Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Μπορεί η επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ τελικά να επιφέρει πλήγμα στις αγορές κρατικών ομολόγων; Η απάντηση είναι θετική, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, όπως τονίζουν κορυφαίοι αναλυτές.

Σύμφωνα με αυτούς – οι απόψεις των οποίων καταγράφονται σε δημοσίευμα του Reuters – εάν η ΕΚΤ αποφασίσει να αυξήσει τόσο τη διάρκεια όσο και την αξία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τότε αρκετά σύντομα θα βρεθεί αντιμέτωπη με τα όρια που η ίδια έχει θέσει σε ό,τι αφορά το ύψος του κρατικού χρέους που μπορεί να αγοράσει.

Η ίδια η ΕΚΤ έχει θέσει ως όρο οι αγορές να σταματούν όταν στα ταμεία της «βρίσκεται» το 33% του συνολικού διαπραγματεύσιμου χρέους μίας χώρας (δηλαδή το 1/3), ποσοστό το οποίο αύξησε πρόσφατα, καθώς μέχρι πριν από μερικούς μήνες διαμορφώνονταν στο 25%.

Ένας άλλος όρος είναι οι συνολικές αγορές κρατικών ομολόγων να συμβαδίζουν απόλυτα με τη συμβολή κάθε χώρας στη χρηματοδότηση της ίδιας της ΕΚΤ.

Σε περίπτωση που η ΕΚΤ, για παράδειγμα, ξεπεράσει αυτά τα δύο όρια για μία χώρα όπως η Γερμανία, η διαχείριση αυτού του προβλήματος θεωρείται αρκετά εύκολη, καθώς θα μπορεί να συνεχίζει να αγοράζει είτε εταιρικά ομόλογα, είτε ομόλογα που εκδίδουν γερμανικές υπηρεσίες.

Τι θα συμβεί, όμως, εάν το ίδιο ισχύσει σε μία χώρα όπως η Πορτογαλία, με δεδομένο και τον χαμηλό βαθμό πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας; Θα γυρίσει η ΕΚΤ την πλάτη σε μία χώρα που μέχρι πρότινος εκθείαζε για την επιτυχή εφαρμογή του μνημονίου;

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι αναλυτές δυσκολεύονται να αποφασίσουν πότε η ΕΚΤ μπορεί να φθάσει στα όριά της, καθώς κάποιοι περιλαμβάνουν στους υπολογισμούς τους τόσο τις μελλοντικές εκδόσεις χρεών, όσο και το χρέος που διακρατεί η ΕΚΤ από το πρόγραμμα Securities Markets Programme (SMP).

Ο Luca Cazzulani, αναλυτής της UniCredit, ο οποίος δεν «μετρά» στους υπολογισμούς του τις μελλοντικές εκδόσεις χρέους, εκτιμά ότι το όριο για την Πορτογαλία θα φθάσει τον Σεπτέμβριο του 2016, δηλαδή όταν τελειώνει τυπικά το QE της ΕΚΤ. Αντίθετα για τη Γερμανία – και εάν η ΕΚΤ συνεχίσει να αγοράζει με ρυθμό 60 δισ. ευρώ μηνιαίως – το όριο θα… καταφθάσει εντός του επόμενου 7μήνου.

Από την πλευρά τους οι αναλυτές της Citi – οι οποίοι, όμως, δεν μετρούν τις αγορές μέσω του SMP – εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα βρεθεί στο όριο πρώτα για την Φιλανδία και κατόπιν για τη Γερμανία, αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί πριν από τον Οκτώβριο του 2017.