«Το κράτος θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του», διαβεβαίωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στην «τρύπα» 60 δισεκατομμυρίων ευρώ που προκάλεσε στον προϋπολογισμό η απόφαση του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου, με την οποία κρίνεται αντισυνταγματική η διοχέτευση στο Ταμείο για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό (KTF) και στο Ταμείο για τη Σταθεροποίηση της Οικονομίας (WSF) κονδυλίων που προορίζονταν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. «Δεν μπορείτε», απάντησε ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Φρίντριχ Μερτς, αμφισβητώντας ευθέως την κυβερνητική ικανότητα του κ. Σολτς.

Μιλώντας από το βήμα της Bundestag, ο καγκελάριος παραδέχθηκε σήμερα ότι η απόφαση του Δικαστηρίου δυσχεραίνει σημαντικά το έργο της κυβέρνησης. «Η απόφαση αυτή δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα – για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και για όλες τις μελλοντικές κυβερνήσεις, σε ομοσπονδιακό και κρατιδιακό επίπεδο», σημείωσε ο κ. Σολτς και πρόσθεσε ότι η Γερμανία είναι σήμερα αντιμέτωπη με προκλήσεις που δεν είχε ποτέ ως τώρα αντιμετωπίσει «σε αυτή τη συγκέντρωση και με τέτοια σκληρότητα». Αν γνωρίζαμε την απόφαση, θα είχαμε επιλέξει άλλη κατεύθυνση τον χειμώνα του 2021 – κατεύθυνση την οποία υπέδειξε και το Δικαστήριο στην απόφασή του, συνέχισε ο καγκελάριος και προανήγγειλε την άρση του πλαφόν στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και του φυσικού αερίου στις αρχές του νέου έτους. Όπως είπε, οι τιμές βρίσκονται και πάλι σε επίπεδο χαμηλότερο του πλαφόν, ενώ οι αποθήκες του φυσικού αερίου είναι πλήρεις και δεν αναμένονται, επομένως, απότομες αυξήσεις τιμών. Επιπλέον, ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την ισχύ του μέτρου έως το τέλος Μαρτίου του 2024.

Ο Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι το κράτος θα συνεχίσει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του και ότι δεν θα επηρεαστούν οι τρέχουσες δαπάνες . «Η απόφαση δεν αλλάζει κάτι στο σήμερα και στο τώρα για τους πολίτες, ανεξαρτήτως του εάν λαμβάνουν επίδομα τέκνων ή επίδομα σπουδών, επίδομα στέγης ή σύνταξη», είπε χαρακτηριστικά ο Όλαφ Σολτς.

«Δεν μπορείτε. Τα παπούτσια του καγκελάριου είναι τουλάχιστον δύο μεγέθη πιο μεγάλα για τον Όλαφ Σολτς», δήλωσε αμέσως μετά ο Φρίντριχ Μερτς, επίσης στην Bundestag και κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του δεν θα επιτρέψει την άρση του «φρένου χρέους» και για το 2024. «Μην έχετε αυταπάτες. Θα επιμείνουμε στην συνταγματική επιταγή», τόνισε και, αναφερόμενος εμμέσως σε δήλωση του χριστιανοδημοκράτη (CDU) Δημάρχου/Κυβερνήτη του Βερολίνου Κάι Βέγκνερ υπέρ της μεταρρύθμισης του «φρένου χρέους», τόνισε ότι «οι αποφάσεις λαμβάνονται στη Βουλή και όχι στο Δημαρχείο». Η κυβέρνηση φαίνεται να έχει βρει για το 2023 έναν τρόπο που είναι συμβατός με το Σύνταγμα, αλλά αν το επιχειρήσει και για το 2024, τότε θα προσφύγουμε εκ νέου στο Συνταγματικό Δικαστήριο, προειδοποίησε.

Χθες το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με το οποίο το «φρένο χρέους» αίρεται και για το 2023, για λόγους «έκτακτης ανάγκης», προκειμένου να δικαιολογηθούν έτσι τα επιπλέον δάνεια. Στην αιτιολόγησή της η κυβέρνηση επικαλείται τις υψηλές τιμές ενέργειας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και τις πλημμύρες στη δυτική Γερμανία το 2021.

Διαβάστε ακόμη:

Τράπεζες: Πέρασαν από την πιο αυστηρή άσκηση ανθεκτικότητας, αλλά «είδαν» τις καταθέσεις τους να μειώνονται

Reuters: Η Ελλάδα προχωρά σε νέα πρόωρη αποπληρωμή δανείων €5,3 δισ.

Η Κομισιόν ενέκρινε το σχέδιο «Ηρακλής ΙΙΙ» για μείωση των NPL’s

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφθείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ