Η ΕΚΤ δεν χρειάζεται να χαλαρώσει περαιτέρω την νομισματική πολιτική, δήλωσε ο πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank) και μέλος στο ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιενς Βάϊντμαν, καθώς, όπως είπε, τα τρέχοντα μέτρα που έχουν ληφθεί θα τονώσουν περισσότερο του αναμενόμενου την οικονομία της ευρωζώνης.

Ο Βάϊντμαν σε συνέντευξή του στην Boersen-Zeitung που δημοσιεύτηκε σήμερα εξέφρασε επιπλέον αμφιβολίες για το να αφεθεί χωρίς έλεγχο ο πληθωρισμός μετά την μακρά παραμονή του σε χαμηλά επίπεδα και την αγορά μετοχών ή την σκόπιμη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων.

Ο επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank που συγκαταλέγεται στην πλευρά των πιο συντηρητικών μελών του ΔΣ της ΕΚΤ (των επονομαζόμενων και «γερακιών»), απορρίπτει τις εκκλήσεις της άλλης πλευράς (των «περιστεριών») όπως είναι ο Φάμπιο Πανέτα στην εσωτερική συζήτηση της Τράπεζας για την πορεία της μετά την πολυετή απώλεια του στόχου για τον πληθωρισμό.

Όπως μεταδίδει το Reuters o Βάϊντμαν δήλωσε πως «Αυτή τη στιγμή δεν βλέπω κανένα λόγο να παρεκκλίνω από την εκτίμησή μας» και πρόσθεσε ότι «Η νομισματική μας πολιτικής είναι η κατάλληλη για την παρούσα στιγμή».

Υποστήριξε ότι η οικονομία θα μπορούσε να τα πάει καλύτερα από το βασικό σενάριο της ΕΚΤ, σύμφωνα με το οποίο η ανάπτυξη θα ανέλθει στο 3,2% και ο πληθωρισμός στο 1,3% το 2022, διότι σε αυτό (το σενάριο) δεν είχε περιληφθεί το πακέτο των 750 δισ. ευρώ που συμφώνησαν το καλοκαίρι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα μέτρα δημοσιονομικής χαλάρωσης της Γαλλίας ύψους 100 δισ. ευρώ.

Ο Βάϊντμαν προειδοποίησε για την πιθανότητα νομικού προβλήματος με το συνταγματικό δικαστήριο της Γερμανίας, εάν η ΕΚΤ επέκτεινε τους εξαιρετικά ευέλικτους όρους του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για πανδημία (PEPP) στις κανονικές αγορές ομολόγων της.

Ο Γερμανός κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε ότι η αγορά μετοχών από την ΕΚΤ ή η στόχευση ενός συγκεκριμένου επιπέδου στις αποδόσεις κρατικών ομολόγων – δύο μέτρα που εφαρμόστηκαν από την Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας – δεν συμβαδίζουν με μια οικονομία της αγοράς και την εντολή μιας κεντρικής τράπεζας.

Η ΕΚΤ βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης του στόχου που θέτει για τον πληθωρισμό, λίγο κάτω του 2%, καθώς έχει αποτύχει στην επίτευξή του για μια δεκαετία.

Μεταξύ των συζητήσεων ανάμεσα στα μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ είναι και το ενδεχόμενο να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ. Η Fed δήλωσε τον Αύγουστο ότι θα στοχεύει σε μέσο πληθωρισμό 2%, έτσι ώστε οι περιόδοι που οι τιμές αυξάνονται πολύ αργά να μπορούν να αντισταθμίζονται με εκείνες τις περιόδους ταχύτερης ανάπτυξης.

Ο Βάιντμαν υποστήριξε ότι κάτι τέτοιο θα καθιστούσε τον στόχο του πληθωρισμού ασύμμετρο και τις κεντρικές τράπεζες απεχθείς εάν προκαλούσαν ύφεση απλά για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό μετά από μια περίοδο υπέρβασης.