Ευρώπη

Ο κορωνοϊός πολιορκεί την Ευρώπη – Πρωτοβουλία Μητσοτάκη για ασφάλεια στις μετακινήσεις εντός της ΕΕ

  • newsroom


Στο «χορό» του lockdown μπαίνει μετά την Αυστρία και η Σλοβακία ενώ πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σφίγγουν τον κλοιό των μέτρων - Την πραγματοποίηση της τρίτης δόσης  ως προϋπόθεση για ασφαλή ταξίδια εντός της ΕΕ, ιδίως για πολίτες άνω των 60, πρότεινε ο Έλληνας πρωθυπουργός

Αριθμοί που σοκάρουν συνθέτουν την μεγάλη εικόνα της τέταρτης φάσης της πανδημίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) να καλεί επειγόντως χθες τα κράτη- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να λάβουν άμεσα μέτρα αναχαίτισης του κορωνοϊού.

Στο «χορό» του lockdown μπαίνει μετά την Αυστρία και η Σλοβακία, ενώ σε τροχιά αυστηροποίησης των περιορισμών για την ενίσχυση της προστασίας από την πανδημία κινούνται ολοένα και περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε μια προσπάθεια να «φρενάρουν» την επέλαση του ιού, μέσα στο χειμώνα.

Η εκρηκτική κατάσταση που διαμορφώνεται στη Γηραιά Ήπειρο εξαιτίας της σφοδρότητας του τέταρτου κύματος της πανδημίας κινητοποίησε την κορυφή της ευρωπαϊκής ηγεσίας, με την Πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να απευθύνει έκκληση για μαζικό εμβολιασμό, καθώς τα ποσοστά εμβολιασμού ποικίλουν μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών (από 29% μέχρι 92%), δυσχεραίνοντας τον κοινό βηματισμό στην αντιμετώπιση της παρούσας φάσης της πανδημίας εντός της ΕΕ.

Στην έκκληση της Προέδρου της Επιτροπής ανταποκρίθηκε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, καθώς με επιστολή του προς την κ. φον ντερ Λάιεν ο κ. Μητσοτάκης ανέλαβε χθες πρωτοβουλία μεταξύ των ηγετών της ΕΕ, προτείνοντας την πραγματοποίηση της τρίτης δόσης του εμβολίου ως προϋπόθεση ισχύος του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού εμβολιασμού (EU DCC) για ταξίδια εντός της ΕΕ, ειδικά για τους πολίτες άνω των 60 ετών.

Διαβάστε τη περισσότερα στο protothema.gr