Μετά από ένα θετικό άνοιγμα τα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια υποχωρούν σε αρνητικό έδαφος μετά τη νέα κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης. Μεγαλύτερες απώλειες έχουν οι ευρωπαϊκές μετοχές που επηρεάζονται από τις αμερικανικές εξαγγελίες για νέους δασμούς.

Το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ, και συγκεκριμένα το γραφείο του Αμερικανικού Εμπορικού Αντιπροσώπου είπε ότι ο φόρος ψηφιακών υπηρεσιών της Γαλλίας – που πλήττει τα έσοδα μεγάλων αμερικανικών τεχνολογικών εταιρειών όπως η Google, η Apple Inc., η Facebook Inc. και η Amazon.com Inc. βάζει στο στόχαστρο αμερικανικές εταιρείες “Οι αμερικανικοί δασμοί θα επιβληθούν μετά την ολοκλήρωση μιας δημόσιας περιόδου σχολίων στις αρχές του 2020 και θα μπορούσαν να στοχεύουν αφρώδη οίνο, τυριά, τσάντες και καλλυντικά.

Σκληρή απάντηση από τη Γαλλία

Η κυβέρνηση της Γαλλίας δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αντεπιτεθεί αν οι ΗΠΑ υλοποιήσουν την απειλή να χτυπήσουν με δασμούς εισαγωγές γαλλικών προϊόντων ύψους περίπου 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. (Δείτε αναλυτικά ποια προϊόντα πλήττονται)  “Δεν αρμόζει σε σύμμαχο και δεν είναι η συμπεριφορά που περιμένουμε από τις Η.Π.Α. απέναντι σε έναν από τους κύριους συμμάχους της, τη Γαλλία και γενικότερα την Ευρώπη”, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μπρούνο Λε Μερ στο Radio Classique το πρωί. “Εάν υπήρχαν νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ, η ΕΕ θα ήταν έτοιμη να αντιδράσει.”

Η θέση της Γαλλίας είναι ότι ο φόρος στις εταιρείες τεχνολογίας είναι απαραίτητος επειδή η δομή της παγκόσμιας οικονομίας έχει πλέον ως βάση τα δεδομένα, έτσι τα τρέχοντα συστήματα είναι απαρχαιωμένα για να μπορούν να φορολογήουν αποτελεσματικά τους νέους γίγαντες. Η κυβέρνησή Μακρόν ωστόσο χρησιμοποιεί αυτό τον φόρο ως διαπραγματευτικό ατού: λέει ότι θα το αποσύρει αν υπάρξει συμφωνία για μια διεθνή λύση στη φορολόγηση των GOOGLE AMAZON – όπως για παράδειγμα συνομιλίες υπό την αιγίδα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης – κάτι που οι ΗΠΑ αρνούνται.

“Έχουν πει ότι δεν είναι βέβαιοι ότι θέλουν μια λύση στον ΟΟΣΑ”, είπε ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ Μπρούνο Λε Μερ στο ραδιοφωνικό σταθμό France Inter. “Ποτέ δεν θα εγκαταλείψουμε τη βούλησή μας να φορολογούμε τους ψηφιακούς γίγαντες με δίκαιο τρόπο”.

Η Γαλλία δεν είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στο στόχαστρο Τραμπ

Το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών (US Treasury) εξετάζει να ξεκινήσει ανοίξει έρευνες για τη φορολόγηση των ψηφιακών υπηρεσιών σε Αυστρία Ιταλία και Τουρκία. Η ανακοίνωσή του αναφέρει πως “το υπουργείο εστιάζει τις προσπάθειές του ώστε να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο προστατευτισμό των κρατών της ΕΕ, ο οποίος εκφράζεται είτε με με φόρους επί των ψηφιακών υπηρεσιών είτε με άλλους τρόπους. Σημειωτέον, η ανακοίνωση ήρθε μετά την επαναφορά των δασμών στις εισαγωγές χάλυβα από την Αργεντινή και τη Βραζιλία.

Το Αύγουστο ο Τραμπ είχε προτείνει δασμούς ως και 100% για το γαλλικό κρασί και έχει δηλώσει ότι αν και δεν είναι γενικά ενθουσιώδης με τις αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας, πιστεύει ότι πρέπει να είναι οι ΗΠΑ – και καμία άλλη χώρα – που τους φορολογεί. Ο Τραμπ και ο Μακρόν είχαν συμφωνήσει την Αυγουστο να προσπαθήσουν να βρουν έναν συμβιβασμό, αλλά μια προθεσμία 90 ημερών για συνομιλίες έληξε την περασμένη εβδομάδα χωρίς ψήφισμα. Το θέμα θα συζητηθεί στη σημερινή τους συνάντηση.

Συνέπειες στα χρηματιστήρια

Η εξέλιξη επηρεάζει σήμερα τις μετοχές των ευρωπαϊκών εταιριών που θα πληγούν από τους δασμούς.

Η LVMH, που παρασκευάζει τις τσάντες Louis Vuitton και τη σαμπάνια Moet & Chandon, υποχώρησε έως 1,8% στο χρηματιστήριο του Παρισιού, ενώ η L’Oreal SA έχασε 1,4%. Η Hermes International υποχώρησε 2,1%.

Τί προβλέπει ο Γαλλικός φόρος

Ο φόρος της Γαλλίας, που θα λειτουργήσει αναδρομικά από τον Ιανουάριο, αφορά εταιρείες που έχουν περισσότερα από 750 εκατομμύρια ευρώ (830 εκατομμύρια δολάρια) παγκόσμια έσοδα και ψηφιακές πωλήσεις ύψους 25 εκατομμυρίων ευρώ στη Γαλλία. Ενώ οι περισσότερες από τις 30 περίπου επιχειρήσεις που πλήττονται είναι αμερικανικές, ο κατάλογος περιλαμβάνει επίσης κινεζικές, γερμανικές, βρετανικές και γαλλικές εταιρείες.

Η γαλλική κυβέρνηση αναφέρει ότι είναι επείγουσα η αναθεώρηση των φορολογικών κανόνων, επειδή ο μέσος φορολογικός συντελεστής για τις ψηφιακές εταιρείες στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μόνο 9,5%, έναντι 23,2% για άλλες εταιρείες.

Μια προσπάθεια να συμφωνηθεί ένας πανευρωπαϊκός φόρος εκδηλώθηκε στις αρχές του χρόνου, όταν η Σουηδία, η Φινλανδία, η Δανία και η Ιρλανδία αρνήθηκαν να υπογράψουν. Ωστόσο, η Μαργρετ Βεστάγερ, επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής αρχής της ΕΕ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ένωση θα προσπαθήσει να καταλήξει σε συναινετική απόφαση αν δεν υπάρχει παγκόσμια συμφωνία.