Τεράστιες εκρήξεις φώτισαν τον νυχτερινό ουρανό κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο νωρίς την Κυριακή, καθώς εντείνονται οι ρωσικές επιχειρήσεις για την κατάληψη της πόλης με τις ουκρανικές δυνάμεις να συνεχίζουν να τις αποκρούουν.

Περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας την Πέμπτη, δήλωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ στο CNN, και υπάρχουν ουρές σε μια σειρά από συνοριακά περάσματα.

Όπως έκαναν γνωστό με κοινή τους δήλωση αργά το βράδυ του Σαββάτου ΕΕ, ΗΠΑ, Βρετανία, Καναδάς  θα εκδιώξουν ορισμένες ρωσικές τράπεζες από το SWIFT, το δίκτυο υψηλής ασφάλειας που συνδέει χιλιάδες χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο, ενώ θα λάβουν μέτρα και κατά της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας.

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν την περιοχή Βασίλκιβ στην περιφέρεια του Κιέβου σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε στο Telegram o σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Γκεραστσένκο, με αποτέλεσμα να ξεσπάσει φωτιά, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Στην επίθεση στο Βασίλκιβ αναφέρθηκε και η δήμαρχος της πόλης Νατάλια Μπαλασίνοβιτς σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο «Ο εχθρός θέλει να καταστρέψει τα πάντα εδώ γύρω», ανέφερε η δήμαρχος του Βασίλκιβ, η Νατάλια Μπαλασίνοβιτς.

Ως αποτέλεσμα ένα διυλιστήριο παραδόθηκε παραδόθηκε στις φλόγες, ανέφερε η δήμαρχος.

 

Παράλληλα όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ουκρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ανατίναξαν έναν αγωγό φυσικού αερίου στο Χάρκοβο.

Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Telegram, διακρίνεται ένα μεγάλο πύρινο μανιτάρι μετά την έκρηξη.

Το Reuters υπογραμμίζει πως δεν είναι σαφές για την ώρα πόσο σημαντικός ήταν ο συγκεκριμένος αγωγός και κατά πόσο η έκρηξη θα μπορούσε να διαταράξει τη μεταφορά φυσικού αερίου σε άλλες περιοχές εκτός της πόλης ή της χώρας.

Παρά τη συνεχιζόμενη επίθεση, η Ουκρανία εξακολουθεί να προμηθεύει με ρωσικό φυσικό αέριο την Ευρώπη.

Φωτογραφίες και βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν τεράστιες φλόγες να υψώνονται στον ουρανό.

Διαβάστε ακόμα:

Κοινή δήλωση ΕΕ, ΗΠΑ, Βρετανίας, Καναδά: Εκτός SWIFT ρωσικές τράπεζες – Μέτρα κατά της Κεντρικής Τράπεζας (upd)

Βloomberg: Γιατί η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να εισάγει φυσικό αέριο από τη Ρωσία

Πολυεθνικές – κολοσσοί έκλεισαν εργοστάσια στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή