(upd 16.29) Τη συμφωνία για την κρατική διάσωση της Uniper ανακοίνωσε το μεσημέρι της Παρασκευής η διοίκηση της γερμανικής εταιρείας, σε μια προσπάθεια να αποτραπεί η κατάρρευση του ενεργειακού «γίγαντα» και να διασωθεί το ενεργειακό δίκτυο της χώρας. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, το δημόσιο θα αποκτήσει μερίδιο μετοχών της τάξης του 30%, μέσω της διαδικασίας της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ), η οποία θα ανέλθει σε 7,7 δισ. ευρώ. Οι νέες μετοχές θα διατεθούν στην ονομαστική αξία του 1,70 ευρώ.  

Το συνολικό πρόγραμμα στήριξης, το οποίο θα έχει υβριδική μορφή (μετοχές + δάνεια), ανέρχεται στο ποσό περίπου των 15 δισ. ευρώ, καθώς πέραν της ΑΜΚ θα παρασχεθούν επιπλέον δάνεια αξίας από 7 έως 9 δισ. ευρώ.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης είχαν σήμερα νέες επαφές, οι οποίες οδήγησαν σε οριστικοποίηση της συμφωνίας. Για την επισφράγιση του deal, πάντως, απαιτείται ακόμη το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Uniper κατέστη το πρώτο μεγάλο «θύμα» του ενεργειακού μπρα-ντε-φερ μεταξύ Ευρώπης και Ρωσίας, καθώς τo πρόβλημα βιωσιμότητας αποτέλεσε συνέπεια των μειωμένων ροών φυσικού αερίου από τη Μόσχα 

Αυτή η συνθήκη ανάγκασε τη Uniper να προμηθευτεί αέριο από εναλλακτικές πηγές, προκειμένου να τηρήσει τα συμβόλαια παράδοσης προς τη γερμανική αγορά. Αλλά, οι εν λόγω προμήθειες έγιναν σε σαφώς ακριβότερες τιμές, κάτι που προκάλεσε μια τεράστια «τρύπα» στα ταμεία.   

Στον απόηχο του κρατικού πακέτου βοήθειας, η μετοχή της εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης κατακρημνίζεται κατά 21%. Από τις αρχές του 2022, η σωρευτική βουτιά ξεπερνάει το 70%.   

Η Γερμανία θα ήταν αδύνατο να επιτρέψει στη Uniper να καταρρεύσει, καθώς αυτό θα προκαλούσε απανωτά πλήγματα στην οικονομία, επηρεάζοντας βιομηχανικές εταιρείες και τοπικές εταιρείες κοινής ωφέλειας.  

Εντυπωσιακό είναι δε, το γεγονός ότι η κρατική διάσωση της γερμανικής εταιρείας επέρχεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση της Γαλλίας να αποκτήσει το 100% των μετοχών της EDF (μεγαλύτερης γαλλικής ενεργειακής εταιρείας), καταβάλλοντας το ποσό των 9,9 δισ. ευρώ για όσες μετοχές βρίσκονταν στα χέρια ιδιωτών.

Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα, ενόσω ο βασικός αγωγός αερίου από τη Ρωσία, ο Nord Stream 1, ξεκίνησε εκ νέου να λειτουργεί, μετά το πέρας των 10ήμερων εργασιών συντήρησης. Ωστόσο, οι ροές αντιστοιχούν μόλις στο 30% έως 40% της συνολικής χωρητικότητας, κάτι που διατηρεί την Ευρώπη σε καθεστώς ενεργειακής ομηρείας.  

Την Πέμπτη, η Γερμανία αύξησε τους στόχους αποθήκευσης του φυσικού αερίου, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των αποθεμάτων εν όψει του δύσκολου χειμώνα, ο οποίος δεν αποκλείεται να καταστεί έτι δυσκολότερος, εφόσον η Ρωσία διακόψει τελείως τις παραδόσεις.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, τα συμβόλαια παράδοσης στο Χρηματιστήριο Ενέργειας της Ολλανδίας (TTF) καθορίζονται στην τιμή των 165,55 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας άνοδο κατά 6,5% και παραμένοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάρτιο. 

Διαβάστε επίσης:

Μεγάλη πτώση στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας (πίνακας)

Mega deal: Συγχώνευση Ερρίκος Ντυνάν – Euromedica

Μπαράζ «λουκέτων» στα Starbucks λόγω ναρκωτικών και διαταραγμένων πελατών – Τι αποκάλυψε ο CEO