας, αλλά αυτό θα γίνει μόνο βαθμιαία. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο τα μέχρι τώρα αποτελέσματα», είπε ο Κόντε.

Βρετανία: Δέκα υπουροί πιέζουν για χαλάρωση των περιορισμών που έχουν ενεργοποιηθεί από τον επόμενο μήνα.Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της Βρετανίας μπορεί να μειωθεί κατά ποσοστό μεγαλύτερο του 30% μεταξύ του Απριλίου και του Ιουνίου, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ στους συναδέλφους του, καθώς μέλη της βρετανικής κυβέρνησης ζητούν την χαλάρωση των περιορισμών που έχουν επιβληθεί κατά της εξάπλωσης της COVID-19, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «The Times».

Ο Σουνάκ συζήτησε την πιθανότητα μίας μείωσης του ΑΕΠ μεταξύ 25% και 30% κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2020, όπως ανέφερε το δημοσίευμα της εφημερίδας, προσθέτοντας ότι

Αυστρία: Η Αυστρία αναμένεται να προβεί σε ανάλογα βήματα, αρχής γενομένης από την επαναλειτουργία των μικρότερων καταστημάτων, σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα που θα εφαρμοσθεί διαδοχικά τους επόμενους μήνες. «Στόχος μας είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας κατά βήματα», δήλωσε ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Θα ακολουθήσουν τα μεγαλύτερα καταστήματα και τα εμπορικά κέντρα την 1η Μαΐου, στη συνέχεια εστιατόρια και ξενοδοχεία στα μέσα του Μαΐου. Οι δημόσιες συναθροίσεις θα παραμείνουν σε απαγόρευση μέχρι τουλάχιστον τον Ιούλιο. Στο πλαίσιο της σταδιακής επανάληψης των δραστηριοτήτων, η μάσκα, υποχρεωτική από χθες στα σούπερ μάρκετ, θα γίνει υποχρεωτική και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα καταστήματα που θα επαναλειτουργούν σταδιακά.

Δανία: Η Δανία θα επιτρέψει την επαναλειτουργία για κέντρα φροντίδας και για σχολεία για μαθητές από την πρώτη έως την πέμπτη τάξη στις 15 Απριλίου. Όλοι οι υπόλοιποι περιορισμοί, όπως η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των δέκα ατόμων και το κλείσιμο των καφετεριών, εστιατορίων, γυμναστηρίων και κομμωτηρίων θα ισχύσουν τουλάχιστον μέχρι τις 10 Μαΐου.

Νορβηγία: Το Όσλο ανακοίνωσε χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ξεκινώντας την επαναλειτουργία παιδικών σταθμών στις 20 Απριλίου και των σχολείων για μαθητές από την πρώτη έως την τέταρτη τάξη μια εβδομάδα αργότερα.

Ολλανδία Η κυβέρνηση αποφάσισε να παρατείνει τα μέτρα περιορισμού που περιλαμβάνουν κλείσιμο μπαρ, εστιατορίων, αθλητικών εγκαταστάσεων, κέντρων παιδικής φροντίδας και άλλων τοποθεσιών μέχρι τις 28 Απριλίου και θα ενημερώσει για τα περαιτέρω σχέδια της αυτή την εβδομάδα

Γερμανία: Σήμερα ξεκίνησε η τέταρτη εβδομάδα των περιοριστικών μέτρων με προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης την Κυριακή 19 Απριλίου.  Μεθαύριο Τετάρτη , όπως αναφέρει η DW, η καγκελάριος Μέρκελ μαζί με τους τοπικούς πρωθυπουργούς των κρατιδίων θα πάρουν σε τηλεδιάσκεψη σχετικές αποφάσεις.

Την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξη τύπου η Γερμανίδα καγκελάριος τοποθετήθηκε με μεγάλη προσοχή επί του θέματος. “Θέλουμε μια μέρα να επιτρέψουμε στην κανονική μας ζωή”, είπε. Αρνήθηκε ωστόσο να δώσει πιθανές ημερομηνίες ή κριτήρια για πιθανή χαλάρωση μέτρων, αλλά παραδέχθηκε ότι γίνονται εσωτερικές σκέψεις. “Θα ήμασταν κακή κυβέρνηση εάν δεν δεν κάναμε εντατικές σκέψεις, θα έλεγα μέρα- νύχτα”.

Μεγάλη βαρύτητα δίνεται από την κυβέρνηση σε μελέτη της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών Leopoldina, η οποία αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα ή αύριο.

Η μελέτη αυτή βγήκε στη δημοσιότητα καθώς σημειώνεται πτώση των κρουσμάτων στην Γερμανία, αν και ακόμα γίνεται λόγος για χιλιάδες ανθρώπους.

Στην προηγούμενη οι επιστήμονες της Ακαδημίας συγκέντρωσαν την προσοχή τους σε τρία μέτρα που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βαθμιαία επιστροφή της δημόσιας ζωής στην κανονικότητα: πρώτον, χρήση της μάσκας σε όλην την επικράτεια, δεύτερον, βραχυπρόθεσμη χρήση κινητών δεδομένων και τρίτον, αύξηση των δυνατοτήτων για διενέργεια τεστ.

ΗΠΑ: Η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να επανεκκινήσει σταδιακά από τον Μάιο, εκτίμησε ο ειδικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, διευθυντής του Αμερικανικού Ινστιτούτου Λοιμωδών Νόσων, Άντονι Φάουτσι, διατηρώντας ωστόσο τις επιφυλάξεις του, την ώρα που η πανδημία του νέου κορωνοϊού φαίνεται ότι πλησιάζει στην κορύφωσή τις στις ΗΠΑ.

Στα τέλη Μαρτίου, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι θα του άρεσε να δει ένα μέρος των ΗΠΑ να βγαίνει από τη καραντίνα το Πάσχα. “Ελπίζουμε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα μπορούμε να δούμε τι συμβαίνει και αν τα δεδομένα μας επιτρέπουν να επανεκκινήσουμε προσεκτικά και με ασφάλεια”, εξήγησε ο Δρ. Φάουτσι μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Καθώς ο Λευκός Οίκος κινείται για την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας από την 1η Μαΐου, οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ θα πρέπει να συμμαχήσουν γύρω από ένα μοναδικό σχέδιο, το οποίο θα επιτρέψει στους Αμερικανούς, αλλά και στις επιχειρήσεις, να λειτουργήσουν, καθώς η πανδημία COVID-19 εξαπλώνεται επιθετικά, σχολιάζει το POLITICO.

Αντί μιας τέτοιας κεντρικής επιδίωξης, οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ έχουν εμπλακεί σε μία ουσιαστική, αλλά ανοργάνωτη προσπάθεια υποστήριξης της επιθυμίας του Αμερικανού προέδρου για την αναζωογόνηση της αμερικανικής οικονομίας, αλλά και τη σταθεροποίηση των οικονομικά εύθραυστών χρηματαγορών, στο μέσον μιας εκλογικής χρονιάς.