Όσοι είχαν στοιχηματίσει ότι αυτή η προεδρία της ΕΕ δεν θα είναι σαν τις άλλες μπορούν ήδη να περάσουν από το ταμείο. Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, από την πρώτη κιόλας μέρα της «θητείας» του έδειξε ότι είναι αποφασισμένος να ταράξει τα νερά και να αγνοήσει τη μέχρι τώρα γραμμή της Ένωσης για μια σειρά από ζητήματα.

Αποφάσισε να αναλάβει μια «ειρηνευτική πρωτοβουλία» για την Ουκρανία, το περιεχόμενο της οποίας μόνο ο ίδιος γνωρίζει. Ξεκίνησε μια περιοδεία από το Κίεβο. Ως εδώ καλά, αν και τα λεγόμενά του δεν ενθουσίασαν σε καμία περίπτωση τον πρόεδρο της Ουκρανίας.

Εκεί όμως που άρχισε να σημαίνει συναγερμός ήταν όταν χωρίς να έχει ενημερώσει τις Βρυξέλλες ή κάποια μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα πέταξε για τη Μόσχα και συναντήθηκε με τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Μπορεί όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι να διεμήνυσαν από την πρώτη στιγμή ότι δεν έχει καμιά «εντολή» για διαπραγμάτευση με τη ρωσική πλευρά και δεν εκπροσωπεί παρά τον… εαυτό του, αλλά ο Ρώσος συνομιλητής του δεν έχασε την ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τη συνάντηση, τουλάχιστον εσωπολιτικά, παρουσιάζοντάς την λίγο-πολύ ως ένδειξη υποχώρησης της Δύσης.

Διαβάστε τη συνέχεια του κειμένου στην Deutsche Welle